Fonderna som är tyngst i Atlas

Fonder Atlas Copco har slagit börsen den senaste månaden. Och idag är det sista dagen att köpa aktien om man vill var med när bolaget delar sig i två delar. Placera har listat fonderna som överviktat verkstadsbolaget mest.

En uppdelning av Atlas Copco i två delar närmar sig. Gruvverksamheten samlas i det nya bolaget Epiroc och ska noteras på Stockholmsbörsen den 18 juni. I morgon onsdag sker första dag för handel utan rätt till aktier i Epiroc.

Atlas Copco har både röststarka A-aktier och mindre röststarka B-aktie noterade. A-aktierna som motsvarar en röst på stämman är faktiskt det aktieslag som även har flest aktier - motsvarande 70 procent. B-aktierna berättigar till en tiondels röst på årsstämman.

Räknar man ihop de båda aktieslagen är bolaget Stockholmsbörsen klart största bolag, med ett marknadsvärde på drygt 430 miljarder kronor. Nordea Bank är näst största bolag på Stockholmsbörsen med ett marknadsvärde på 346 miljarder kronor.

Bolaget väger drygt 10,8 procent när man slår samman A- och B-aktierna i OMXS30-index, som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Vikten sjunker när man inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen till 6,4 procent. Det sistnämnda indexet är det index som aktiva fondförvaltare oftast använder som sitt jämförelseindex. Det innebär att om fonden äger för mer än 6,4 procent så är den på finansspråk överviktad aktien i fonden.

Det finns aktiva fondförvaltare som överviktat Atlas Copco-aktierna, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och således i index.

Störst vikt i Atlas Copco har faktiskt två indexfonder som båda följer ett index som baseras på OMXS30-index. Det är Aktiespararnas Topp Sverige fond och gratisfonden Avanza Zero. Bägge äger Atlas Copco aktier motsvarande 10,8 procent av fondens värde.

Det fondbolag som överviktat Atlas Copco mest är Skandia. I den aktivt förvaltade fonden Skandia Sverige är Atlas Copco det enskilt största innehavet på drygt 9,4 procent av fondens värde. Fondbolagets andra Sverigefond Skandia Sverige Hållbar har en också Atlas Copco som största innehav på 9,2 procent.

Ett annat fondbolag som gillar Atlas Copco är Norron som överviktat bolaget i två fonder med minst 8,9 procents vikt. Den som investerat mest av kapitalet i bolaget är den marknadsneutrala hedgefonden Norron Alpha som har Atlas Copco som fondens största innehav på 9,2 procent.

Längre ner på listan hittar flera ganska stora Sverigefonder som gillar Atlas Copco. Två populära är C Worldwide Sweden och Catella Sverige Aktiv Hållbarhet.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 maj.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -