Börsen: H&M-ras på budnekande

Börsen Stockholmsbörsen handlades efter lunch på torsdagen alltjämt på minus för dagen efter ett något hökaktigt besked från Fed på onsdagskvällen och inför eftermiddagens räntebesked från ECB.

H&M föll sedan ordförande och storägaren Stefan Persson förnekat markandsspekulationer om att den senaste tidens frekventa aktieköp var en del i ett planerat utköp av modejätten. I motsatt riktning gick Tele2, efter en dubbeluppgradering från Morgan Stanley.

Vid 13.10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,5 procent till nivån 1.563. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 6 miljarder kronor.

De europeiska börserna fick en negativ start på dagen sedan börserna i New York backat i spåren av att centralbanken Feds prognoser indikerat att det sannolikt blir totalt fyra räntehöjningar under året, en ökning från tidigare tre.

Till den negativa stämningen bidrog också fallande börser i Asien, sedan kinesisk makrostatistik för investeringar, industriproduktion och detaljhandel kommit in något under förvboliäntningarna.

I OMXS30-index intog H&M bottenpositionen med en nedgång på 5 procent sedan huvudägaren Stefan Persson sagt till nyhetssajten Breakit att ryktena om att han ska köpa ut klädbolaget från börsen inte har någon bäring alls.

Klart nedåt, i storleksordningen 2 procent, var det också för råvarubolag som Boliden och SCA, samt i något mindre utsträckning för ett antal verkstadsbolag.

I motsatt riktning gick Tele2, sedan Morgan Stanley höjt sin rekommendation för aktien två steg till övervikt från undervikt. Aktien steg 3,8 procent. Uppåt var det också för storägaren Kinnevik, plus 1,2 procent, sedan bolaget meddelat att det avser att dela ut sina MTG-aktier för att säkra godkännande för fusionen mellan Tele2 och Com Hem.

Bland storbankerna tog SEB täten med en uppgång på 1,1 procent med stöd av en rekommendationshöjning till köp från ABG Sundal Collier.

Utanför storbolagsindexet steg även Dometic drygt 2 procent sedan SEB återupptagit bevakning med en köprekommendation.

En rad nyemissioner satte prägel på marknaden. Sagax har tagit in drygt 300 miljoner kronor före emissionskostnader med en rabatt mot onsdagens sista avslutskurs på 6,5 procent. Aktien tappade 3 procent.

Även Recipharm gör en riktad emission som tillför cirka 508 miljoner kronor med en rabatt på knappt 5 procent. Aktien handlades 1 procent lägre för dagen.

Gamingbolaget THQ Nordic sjönk drygt 4 procent efter att ha tagit in 1.448 miljoner kronor i en emission.

Eltel föll tungt och sjönk närmare 7 procent sedan storägaren Zeres Capital placerat 6,5 miljoner aktier i bolaget drygt 8 procent lägre än onsdagens slutkurs.

Starbreeze gjorde efter två dagar av branta kursfall ett nytt försök att rekylera uppåt och steg 3 procent.

Affärsvärlden rekommenderar i sin senaste utgåva köp av Investor, för AAK är rekommendationen däremot sälj.

Tidningen Aktiespararen rekommenderar för sin del köp av aktier i Loomis, Investor, Öresund, SAS, Skanska och Vitec Software, medan Mekonomen får en avvakta-rekommendation. Märkbara konsekvenser av de båda tidningarnas rekommendationer var en nedgång med 1,7 procent för AAK och ett avancemang med 1,3 procent för Vitec. Investor steg 0,6 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 14 juni

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -