Attraktiv värdering i VBG

Aktieanalys VBG har fått en blandad start på året. Delar av verksamheten går bra medan andra har problem. Vi tror aktien kan förbli trög tills problemen är lösta.

VBG:s aktie har haft påtagligt svårt att lyfta det senaste året. Kursen är upp 3 procent sedan juni i fjol. Omsättning och resultat tog ett stort kliv framåt förra året i och med förvärvet av Mobile Climate Control i slutet av 2016. Förvärvet finansierades dock med en stor nyemission och räknat per aktie var resultatet klart lägre i fjol jämfört med året innan.

Det första kvartalet i år bjöd även det på ett knappt 5 procent lägre resultat än samma kvartal i fjol. Det var sämre lönsamhet inom framför allt nyförvärvet Mobile Climate Control, MCC, som tyngde utvecklingen.

Mobile Climate Control tillverkar kompletta klimatsystem till kommersiella fordon och svarar för knappt hälften av omsättningen i VBG-koncernen. Verksamheten har en stark tyngdpunkt mot Nordamerika och valutaeffekterna var kraftigt negativa under första kvartalet i år. Organiskt ökade omsättningen med 10,5 procent.

Rörelsemarginalen före avskrivningar, ebita, föll med två procentenheter jämfört med samma period året innan och resultatet backade knappa 16 procent. VBG har många förklaringar till den försämrade lönsamheten inom MCC.

Bland annat har priserna på koppar och aluminium stigit utan att MCC kunnat kompensera sig för detta. Bolaget är marknadsledande i Nordamerika men har uppenbarligen trots det ingen vidare förhandlingsposition gentemot kunderna.

Mobile Climate Control genomför även diverse tillväxtsatsningar som ökat kostnaderna. Antalet anställda har ökats, nya geografiska marknader bearbetas och arbetet med att utveckla produkter för elektriska fordon har intensifierats. Den väntade snabba tillväxten för elektriska fordon väntas på sikt gynna MCC då leveransvärdet generellt sett är större till den typen av fordon.

Även om MCC är omsättningsmässigt största division i koncernen så är det fortfarande VBG Truck Equipment som bidrar mest till resultatet. Divisionens rörelsemarginal ligger på årsbasis kring 20 procent mot MCC:s cirka 13 procent. VBG Truck Equipment är världsledande tillverkare av kopplingsutrustning till lastbilar med tunga släp.

Divisionen har rejäl medvind för tillfället då lastbilskonjunkturen är stark på de flesta håll i världen. Jämförelsekvartalet ifjol var mycket starkt med en organisk tillväxt på 15 procent. Ökningen i år blev knappt 5 procent och marginalen nådde ny rekordnivå. Till skillnad från divisionen Mobile Climate Control har Truck Equipment inte haft några problem att höja priserna för att kompensera för stigande råvarupriser.

För divisionen Ringfeder Power Transmission tyngdes kvartalet av flaskhalsar i produktionen. Försäljningen hade kunnat vara högre om bara leverantörerna kunnat förse Ringfeder med tillräckligt mycket insatsvaror. Inte heller Ringfeder har fullt ut kunnat kompensera sig för stigande råvarupriser.

Ringfeder rapporterade en organisk tillväxt i kvartalet på -2,0 procent. Rörelsemarginalen backade en halv procentenhet jämfört med i fjol.

Problem med leverantörer, och även problem med en större kund, tyngde divisionen Edscha Trailer Systems i slutet av förra året. Dessa hade dock lösts under början av innevarande år och jämfört med ett relativt svagt första kvartal i fjol ökade Edscha starkt i år. Den organiska tillväxten blev 22 procent och rörelsemarginalen stärktes en procentenhet.

Edscha tillverkar skjutbara trailertak och efterfrågan rapporteras vara stark. Vd Anders Birgersson räknar med att verksamheten är tillbaka på banan nu efter svackan ifjol.

VBG:s rapport för det första kvartalet mottogs negativt och aktien föll. Kursen har sedan dess återhämtat sig och räknat från årsskiftet står aktien på plus 11 procent.

Enligt databasen Factset väntas VBG i år rapportera en vinst per aktie på 10,10 kronor. Omsättningen väntas öka 10 procent samtidigt som rörelsemarginalen stiger till 12,3 procent.

För 2019 och 2020 ligger prognoserna på 11,63 kronor respektive 12,27 kronor per aktie. De prognoserna innebär i dagsläget p/e-tal på 12,4 respektive 11,8. Direktavkastningen i VBG-aktien väntas de närmaste åren landa på 2,2 procent respektive 2,4 procent.

VBG Group har fått en lite svajig start på 2018. Två av divisionerna går bra medan två har problem. Nyförvärvet Mobile Climate Control har tyvärr inte fått någon flygande start på sin karriär som division inom VBG. Redan fjolåret tyngdes av stigande råvarukostnader och ökade satsningar för framtiden. Den trenden fortsatte in i första kvartalet i år.

Anders Birgersson sade i samband med rapporten för det första kvartalet att han noterade en förbättring mot slutet av perioden för MCC när det gällde kapacitetsutnyttjandet. Han utlovade även förnyade ansträngningar när det gäller prishöjningar.

Divisionen Truck Equipments roll som stabil kärna i VBG understryks allt mer när övriga områden turas om att ha problem. Truck Equipment gick bra redan i fjol och förbättringspotentialen är rimligtvis begränsad från dagens nivåer.

Värderingen ser relativt attraktiv ut, men om VBG ska infria förväntningarna framöver måste framför allt Ringfeder och MCC rycka upp sig resultatmässigt. Ingendera område verkar har särskilt lätt att få igenom prishöjningar. Vi har även i Volvo sett att flaskhalsar i leveranskedjan kan ta tid att komma till rätta med.

VBG-aktien har som sagt varit trög en längre tid och vi tror inte att den kommer att lyfta förrän bolaget får upp alla divisioner på banan igen. För de närmaste kvartalen avvaktar vi i VBG-aktien.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
VBG GROUP B Neutral 143,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -