Färre borätter har sålts i år

Bostad Det har hittills i år, fram till och med maj, sålts 5 procent färre bostadsrätter i Sverige än under motsvarande period 2017. I Stockholm är nedgången ännu större -10 procent.

Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi har en mer avvaktande och försiktig marknad efter de prisfall som var under det andra halvåret 2017. Att bostadspriserna inte bara går uppåt har satt sig i folks medvetande. Det skärpta amorteringskravet spelar också roll", säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, till Nyhetsbyrån Direkt.

I början av året, inför det skärpta amorteringskravet som infördes den 1 mars, såldes det fler bostadsrätter än under inledningen av 2017. Efter att kravet införts minskade antalet sålda bostadsrätter markant, särskilt i Stockholm.

Årstakten har sedan varit negativ i mars. I maj såldes det i hela Sverige 9 procent färre bostadsrätter än i maj 2017 och nedgången är 5 procent jämfört med de fem första månaderna 2017. I såväl Storstockholm som i Stockholms innerstad är nedgången 20 procent på månadsbasis i maj och 10 procent hittills i år.

"Man ser hur det skärpta amorteringskravet påverkar den dyraste marknaden mest. Man har nu större utgifter per månad än tidigare. Det är alls inget ras i antalet sålda objekt, och antalet brukar också variera mellan åren, men 10 procent är en signifikant nedgång", säger Per-Arne Sandegren.

Bild: Sålda bostadsrätter Sverige

image

Bild: Sålda bostadsrätter Storstockholm

image

Bild: Sålda bostadsrätter Stockholms innerstad

image

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -