Det bådar inte särskilt gott

Makroveckan Risken för ett fullskaligt handelskrig riskerar att ligga som en våt filt över finansmarknaden under veckan som kommer. Förhoppningsvis kan hyggliga konjunktursignaler dämpa oron.

Trots en deppig avslutning lyckades faktiskt den svenska börsen prestera en uppgång på 0,3 procent under veckan som gick. Ungefär samma mönster kunde noteras på flera andra börser i mer utvecklade ekonomier medan tillväxtekonomierna hade en ny, tung vecka med en genomsnittlig nedgång på 1,9 procent.

Risken är stor att den här veckan kommer att inledas på rött i Europa efter att Trump aviserat nya tullar på kinesiska varor under fredagen och den kinesiska ledningen redan aviserat motåtgärder. Ingen av parterna vill vika sig i handelsfråga och bollen ligger för närvarande hos Trump. Det bådar egentligen inte särskilt gott.

Samtidigt kan noteras att oljepriset backat rejält och att ett fat Brentolja nu är nere på 73 dollar per fat efter att ha tappat rejält under veckan som gick. Nu ligger allt oljefokus på det möte som OPEC + Ryssland ska hålla 22 - 23 juni och där frågan om produktionsökningar står högst på agendan. Det är främst Ryssland och Saudiarabien som driver den frågan.

Även flera andra råvaror har tappat under veckan som gick, vilket signalerar en något ökad oro för världskonjunkturen.

Det är också lite oroligt kring Tyskland, och då inte bara kring fotbollen. Ett av Angela Merkels koalitionspartier har vänt sig mot henne i migrationsfrågan och det kan i förlängningen leda till att regeringen faller. Dessa spekulationer kan sätta ny press på euron. Ett viktigt eurogruppsmöte ska dessutom hållas under torsdagen.

En möjlig lättnad för finanshumöret är de preliminära inköpschefsindex som publiceras under fredagen. Fortsatt hygglig konjunktur kan ge investerarna nytt råg i ryggen medan besvikelser lär sätta börsen under ordentlig press. Vi i Sverige firar dock midsommar och kan ta det förhållandevis lugnt.

Från en svensk horisont blir däremot onsdagens konjunkturbarometer och prognos från Konjunkturinstitutet (KI) högintressant. Företagshumöret, och då främst i industrin, har legat på en hög nivå under de senaste mätningarna och förhoppningsvis fortsätter den trenden. Hushållen har däremot varit lite deppiga men tycks ändå ha haft spenderbyxorna på.

Vad KI tror om svensk tillväxt framöver blir också intressant eftersom det har extra tyngd nu när valrörelsen ska börja ta ordentlig fart.

Norges bank och Bank of England lämnar räntebesked under torsdagen och missa inte att ett mycket pressat Turkiet går till val på söndag.

Måndag

Normalt hade det varit en mycket lugn start på makroveckan men nu kommer det att domineras av handelsfrågorna efter att Trump åter aviserat höjda tullar på kinesiska varor. Dessutom inleder Sverige VM-äventyret i fotboll så lär väl bli lite tunn handel under eftermiddagen.

Tisdag

SCB publicerar arbetslöshetssiffrorna för maj och säsongsrensat väntas arbetslösheten ligga kvar på 6,3 procent och därmed ungefär i linje med Riksbankens prognos. Bostadsbyggandet i USA väntas hålla fortsatt god fart.

Onsdag

Konjunkturinstitutet (KI) publicerar de senaste resultaten från sina enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Dessutom en ny prognos över den ekonomiska utvecklingen. Finns en viss oro för att humöret ska vika ner en bit bland företagen och vara fortsatt deppigt hos hushållen. Ändå kan vi nog räkna med hygglig fart i svensk ekonomi men en stor fråga är vad KI tror om bostadsmarknad och bostadsbyggande under avslutningen av året.

Torsdag

Viktigt eurogruppsmöte som har många tunga frågor att behandla. Även om handelsfrågan bestäms på EU-nivå så lär den dyka upp under diskussionerna. Italien lär sättas under press kring finanspolitiken. Norges bank och Bank of England lämnar räntebesked och även om inga förändringar väntas så kan bägge centralbankerna börja flagga för en räntehöjning under hösten, vilket kan leda till en del valutarörelse. 

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för juni rullas ut på bred front. Men så mycket annat som oroar vore det ett glädjebesked om indexen kunde hålla sig uppe på ungefär oförändrade nivåer jämfört med maj. Det kan kanske vara för mycket att hoppas på även om USA kanske kan kommas att överraska positivt. Svenska börsen stängd för midsommarfirande.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -