Tre nya fonder till min pensionsportfölj

Så gör jag Inför sommarens ledighet passar jag på att se över fondvalen i min tjänstepensionsportfölj. Mina senaste fondbyten gjorde jag i februari. Ett av fondvalen blev otroligt lyckat och ett annat mindre lyckat.

Sedan årsskiftet har min tjänstepension med månatliga premieinsättningar avkastat 7,5 procent. Den har inte orkat upp till globalt aktieindex som avkastat drygt 8 procent. Men det är hela tre procentenheter bättre än SIX Return index som omfattar alla bolag noterade på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar.

Det är tydligt att de utländska fondinvesteringarna har fått stor draghjälp av den svenska kronan, som tappat mot både euron och den amerikanska dollarn. Dollarn har stärkts med drygt 6 procent mot den svenska kronan sedan årsskiftet.

Euron har inte gått lika starkt men ändå lyckats avancera 4,4 procent mot kronan. Kronfallet har hjälpt till att öka värdet på utländska placeringar sedan årsskiftet.

Med hjälp av en svag krona är jag nöjd med avkastningen. Den kommer till en bred riskspridning i åtta olika fonder och en förhållandevis låg volatilitet på 7,3 procent det senaste året. Vilket är lägre än både Globalt aktieindex som har en risk på drygt 10 procent och Stockholmsbörsens 9,8 procent.

Det är två fonder som sticker ut med en riktigt bra avkastning under året. Bästa avkastning har portföljen fått från de två teknikfonderna Swedbank Robur Ny teknik och Lannebo Vision. Swedbank Robur Ny teknik har lyckats riktigt bra och avkastat hela 25 procent i år. Lannebo Vision som har tonvikt på USA-bolag har avkastat 20 procent sedan årsskiftet.

En fond har negativ avkastning under perioden. Spetsfonden SEB Östeuropa Småbolag som fokuserar på snabbväxande småbolag har haft det motigt under några månader. Först påverkades avkastningen negativt av de utökade amerikanska sanktionerna mot flera ryska oligarker. Nyheten skickade både Moskvabörsen och den ryska rubeln söderut vilket inte var bra för det drygt 55 procentiga ryska innehavet i fonden. Nästa motvind för fonden var valutaturbulensen i Turkiet i maj, vilket påverkade avkastningen då både den turkiska liran och börsen föll.

Nu blir det tre fondbyten inför semestern. Jag tar först ut den breda AMF Aktiefond Europa och fokuserar på Norden genom att ta in Spetsfonden Handelsbanken Nordiska Småbolag. De nordiska länderna har en stabil tillväxt, och genom att investera på de nordiska börserna får vi en jämn och bra fördelning mellan olika sektorer. Norden har historiskt varit en mycket dynamisk och tillväxtvänlig region. Att diversifiera på övriga nordiska börser de senaste åren har hjälp till att öka avkastningen då Stockholmsbörsen har haft en svag period.

Fonden förvaltas sedan 2008 av Tore Marken. Till sin hjälp har han teamet för nordisk aktieförvaltning på totalt sex personer. Fonden är aktivt förvaltad och placerar i mindre och medelstora företag i Norden.

 Tore Marken

Investeringsprocessen följer Handelsbankens framgångsrika strategi med en strukturerad och disciplinerad analys med god riskkontroll. Fokus ligger på att tidigt identifiera förändringar som påverkar avkastningen positivt.

De andra två fondbytet sker inom tillväxtmarknader. Det har blåst svalt kring flera tillväxtmarknadsvalutor de senaste månaderna. Flera investerare oroar sig över att en starkare amerikansk dollar ökar lånekostnader för flera tillväxtmarknadsländer.

Jag tar ut SPP Tillväxtmarknader Plusfond. som investerar brett på tillväxtmarknaderna. Men jag stannar kvar på tillväxtmarknaderna och ökar fokus på Kina. Spetsfonden UBS EF China Opportunities förvaltas av Bin Shi som föredrar att investera i tillväxtbolag och är inte rädd att avvika mycket från index. Han har en osedvanlig förmåga att hitta framtida aktievinnare. Gärna bland mindre ouppmärksammade bolag.

Bin Shi

Fonden har en tydlig lutning mot storbolag, som väger knappt 83 procent. Medelstora bolag utgörs av 14 procent. Teknikbolag är fondens största sektor just nu på 26 procent av fondens placeringar. 

Sist men inte minst byter jag in Spetsfonden Storebrand Global Multifactor till fördel för SEB Östeuropa Småbolag.

En stark trend de senaste åren i investerarkollektivet är faktorförvaltning, även kallat smart beta-förvaltning. Det är enkelt uttryckt en hybrid som försöker ta tillvara det bästa från indexförvaltning (beta) och aktiv förvaltning (alfa).

Aktier väljs baserat på olika egenskaper som är förknippade med högre avkastning fast inte till högre risk. Man granskar aktierna utifrån olika faktorer eller egenskaper. De vanligaste inriktningarna i faktorförvaltning är värde, storlek, momentum och låg risk.

Storebrand Global Multifactors egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Den egenutvecklade modellen tar ut de bolag som uppfyller modellens kriterium bäst inom varje faktor. Fonden investerar sedan i mellan 250 och 350 medelstora och stora företag över hela världen. Var och en av de fyra faktorerna står för en fjärdedel – enkelt och transparent.

Jämfört med en global indexfond är Storebrand Global multifaktor bransch- och regionneutral. Det innebär att Nordamerika och Västeuropa är de största regionerna med drygt 80 procent – väl i nivå med världsindex.

Fonden tar många små bet, inget innehav väger med är 1,2 procent. De tio största innehaven väger 10,3 procent. Det är en väl diversifierad portfölj med bra riskspridning. Fonden har lyckats riktig bra med att leverera en jämn avkastning över en längre tid. Och den har bra defensiva egenskaper och avkastar oftast relativt bra när det är som mest turbulent.

Övriga fem fonder väljer jag att ha kvar i min tjänstepensionsportfölj.

Jag gillar innovativa tillväxtbolag inom intressanta branscher som teknik, internet, media och hälsovård. Och jag har två fonder med teknik och innovationsfokus.

Den första är Spetsfonden Swedbank Robur Ny teknik. Förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt har stor kunskap om innovativa bolag inom teknologi, media, telekom och läkemedel. De fokuserar framgångsrikt på snabbväxande nordiska småbolag med en hög grad av affärsinnovation. Förvaltningen är långsiktig och fokuserar på bolag som växer med god lönsamhet och har attraktiv unik branschställning.

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt

Mitt andra teknikfonds val är Lannebo Vision. Det är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar globalt i innovativa och välskötta bolag. Fokus är att investera i ledande bolag med goda tillväxtmöjligheter inom teknologi, telekom och hälsovård.

Den globala tillväxten växer snabbare än på flera år vilket gynnar den exportdrivna och cykliska Tokyobörsen. Det är den nästa största aktiemarknaden i världen efter den amerikanska, här vill jag ha exponering via en indexfond.

Länsförsäkringar Japan indexnära följer de 320 största bolagen som ingår MSCI Japan index. Andelen stora bolag är knappt 87 procent och medelstora bolag utgör resterande del. Bolagen i fonden har i genomsnitt ett börsvärde på 80 miljarder kronor.

Fonden är industritung och består till stor del av cykliska bolag, knappt 19 procent består av industribolag och cykliska konsumentbolag utgör näst största sektorn på 17 procent. Teknologibolagen är tredje största sektorn på 16 procent.

CB Save Earth Fund är en aktivt förvaltad miljöfond med etisk och hållbart ramverk som har en koncentrerad portfölj som bygger på långsiktiga investeringsbeslut. Fonden ger en bra riskspridning genom att placera globalt i tre starka miljötrender – förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering. Europa och Amerika är de dominerande marknaderna på drygt 90 procent av fondens värde.

Jag tilltalas av att bolagen oftast leds av ägare med kött och blod som är långsiktiga. Så vad passar bättre än att den sista fonden Spiltan Global Investmentbolag som är en passivt förvaltad fond.

Fonden investerar i ett 30-tal investmentbolag på global basis. Största investering är superinvesteraren Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway på knappt 8 procent.

Fonden investerar även i japanska Softbank Group som var tidiga investerare i internetbolagen Yahoo och kinesiska Alibaba. Bolaget leds av den visionäre grundaren Masayoshi Son som även är japans rikaste man. Enda svenska bidrag är familjen Wallenbergs investmentbolag Investor. Förvaltningsavgiften är överkomliga 0,5 procent per år.

Månadssparandet sker lika stor del i varje fond och jag passar på att rebalansera om portföljen till lika stora fonddelar vid varje årsskifte.

I ”gamla” tjänstepensionskonton utan nya premieinsättningar gör jag inga förändringar förutom att jag passar på att balansera om till lika stora fonddelar. För mer information om de fondvalen, läs mer här.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank Robur Ny Teknik A Köp 860,29 -
Handelsbanken Nordiska Småbol (A1 SEK) Köp 1 122,01 -
Länsförsäkringar Japan Index Köp 119,61 -
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P SEK acc Köp 982,55 -
CB Save Earth Fund RC Köp 175,25 -
Lannebo Teknik Köp 8,02 -
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 122,26 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 473,86 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -