SBAB ger ut ett grönt bolån

Bolån Få rabatt på ditt bolån beroende på energiklass på villan. SBAB tänker i nya banor.

Allt eftersom konkurrensen om bolånekunderna hårdnar måste bankerna hitta nya sätt att locka till sig kunderna. Nyligen gick exempelvis Skandia ut med ett erbjudande som handlar om att alla kunder som väljer att flytta över sin tjänstepension till pensionsbolaget får en bra rabatt på sitt bolån, läs mer här.

Och nu är det SBAB:s tur att lansera ett så kallat ”Grönt Bolån” för bolånekunder som bor i villa. Det gröna bolånet baseras på fastighetens energiklass i energideklarationen från Boverket.

Kortfattat så innebär det att den som har energiklass A och B får 1 000 kronor per år i lägre räntekostnad före skatt för varje miljon kronor i bolån kronor. Energiklass C ger en något lägre rabatt.

Det gröna bolånet erbjuds till de bolånetagare som har en energideklarerad fastighet som minst klarar energiklass C, som är det lägsta kravet på energiprestanda som tillåts i nybyggnationer.

En nivå som få av svenska villor och flerbostadshus klarar av enligt Boverket. En majoritet av svenska fastigheter ligger i kategori D eller E.

”Med det gröna bolånet vill vi öka våra kunders medvetenhet om energikonsumtionen i bostaden. Vi hoppas att det kan påverka och leda till ett förändrat beteende och fungera som ett ekonomiskt incitament när man renoverar sin bostad, och förhoppningsvis gör så att bostaden blir mer energieffektiv”, säger Malin Pellborn, hållbarhetschef på SBAB.

Grönt bolån omfattar villor med en giltig energideklaration hos Boverket med energiklass A, B eller C. Avdrag görs på bolåneräntan med 0,10 procent för energiklass A eller B och 0,05 procent för energiklass C.

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -