Därför ska du kolla taxeringen

Privatekonomi: De senaste årens starka prisutveckling på bostäder kan bidra till att ditt taxeringsvärde blivit nära 40 procent högre i år.

Redan i höstas fick du som småhusägare ett brev med förslag om ny fastighetstaxering. I dagarna är det dags för slutbeskedet att skickas ut från Skatteverket till alla som har en digital brevlåda. När du får ditt besked ska du kontrollera att allt stämmer.

”Redan i höstas kunde du göra förändringar, men det är inte försent. Du kan du göra ändringar även nu när du får ditt slutliga besked”, säger Jan Berghöök, verksamhetsutvecklare Skatteverket och tillägger:

”Skatteverket har nämligen ingen kännedom om att du kanske har renoverat ditt kök eller byggt inglasad altan, då ska man tala om att man gjort det. Huset blir då lite mer värt vilket kan ha betydelse om du ska låna pengar med fastigheten som säkerhet eller försäkrar fastigheten”.

Taxeringsvärdena för 2018 har ökat med 26 procent. Som mest har värdet höjts i Stockholms län med 38 procent. Anledning är att taxeringsvärdet baseras på slutpriset för sålda fastigheter mellan åren 2014-  2016. De senaste årens starka prisutvecklingen på bostäder i hela landet speglar alltså höjningen.

Taxeringsvärdet ligger sedan till grund för hur mycket du som husägare ska betala i fastighetsavgift. Idag ligger fastighetsavgiften på 0,75 procent av taxeringsvärdet, men det kan inte bli högre än 7 800 kronor per år vilket motsvarar ett taxeringsvärde på drygt 1 miljon kronor.

Som mest betalar du med andra ord 650 kronor per månad i fastighetsavgift oavsett vad ditt hus värderas till. Det kan jämföras med vad samma villaägare fick betala tidigare med den gamla statliga fastighetsskatten som avskaffades 2008.

2006 fick en husägare exempelvis betala 1 procent av taxeringsvärdet i skatt. För en villa med taxeringsvärde på 4 miljoner kronor blev fastighetsskatten således 40 000 kronor per år.

Majoriteten av husägarna, drygt 60 procent, påverkas inte av den höjda taxeringen 2018. Men är du en av dem som inte når upp till maxtaket innebär ett höjt taxeringsvärde på exempelvis 200 000 kronor en höjd fastighetsskatt på 1 500 kronor per år. Taket höjs i takt med den genomsnittliga inkomstutvecklingen i Sverige.

Fastighetstaxering görs normalt var tredje år, 2015, 2018 och så vidare. Men av olika skäl så kan det göras en fastighetstaxering oftare än så. Varje år görs nämligen en särskild fastighetstaxering av hus som genomgått någon större förändring. Det kan exempelvis handla om att du har fått bygglov eller att du köpt eller sålt lite mark.

”Vi taxerar bara ett antal sådana fastigheter varje år, det handlar om runt 50 000 stycken. Minst 20 procent, eller med minst 100 000 kronor, ska taxeringsvärdet ha ändrats för att Skatteverket ska göra en ny taxering”, säger Jan Berghöök.

Om du bor i ett nytt eller ombyggt hus gäller lite andra regler. Uträkningen bygger då bland annat på det så kallade värdeåret i taxeringen. Värdeåret är det årtal som motsvarar husets beräknade ålder.

Hus med värdeår 2011 och tidigare hade ingen kommunal fastighetsavgift de första fem åren, sedan betalades hälften av beloppet i fem år och därefter hel fastighetsavgift.

Hus med värdeår 2012 och senare betalar ingen fastighetsavgift under de första 15 åren, sedan betalas hel fastighetsavgift.

Att fastighetsavgiften slopades för nybyggda hus stavas bostadsbrist. Man ville helt enkelt premiera att folk byggde hus. Men värt att tänka på är att du kan drabbas av den gamla fastighetsskatten när du bygger nytt.

”Under tiden som du bygger ditt hus får du betala 1 procent i fastighetsskatt på hela taxeringsvärdet, både på en del av byggnadsvärdet och för markvärdet. Bor du exempelvis i Stockholm kan du få betala 10 000-tals kronor i skatt per år under hela byggtiden”, säger Jan Berghöök.

Fastighetsskatt

2008 ersattes den statliga fastighetsskatten av en kommunal fastighetsskatt.

Taxeringsvärdet är 75 procent av marknadsvärdet som är baserat på slutpriset på sålda bostäder i ditt närområde under 2014 - 2016.

Taxeringsvärdet påverkar dels hur mycket skatt du ska betala men kan också ha betydelse när du ska låna pengar med huset som säkerhet eller försäkra ditt hus.

Den som har en digital brevlåda får brev om småhustaxeringen från Skatteverket där. I brevet finns en länk för att logga in i e-tjänsten där man kan se sitt förslag till nytt taxeringsvärde eller sin fastighetsdeklaration.

Pensionärer betalar inte mer än 4 procent av sin inkomst för sin permanentbostad.

2,4 miljoner hushåll får besked om nytt taxeringsvärde med start omkring den 15 juni, de som har digital brevlåda. Övriga får sitt brev i början på juli.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -