Handelskriget tynger börsen

Börsen Stockholmsbörsen handlas ned efter lunchtid på måndagen i linje med svaga omvärldsbörser i spåren av den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina.

Marknaderna oroar sig även för Tyskland där förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti har fortsatt svårt att finna en enad kurs om migrationspolitiken med den sydtyska grenen CSU.

Vid 13.15-tiden var OMXS30 ned 1,2 procent till nivån 1.552. Omsättningen var då 5,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Trump-administrationen meddelade i fredags att den går vidare med sina planerade tullar på ytterligare 50 miljarder dollar mot Kina. Kina har svarat med tullar på amerikanska varor till ett värde på 34 miljarder dollar.

Inom det svenska storbolagsindexet stärktes Fingerprint Cards nära 10 procent. Bolagets vd Christian Fredrikson har köpt 388.000 aktier i biometribolaget för cirka 2,55 miljoner kronor.

Därutöver gick banker relativt sett mindre svagt i linje med bankstyrka på kontinenten. Swedbank var upp marginellt medan de övriga storbankerna sjönk något.

Bland storbolagen utvecklades cykliska aktier som de råvarurelaterade bolagen Boliden och SSAB svagt, ned 2,2 respektive 0,8 procent.

Utanför storbolagsindexet inleddes handel i Atlas Copco-avknoppningen Epiroc som ägnar sig åt gruv- och infrastrukturutrustning. B-aktien bytte händer till kurser runt 82 kronor. Enligt en SME-sammanställning väntades Epiroc börja handlas i spannet 80 till 90 kronor.

Atlas Copco, som sedan en tid har handlats exklusive rätt till Epiroc, gick svagt och sjönk drygt 2,5 procent. I verkstadssektorn tappade även Alfa Laval 1,5 procent.

Bland mindre bolag lyfte Gomspace drygt 6 procent sedan det meddelat om en avsiktsförklaring med Aerial & Maritime. Ett formellt kontrakt, med värde upp till 100 miljoner dollar, väntas ingås under det fjärde kvartalet.

Tyngre var det för Medivir som föll 11 procent. Bolaget skjuter upp den planerade kliniska fas 3-studien med remetinostat för behandling av kutant T-cellslymfom till tidigast 2019, alltså inte under 2018 som tidigare kommunicerats, på grund av fortsatta diskussioner med FDA.

Ögonsensorbolaget Tobii steg närmare 4 procent sedan Dagens industri rekommenderat köp av aktien.

Bioteknikbolaget Oncopeptides fortsatte upp 6,7 procent till 159 kronor efter fredagens lyft sedan bolaget publicerat uppdaterade fas 2-resultat. DNB Markets har höjt riktkursen för aktien till 200 kronor (135) och upprepat rekommendationen köp.

Neurovive, som forskar kring mitokondriella sjukdomar, lyfte 24 procent. Bolaget har slutit ett licensavtal med det privatägda amerikanska bioteknikbolaget Bridgebio Pharma kring utveckling av en substans för behandling av sjukdomen (som leder till kraftig synnedsättning). Avtalet kan medföra att Neurovive får mer uppmärksamhet från andra bolag kring de övriga forskningsprojekten, sade vd Erik Kinnman till Nyhetsbyrån Direkt.

Byggkoncernen Peab har fått en order värd 2,1 miljarder kronor för att bygga ett kontorskvarter i Göteborg. Aktien steg drygt 0,8 procent på den sura börsen.

Dagens Industris köprekommendation på Garo för ett år sedan blev inget vidare när bolaget tyngdes av investeringar och aktien drogs med i bostadsfrossan, men tidningen anser att aktien är fortsatt ett bra sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen - nu med lägre värdering. Aktien avancerade 3,1 procent.

Drönarbolaget Cybaero, vars aktie inte har handlats sedan i februari, har ansökt om konkurs.

Diagram: intradagsutveckling OMXS30

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -