Svensk höjning i år mer sannolik

Makrokommentar ECB räknar med att minska på obligationsköpen men en första räntehöjning ser ut att dröja till tidigast sommaren 2019. Ett klargörande som, tillsammans med stigande svensk inflation, ändå ökar sannolikheten för att Riksbanken höjer räntan senare i år.

EBC valde som väntat att annonsera en neddragning av de månatliga obligationsköpet vid torsdagens penningpolitiska möte. I oktober skruvas köpen ner från dagens 30 miljarder per månad till 15 miljarder och planen är att helt avsluta obligationsköpen vid årsskiftet.

Däremot fortsätter man att även efter detta att reinvestera utdelningar och förfall och en första räntehöjning dröjer till efter sommaren 2019. Det senare beskedet var ett klart tydligörande av när en första räntehöjning kan bli aktuell. Tidigare har man i mer generella termer indikerat att en räntehöjning  dröjer en bra bit efter att obligationsköpen avslutats.

På ränte- och valutamarknaden syns reaktionerna främts i att tyska räntor sjunkit och att euron tappat en aning. Den tyska tvåårsräntan ligger nu runt -0,62 procent medan euron sjunkit till 1,172 dollar per euro efter att inför räntebeskedet legat på 1,183.

För den svenska Riksbanken är det givetvis ett skönt besked att få bättre klarhet i när ECB tänkter skrida till verket och höja räntan. Torsdagsmorgonens svenska inflationssiffa (KPIF) landade dessutom på 2,1 procent, vilket är något över Riksbankens inflationsmål.

Mycket talar därför för att Riksbanken kommer att hålla fast vid sitt besked att en första räntehöjning är aktuell redan i år, i samband med sitt räntebesked den 3 juli.

Att Riksbanken i utgångsläget har en styrränta på -0,50 procent medan ECB:s motsvarighet ligger på 0,00 procent talar för att Riksbanken faktiskt kan tänkas agera med en räntehöjning innan ECB.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -