Flodvåg av kapital till börserna

Aktiemarknad Maj månad bjöd på flera rekord på USA-börserna. S&P 500-index steg drygt 3 procent vilket var den bästa majmånaden sedan 2009. Maj bjöd även på årets näst bästa månadsavkastning efter januari.

Enligt statistik från Trimtabs, ett bolag som fokuserar på information kring aktieflöden på den amerikanska aktiemarknaden, var amerikanska börsföretag stora nettoköpare av aktier i maj. Sannolikt var det en viktig faktor bakom den starka börsmånaden.

Totalt gjordes nytt rekord i återköp av aktier och utdelningar. Sammantaget återköptes och delades pengar ut till ett värde av 1 750 miljarder kronor i maj. Apples gigantiska aktieåterköp på 870 miljarder kronor sticker ut och står för halva volymen. Men även ett antal teknikbolag som Micro Technology, halvledarbolaget Qualcomm och mjukvarubolaget Adobe, genomförde betydande återköp av aktier under månaden.

Det är inte bara aktieåterköp som ligger i topp. Nyemissioner och börsintroduktioner hade i maj den snabbaste tillväxten på över tre år, på drygt 380 miljarder kronor. AXA Equitable Holdings som börsnoterades på New York-börsen i maj till ett värde på 24 miljarder kronor var den största börsintroduktionen sedan mars i fjol.

Flera stora amerikanska investmentbanker som Bofa Merrill Lynch och JP Morgan spår fortsatt rekord för aktieåterköp, utdelningar och bolagsuppköp under 2018. Det är en flodvåg av kapital som förväntas skölja in över de amerikanska börserna.

Den utlösande faktorn bakom allt kapital är den amerikanska skattereformen som klubbades igenom i december. Bolagen får en skattesänkning från 35 procent till 21 procent. Det spås öka bolagens nettovinster med 13 000 miljarder kronor i år. Utöver det har så har de stora amerikanska bolagen stora upparbetade vinster utomlands. Enligt uppskattningar rör det sig om mycket stora belopp. Estimaten varierar från 21 000 miljarder kronor till hela 30 000 miljarder kronor. Vinster som nu uppmuntras att föras hem till USA.

Andra viktiga faktorer till det stora kapitalflödet är att den amerikanska ekonomin går för högvarv och vinsterna spås även öka under året. Kapitalet som blir över till aktieägarna efter att bolagen gjort de investeringar som är nödvändiga för verksamheten förväntas bli kanaliseras till just aktieåterköp, utdelningar eller rena uppköp av konkurrenter. Utdelningar förväntas stå för 20 procent av kapitalflödet, återköp av aktier med 25 procent och den största delen runt 55 procent kommer sannolikt från uppköp av bolag.

Men det ser inte ut att gynna alla amerikanska börsbolag utan främst teknikbolagen.

De är ofta stora och väldigt lönsamma. De har en struktur på bolaget som gör att de binder mindre kapital än traditionell industri. Teknikbolagen hör till dem som har störst upparbetade vinster utomlands. Det gör teknikbolagen och deras aktieägare till de stora vinnarna när vågen av kapital förväntas fortsätta. Det stämmer också väl med maj månad statistik. Då genomfördes den största delen av återköp av aktier av just teknikbolag.

Till viss del förväntas även hälsovårdsbolagen vara relativt aktiva med återköp av aktier och bolagsförvärv. Men övriga sektorer spås inte bidra med så stora nettoflöden till aktiemarknaden.

Bofa Merrill Lynch säger i en kommentar att om alla stjärnor står rätt så kan kapitalet till de amerikanska börserna under året motsvara upp till 10 procent av det totala marknadsvärdet för de fem hundra största bolagen i USA. Det är de bolag som ingår i världens mest ansedda aktieindex, S&P 500-index. Och om Bofa Merrill Lynch får rätt så borde kapitalet ge fortsatt stöd till de amerikanska börserna under året.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -