Vestberg värd 5 miljarder dollar

Börs Sedan beskedet att Hans Vestberg tar över Verizon har bolagets börsvärde stigit 5 miljarder dollar. Här är bolaget han kommer att ta över 1 augusti.

Aktiemarknaden reagerade positivt på beskedet att Hans Vestberg tar över Verizon. Sett till marknadsvärde är Verizon på plats 31 i världen. Bolagets värderas till 203 miljarder dollar.

13 av 31 analytiker sätter köp på aktien, enligt Factset. De resterande analytikerna sätter neutral på aktien. Den genomsnittliga riktkursen för aktien är 55,7 dollar. Verizonaktien handlas till strax under 50 dollar.

För innevarande år handlas bolaget till ett p/e-tal på 11. De har en direktavkastning på strax under 5 procent på nuvarande kursnivåer.

Namnet Verizon är en blandning av latinska ordet veritas som betyder sanning och horizon. Under 2017 omsatte Verizon 126 miljarder dollar. Bolaget har cirka 155 000 anställda.

Verizon har sina rötter i Bell Telephone Company som bildades av Alexander Graham Bell efter att han uppfunnit telefonen i mars 1876.

Redan på kvällen den 10 mars 1876 efter att världens första telefonsamtal gjorts skrev han till sin pappa att: "Jag känner att jag till slut hittat lösningen på ett stort problem. Nu närmar sig dagen när telegrafkablar kommer att grävas ner fram till hus på samma sätt som vatten och gasledningar och vänner kommer att kunna prata med varandra utan att ens behöva lämna sina hem."

När bolaget bildades 1877 fanns sju aktieägare och en heltidsanställd. Tillväxten gick i ett rasande tempo.

1885 grundades AT&T (American Telephone and Telegraph Company) som ett dotterbolag inom Bellkoncernen. Tanken med AT&T var att bolaget skulle utveckla och sköta världens första långdistanstelefonnätverk. AT&T blev så framgångsrika så att man 1899 valde att införliva Bellkoncernen i AT&T istället. Vid den här tiden var AT&T världens största teleoperatör.

Fram till 1984 hade AT&T i princip monopol på all telekommunikation i USA. Vid den här tiden hade bolaget sammantaget över en miljon anställda. 1984 tvingade konkurrensmyndigheten att bolaget skulle splittras. Företaget delades upp i sju delar som kom att kallas ”Baby Bells.”

En av dessa Baby Bells var Bell Atlantic som efter samgåendet med GTE Corporation blev Verizon. Affären skedde år 2000 och köpesumman var 64,7 miljarder dollar.

Att förre Ericsson-vd:n Hans Vestberg blev tilldelad vd-posten för Verizon kom som en överraskning för många. Vestberg förlorade jobbet på Ericsson efter att han misslyckats att vända telekombolagets negativa trend.

Hans Vestberg började arbeta för Verizon för cirka ett år sedan. Fram tills nu har han haft titeln teknikchef och varit chef för området Global Networks.

Nuvarande vd:n för Verizon heter Lowell McAdam. Vestberg fick ta över eftersom han anses kunna leda bolaget genom processen att implementera 5G. Här vägde Hans Vestbergs erfarenheter från nätverkssidan mycket tungt när det gäller avgörandet.

Lowell McAdam och Hans Vestberg känner varandra sedan tio år tillbaka.

Hans Vestberg ledde Ericsson mellan åren 2010 och 2016.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -