Ta rygg på Melker Schörling

Aktiekommentar Finansmannen Melker Schörling har lämnat rampljuset, och investmentbolaget som bör hans namn har avnoterats från Stockholmsbörsen. Men möjligheten att ta rygg på nestorns investeringar finns kvar.

Det fanns goda skäl till varför Melker Schörling Ab var ett av börsens mest omtyckta investmentbolag. Resultaten talar för sig själva.

Melker Schörlings näsa för affärer och hans goda rykte argumenterades vara skäl nog till att aktien under långa perioder handlades med en substanspremie på Stockholmsbörsen. Trots att få förändringar gjorts i investeringsportföljen sedan start.

Finansmannen var aktiv i näringslivstoppen från 1980-talet fram till våren 2017 då han tvingades lämna samtliga styrelseuppdrag på grund av sjukdom.

Förmögenhet började ta form när Schörling för lånade pengar köpte närmare 18 procent av väktarbolaget Securitas. Det blev grundplåten till Melker Schörling Ab. Från Securitas-investeringen avknoppades sedan låsjätten Assa och kontanthanteringsbolaget Loomis.

Få finansmän har skrivit delar av handlingen i lika många framgångssagor. Nu är det istället hans två döttrar, Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg, som sitter vid rodret. I samband med maktskiftet köptes bolaget ut från börsen. Att investera direkt i familjen Schörlings investmentbolag är därför inte längre möjligt.

Kvalitet har inget bäst-före-datum. Att kopiera portföljen är ett lika aktuellt råd som tidigare. Det är en enkel manöver, eftersom merparten av innehaven fortfarande är lättåtkomliga på Stockholmsbörsen. Förutom de innehav som redovisas inom Melker Schörling Ab äger finansmannen aktier i Nibe och det mindre filterbolaget Absolent. Addera även dessa bolag till portföljen.

Melker-portföljen har en övervikt i effektiviseringsbolaget Hexagon. Lett av Ola Rollén har Hexagon ökat vinsten med 16,4 procent årligen i snitt sedan 2012 och omsättningen med 10 procent i snitt årligen. Sedan år 2000 har 130 bolagsköp genomförts.

Det näst största innehavet är fettkoncernen AAK, följt i fallande ordning av Hexpol, Assa Abloy, Securitas och Loomis. Ägandet i Nibe skulle motsvara 5 procent av portföljvärdet om det adderades, Absolent drygt 1,5 procent.

Sedan 31 mars 2017 har portföljen ökat i värde med 27 procent, exklusive utdelningar. Det breda börsindexet OMXSPI har under samma period vuxit med 0,3 procent. Odiskutabelt en rejäl utklassning. Under just denna tidsperiod har framgången främst drivits fram av utvecklingen i Hexagon, AAK, Nibe och Loomis.

Det finns skäl att tro på portföljen även framöver, då de större investeringarna gjorts i några av börsens främsta kvalitetsbolag – som i regel stadigt ökat omsättningen och lönsamheten år för år under ganska lång tid. Ett viktat p/e-tal på Melker-portföljen skulle vara 21 på estimaten för 2019, vilket är dyrare än börsen överlag.

En variant för att sänka den bolagsspecifika risken vore att mer jämt fördela kapitalet i portföljen. Likavikta innehaven i Hexagon, AAK, Hexpol, Assa Abloy, Securitas på 15 procents portföljvikt vardera. Investera 12 procent av kapitalet i Loomis, 11 procent i Nibe och 2 procent i Absolent.

Den portföljen skulle under samma tidsperiod (31 mars 2017 – 1 juni 2018) ha avkastat 21,2 procent, exklusive utdelningar. Riskjusterat är det en bättre avkastning än original-portföljen.

Mer än 30 år från starten överleverar Schörlings portfölj fortfarande. Melker må ha pensionerat sig men hans bygge håller än. Glöm inte bort det bara för att investmentbolaget lämnat börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -