Håll koll på barnens gratisresor

Privatekonomi Landets skolungdomar reser gratis i kollektivtrafiken i sommar, men om- eller hur länge, beror på i vilket län du bor i.

Regeringen har bestämt att avsätta 350 miljoner kronor för att ungdomar runt om i Sverige ska kunna resa gratis i kollektivtrafiken under sommarloven 2018 - 2020. Det är upp till varje enskilt län att ansöka om bidraget.

Regelverket säger att skolungdomar från årskurs 6 i grundskolan upp till årskurs 2 i gymnasiet, gymnasiesärskolan eller årskurs 6 -1 0 i specialskolan ska få börja resa gratis med start omkring den 16 juni till och med den 10 augusti, med variation på ett par dagar beroende på län.

Men trots att det bara är ett par dagar kvar till datumen nämnda ovan, har Trafikverket ännu inte betalat ut några pengar till landets regioner som ansökt om bidraget.

Flertalet av länen räknar dock iskallt med att få pengarna, det visar en rundringning av Placera. I exempelvis Stockholm har SL-korten redan skickats ut till 160 000 barn. Även i Västra Götaland har många ungdomar redan fått sina biljetter för att kunna åka gratis i kollektivtrafiken.

”Västtrafik har tillsammans med kommunerna distribuerat kort till cirka 120 000 elever. Skulle det vara så att vi inte får anslaget så får vi stå för kostnaden själva i värsta fall”, säger Jörn Engström på avdelningen för kollektivtrafik och infrastruktur i Västra Götalandsregionen.

De regioner som eventuellt väntar med att skicka ut biljetter till skolbarnen tills dess att beslutet är taget riskerar att inte få ut biljetterna förrän en bit in i juli. Något som i sin tur kan drabba många barn.

Beroende på om de olika regionerna chansar och skickar ut biljetter innan beslutet är taget kan det med andra ord skilja flera veckor mellan hur länge barnen kan utnyttja gratisresandet.

Enligt Trafikverket har hanteringen inte skötts särskilt snyggt i år men det är övertygat om att det kommer att se annorlunda ut nästa år.

”Beslutet togs av regeringen så sent som den 25 maj och vi satte sista dag för ansökning den 11 juni. Vi hade kunnat hålla ansökningsdatumet kortare så att beslutet hunnit tas innan skolloven, men risken fanns då att många regioner inte skulle hinna ansöka”, säger Alexandra Elias på Trafikverket och tillägger:

”Det kommer inte att ske samma typ av misstag nästa år. Vi gör nu vårt yttersta för att snabba på besluten och utbetalningarna till länen”.

Här nedan är samtliga regionala kollektivtrafikmyndigheter i landet som sökt bidraget.

Region Blekinge

Landstinget Dalarna

Region Gotland

Region Gävleborg

Region Halland

Region Jämtland

Region Jönköping

Landstinget i Kalmar län

Region Kronoberg

Kommunalförbundet Norrbotten

Region Skåne

Landstinget Stockholm

Kommunalförbundet Södermanland

Region Uppsala

Region Värmland

Region Västerbotten

Kommunalförbundet Västernorrland

Region Västmanland

Västra Götalandsregionen

Region Örebro

Region Östergötland

Att tänka på gällande SL-kortet i Stockholm

Har SL-kortet inte kommit med posten, kontakta SL:s kundtjänst för att få hjälp.

När kortet anlänt är det viktigt att direkt registrera kortnumret på sl.se för att ha rätt till förlustgaranti, det vill säga ett nytt kort med samma biljett om det tappas bort.

Barn som reser med färdtjänst omfattas inte av regelverket, det är det upp till varje enskild kommun att själva komplettera med detta, något som exempelvis Stockholms län valt att göra.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -