Så ser en daytraders arbetsdag ut

Börs: Placera har träffat en av få svenska daytraders som kan livnära sig på sitt yrke. Han berättar om sina placeringar, lärdomar och misstag. Läs intervjun här.

"Jag har tagit lärdom av mina misstag, haft en låg riskprofil i min trading men framförallt lagt ner tusentals timmar framför skärmarna", säger en av Sveriges framgångsrika daytraders.

Han har valt att vara anonym i den här intervjun, precis som han är på Twitter där han går under namnet @_Jokern_.

Det var i samband med finanskrisen 2007 – 2008 som intresset för börsen väcktes och för fyra år sedan sa han upp sig och började arbeta som daytrader på heltid.

”Mitt första år var inte fantastiskt, det tog några månader innan jag blev lönsam, därefter var intjäningen relativt blygsam på grund av låg riskvilja. Jag tror att jag hamnade på omkring 300´ – 400´ första året”.

Idag kan antalet förlustdagar per år räknas på en hand och det lutar åt att 2018 blir hans bästa år hittills, utan att avslöja för mycket så handlar det om miljonbelopp. Intjäningen i kronor per år har ökat för varje år.

"Jag har köpt två bostäder, en i Sverige och en utomlands. Sportbilar är ett stort intresse, så jag har köpt en rolig bil. Men majoriteten av pengarna återinvesteras på börsen". 

Han går upp samma tid varje morgon, klockan 07:30 och är inne på kontoret någon halvtimme senare. Där inleds arbetsdagen med att gå igenom anteckningar från gårdagen och scrolla igenom nyhetsflödet.

När börsen öppnar är det dags att börja handla, fram till stängning. Sedan dröjer han sig kvar på kontoret en stund och sammanfattar dagen. Men arbetsdagen tar inte slut där.

"När jag kommer hem så bevakar jag lite USA och Kanada från mobilen. Mitt liv skiljer sig inte extremt mycket från en "vanlig yrkesutövare" Stora skillnaden är att jag är min egen chef och kan planera mina arbetsdagar hur jag vill".

Intresset för daytrading har ökat markant de senaste åren och allt fler traders har dykt upp. Men det är ingen dans på rosor. Det ligger ett hårt arbete bakom varje framgångsrik daytrader.

"Den stora missuppfattningen är att jobbet är väldigt glamoröst, att man trycker på några knappar och tjänar massa pengar. Visst, vissa kanske har en mer glamourös livsstil än andra, men generellt så sitter dom flesta traders hemma eller på kontor och jobbar hela dagarna".

"Ibland sitter man och stirrar på skärmarna i flera timmar utan att något bra läge dyker upp. Personligen är jag helt slut efter en börsdag".

Även resan mot drömmen om att få livnära sig som daytrader är tuff för de flesta. Det är inga små belopp som krävs för att kunna ta risken och säga upp sig från jobbet och börja trada på heltid.

Själv hade han 800 000 kronor när han tog steget, men med cirka 200 000 - 300 000 kronor kan man klara sig hyfsat bra till en början anser han.

"Jag tycker inte att man ska vara för ivrig med att säga upp sig från jobbet. Däremot kan man börja med swingtrading, som inte kräver lika stor aktivitet och funkar att kombinera med ett traditionellt arbete".

"Lyckas man bli lönsam inom swingtrading så kan man gå vidare till nästa steg, daytrading. Men man ska ha realistiska förväntningar, nio av tio når inte hela vägen".

Att så få lyckas med daytrading handlar till stor del om att många av dem saknar de rätta egenskaperna. Personlighet är en oerhört viktig del i lyckosam daytrading.

"Man måste vara diciplinerad och ihärdig men framförallt ha intresse. Det är en hög tröskel till lönsamhet, och för att man ska ta sig över den så måste man lägga ner mycket tid".

Sedan gäller det att ha en bra strategi, att leta efter felprissättningar är en av hans favoriter, att analysera flödet en annan.

”Vad som är felprissättning eller inte är individuellt att bedöma. Man kan säga att man blir duktigare på att upptäcka dem ju mer erfarenhet man har”.

Men han betonar att lika viktigt som det är att ha en fungerande strategi är det att skydda sitt kapital. Själv tar han sällan positioner större än 10 – 15 procent av det egna kapitalet.

En position kan vara från några sekunder till flera veckor, men hans målsättning är att äga ett värdepapper så kort tid som möjligt. Det blir runt 500 – 1 000 delavslut, oftast i 30 - 50 olika bolag varje dag.

Han handlar det mesta, men mest på lite mindre listor, exempelvis FN, Small / Mid-cap. Sedan har han några långsiktiga defensiva innehav. Det handlar om två investmentbolag, Traction och Svolder.

”Jag äger dessa istället för att ha kassa liggandes. Anledningen är att båda handlas till hög substansrabatt, just nu 18 procent, men den förändras dagligen. Det låter kanske tråkigt, speciellt när det kommer från en trader, men har man pengar liggandes och inte tror att börsen ska kollapsa närmaste tiden så är det bra tillfälle, man kan säga att man betalar 82 kronor och får aktier till ett värde av 100 kronor”.

I den långsiktiga aktieportföljen finns också innehav i några onoterade bolag som inte är i närheten av en börsnotering på ett bra tag, och så några swingpositioner på några veckors sikt.

När han blankar är fördelningen cirka 80 procent lång och 20 procent kort.

Avslutningsvis, vilka är dina bästa tips till någon som vill börja med daytrading?

”Ta inte stora risker och se till att skydda ditt kapital. I början handlar det inte om att tjäna pengar utan att få pengarna att räcka så länge som möjligt tills man skaffar sig erfarenhet, se det som en utbildning. ”learning by doing” är det absolut bästa sättet att lära sig”.

”Håll ner fasta kostnaderna, man behöver inget kontor eller likande för att lyckas, arbeta hemifrån funkar lika bra”. 

 

Faktaruta Swingtrading

Swingtrading är ett av de mest populära sätten att handla på börsen. Det handlar om att göra snabba aktieköp men till skillnad från en daytrader kan en swingtrader behålla aktierna under några dagar, upp till några veckor. 

De aktier som lämpar sig bäst för swingtrading har mycket likviditet och volym. Fördelen med sådana aktier är att det är lättare att hitta köpare när det är dags att sälja.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -