Skamligt förslag av pensionsjätten

Privatekonomi Skandia sänker nu boräntan till låga 1,09 procent, det låter lockande, men det finns en hake. Du måste flytta över din tjänstepension till Skandia för att ta del av erbjudandet, något som kan stå dig dyrt.

Bolånekriget fortsätter när Skandia nu inför en ny prismodell. Den som flyttar över sin tjänstepension till pensionsjätten och samtidigt har en belåningsgrad under 50 procent får en boränta på låga 1,09 procent. Det kan jämföras med snitträntan på bolån för alla banker som ligger på 1,8 procent.

Men något som är viktigt att tänka på innan du faller för frestelsen att flytta din tjänstepension är de avgifter som Skandia tar ut för din tjänstepensionsförsäkring hos dem.

Beroende på om eller hur mycket du betalar för din tjänstepension där du har den idag, kan det bli en dyr affär. Hos exempelvis Nordnet och Avanza betalar du inte en krona i avgifter för din tjänstepensionsförsäkring. Sedan finns det pensionsbolag som tar både mer eller mindre betalt än Skandia.

”Som pensionssparare bör man verkligen fundera över om det är värt att flytta över sin tjänstepension. Det är den rörliga avgiften som man främst vill undvika.  Ju större belopp du har i din tjänstepension desto dyrare blir det. Om det är lönsamt är väldigt svårt att räkna på”, säger Joakim Bornold, sparekonom Nordnet.

Joakim Bornold

Hos Skandia ryker 0,65 procent av kapitalet varje år och dessutom får du betala en fast avgift på 360 kronor per år. Har du ett totalt tjänstepensionskapital på 500 000 kronor får du med andra ord betala 3 200 kronor per år i avgifter. På 20 år blir summan 64 000 kronor, utan hänsyn till värdeutveckling.

Om du senare ångrar dig och vill flytta din försäkring drabbas du av ytterligare avgifter.

1200 kronor kostar det i fast avgift om du väljer att flytta din traditionella tjänstepension från Skandia, samt en rörlig avgift på som mest 4 procent om du flyttar försäkringen år 1 - 3.

Flyttar du din fondförsäkring får du betala 1200 kronor i fast avgift och 2 procent år 1 - 10.

”Flyttavgiften hos Skandia är oförskämt dyr, det är sanslöst att det tar en procentsats av ditt kapital, pengar som du själv valt att flytta till bolaget. Hur är det ens möjligt för ett pensionsbolag att få ta betalt för att kunden vill flytta ut. Bara där går det erbjudandet bort”, säger Joakim Bornold.

Värt att ha i åtanke är också vilka placeringar du kan göra hos Skandia, utbudet kanske krymper jämfört med hur det ser ut hos där du nu har ditt sparande. Hos Skandia har du möjlighet att, om du väljer en fondförsäkring, att placera i omkring 93 fonder varav 24 av dem är Skandias egna.

Men samtidigt som Joakim Bornold ger Skandia en ordentlig känga, tycker han att det är bra med ökad konkurrens när det gäller boräntan. Men han tycker att det är fel väg att gå att locka in kunder på just det här sättet.

Han befarar dock att det är en stark trend vi ser. Tjänstepensionsmarknaden är en stor och viktig marknad där det finns enorma belopp att tjäna för pensionsbolagen, så även för Skandia där bolånen genererar en försvinnande låg intjäning i jämförelse med tjänstepensionerna.

”Det kommer inte längre vara möjligt att bara plocka körsbären. Allt fler pensionsbolag lockar in kunderna med lockvaror för att sedan ställa orimliga krav. Det behöver förvisso inte alltid innebära en dålig affär, men det kan vara svårare att räkna ut om det blir en bra affär”.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -