Hygglig konjunktur men dollarn skrämmer

Utblick Börserna i mer utvecklade ekonomier fortsätter i många fall uppåt medan dollarstyrka, stramare penningpolitik och politisk oro fortsätter att tynga tillväxtekonomierna.

Trots hotet från ett eskalerande handelskrig och en hel del politisk turbulens fortsätter börserna i många utvecklade ekonomier att röra sig uppåt. En viktig bakomliggande faktor är att den globala konjunkturen fortsätter att utvecklas hyggligt. Framför allt gäller det i USA där konjunkturindikatorerna snarast har stärkts under senare tid.

Att den amerikanska centralbanken nu höjt räntan för andra gången i år är heller inget som stökat till det utan ses nog nästan mer som ett styrkebesked kring amerikansk ekonomi. Börsen i USA har stigit med 2,6 procent under den senaste 30-dagarsperioden (MSCI-index) och volatiliteten på börsen närmas sig nu de mycket låga nivåer som präglade i stort sett hela 2017.

I EMU-området är konjunkturbilden mörkare och Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrodata rullas ut i förhållande till analytikernas konsensusprognoser, ligger fortsatt kvar på en mycket låg nivå.

Till detta tillkommer politisk oro när både Spanien och Italien fått nya regeringar. Det här märks också på att börserna i dessa två länder utvecklats mycket svagt under den senaste månaden.

Många börser i EMU-området har ändå rört sig uppåt och ett bidragande skäl till detta är att euron fortsatt att tappa mot den amerikanska dollarn och nu handlas kring 1,16 dollar per euro efter att så sent som i mitten av maj handlats till 1,24.

En starkare dollar och något högre marknadsräntor har också bidragit till att tillväxtekonomierna (Emerging- och Frontier Markets) har en tung period bakom sig. Särskilt gäller det Frontier Markets där den genomsnittliga börsnedgången ligger på 3,1 procent under de senaste 30 dagarna.

Flera länder har också drabbats av politisk turbulens som skrämt iväg investerare. Några riktiga sänken finns i form av Argentina, Turkiet och Brasilien där även valutorna tagit ordentligt med stryk.

På G7-mötet i Kanada gjordes inga framsteg avseende handelsfrågorna, och risken för ett eskalerande handelskrig riskerar att tynga humöret på finansmarknaden framöver. Donald Trump har aviserat nya tullar på kinesiska varor och han tycks dessutom ha siktet inställt på europeisk bilindustri. Tullar på stål och aluminium är redan implementerade och väntas motåtgärder från både EU och Kanada. Kina hotar dessutom med att dra sig ur den tidigare uppgörelsen att halvera sitt handelsöverskott gentemot USA. Fortsättning följer.

ESI för Sverige ligger fortsatt kvar en bra bit över nollstrecket och även om bostadsmarknaden har fortsatta problem ser tillväxten ut att bli hygglig framöver. Den svenska kronan har också stärkts under senare tid.

Developed Markets

Den genomsnittliga uppgången bland de mer utvecklade ekonomierna landar på 1,4 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Spridningen i gruppen är däremot stor och genomsnittet lyfts av att den dominerande amerikanska börsen är upp med 2,6 procent.

Fortsatt hygglig global konjunktur är den positiva faktor som håller humöret uppe när ett eskalerande handelskrig hotar. Den finska börsen har gått allra starkast sett från årsskiftet. I botten hamnar bland annat Italien och Spanien där den politiska oron tynger.

Emerging Markets

Gruppen som helhet har backat med 1,8 procent under den senaste 30-dagarsperioden och nu är snart hela årets uppgång utraderad. Högre oljepriser bidrar till börsuppgångar i en del länder och den mexikanska börsen har fått en liten revansch efter en tung inledning på året.

Ett par ordentliga sänken finns i form av Brasilien och Turkiet där politisk oro inför viktiga val skrämt iväg investerare. Även valutorna i dessa länder har tagit ordentligt med stryk. Börsåterhämtningen i Ryssland har också kommit av sig.

Frontier Markets

De nya tillväxtekonomierna har en tung börsperiod bakom sig. En majoritet av börserna har backat och genomsnittet för gruppen ligger på -3,1 procent. En viktig förklaring till den svaga utvecklingen är den allt starkare dollarn som skapar problem för både stater och företag som i många fall har stora dollarlån.

Högre räntor och stramare penningpolitik i mer utvecklade ekonomier tynger också. Investerarkollektivet har också en tendens att sälja av den här typen av tillgångar när finansiell oro hotar. 

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -