Faran är långt ifrån över

Makroveckan G7-mötet var visserligen ett misslyckat men skakade inte om finansmarknaderna. I veckan får vi se hur två tunga centralbanksbesked tas emot av investerarna.

Det blev inte riktigt så oroligt på finansmarknaden inför G7-mötet som vi hade befarat. Till det bidrog bland annat fortsatt hyggliga konjunkturdata men givetvis också att det mesta av positionerna i handelsfrågorna redan var kända. Den svenska börsen sjönk med måttliga 0,3 procent medan den amerikanska börsen fortsatte sin resa uppåt och steg med 1,6 procent (MSCI).

Att Donald Trump till slut inte skrev under den gemensamma deklarationen från G7-mötet är ändå ett tydligt tecken på att spänningarna ökar mellan USA och i stort sett hela den övriga världen kring handelsfrågorna. Under de närmaste veckorna väntas länderna som drabbats av de amerikanska tullarna ta beslut om motåtgärder så det är knappast läge att blåsa faran över utan vi får nog räkna med att vi har en ganska stökig period framför oss.

Att Donald Trump och Kim Jong-Un möts i Singapore är givetvis av högt intresse även om de ekonomiska effekterna egentligen är marginella. Ett lyckat utfall kan spä på riskaptiten men och Trump lämnar mötet i förtid – vilket han hotat med – kan det bli en signal till investerare att trycka på säljknappen.

Både Federal Reserve och ECB lämnar räntebesked i veckan som kommer. De besluten har också potential att få det att röra sig på finansmarknaden.

Federal Reserve väntas höja räntan för andra gången i år men det mesta av fokuset lär hamna på prognoserna över ränteutvecklingen framöver. ECB kan i sin tur ta tillfället i akt att försiktigt annonsera ett avslut av de månatliga obligationsköpen senare i höst.

Från en svensk horisont har vi att se fram mot torsdagens inflationssiffra och fredagens siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Inflation väntas ha tickat uppåt i maj och den underliggande inflationen (KPIF) kan möjligen ha tickat över Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. I så fall kan det ge kronan en skjuts uppåt. Dessutom pekar det mesta mot att bostadspriserna stigit något i maj och skulle finansmarknaden följa logikens lagar borde det också kunna ge kronan lite fart. För det var väl bland annat oron för bostadsmarknaden som fick många investerare att överge den svenska kronan?

Måndag

Den norska inflationstakten landade på 2,3 procent i maj, vilket var en bit under analytikernas förväntningar. Möjligen en indikation på att analytikerna ligger lite för högt i sina prognoser för svenska inflation som publiceras senare i veckan.

Tisdag

Att Donald Trump möter Kim Jong-Un i Singapore lär stjäla det mesta av medieintresset. Ett lyckat utfall av diskussionerna kan ge riskaptiten en skjuts uppåt även om det är svårt att se några speciellt stora ekonomiska effekter av ett lyckat möte. I alla fall inte på kort sikt. Det tyska ZEW-indexet väntas sjunka och är i så fall ytterligare ett tecken på stigande oro kring den framtida tillväxten och det politiska klimatet i EMU-området. Amerikansk inflation har troligen tickat uppåt vilket är spå förväntningarna om en räntehöjning på onsdagens Fed-möte.

Onsdag

Full fokus på det räntebesked som den amerikanska centralbanken levererar under kvällen. En räntehöjning tycks mer eller mindre given och marknadens fokus lär därför i hög grad riktas mot de ränteprognoser som de enskilda ledamöterna i räntekommittén levererar. Blir det sammanlagt 3 eller 4 räntehöjningar i år är den centrala frågan?

Torsdag

Den svenska inflationen väntas ha tickat uppåt och KPIF-inflationen ska, enligt analytikernas prognoser, landa en bit över inflationsmålet på 2,0 procent. Det kan ger Riksbankens lite råg i ryggen att hålla fast vid prognosen att räntan höjs redan i år. ECB lämnar räntebesked och frågan är om man redan nu aviserar ett slut på obligationsköpen under hösten eller avvaktar till majmötet.

Fredag

Bank of Japan lämnar räntebesked men väntas inte göra några förändringar. Här på hemmaplan riktas mycket av intresset mot nya siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Det mesta talar för en fortsatt prisuppgång i maj.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -