Lugnt nu, men stöket kan komma tillbaka

Makroveckan Fortsatt hyggliga konjunkturdata har hittills övertrumfat både riskerna för handelskrig och politisk turbulens i EMU-området. Det kan dock komma att bli lite stökigare inför fredagens G7-möte.

Trots att riskerna för handelskrig ökat och den politiska turbulensen i EMU-området fortsätter så vände flertalet av världens börser upp mot slutet av förra veckan. Även den här veckan ser ut att inledas i optimismens tecken. Den svenska börsen sjönk dock med 0,6 procent för veckan som helhet.

Den här veckan inleds med nya regeringar på plats i Spanien och Italien. Givetvis är det mest fokus på den nya italienska regeringen som visserligen vidhåller att man vill stanna kvar i EU och i eurosamarbetet men samtidigt efterlyser stora förändringar i samarbetena. Lite oklart vad som åsyftas men det bådar i alla fall inte gott för samarbetsklimatet.

När det gäller handelsfrågorna så har Trump nu infört de utlovade skatterna på stål och aluminium från EU. Mexico och Kanada samtidigt som handelsförhandlingarna med Kina tydligen går trögt. Bland annat mot bakgrund av detta blir det G7-möte som inleds på fredag av högsta intresse.

Det lär riktas en hel del kritik mot USA från de övriga länderna och vilken position USA väljer att ta lär betyda en hel del för den framtida utvecklingen i handelsfrågan. Både EU och Kanada har utlovat motåtgärder, liksom Kina. Det är ett tufft läge och vi väntar oss viss finansiell turbulens mot slutet av veckan.

Det som ändå driver på riskaptiten bland investerarna är att det kommit en del positiva konjunktursignaler, främst från USA. De starka sysselsättningssiffrorna för maj var den kanske bästa nyheten eftersom de också innehöll relativt låga löneökningar. Det håller tillbaka förväntningarna på amerikanska räntehöjningar.

På tisdag är det dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten och även här väntas det mest vara mungiporna uppåt som gäller. Det kan ge riskaptiten lite extra skjuts.

För svenskt vidkommande har vi, förutom inköpschefsindex för tjänstesektorn, att se fram mot nya siffror över prisutvecklingen på villor när SCB presenterar sin småhusbarometer på fredag. Det lutar åt svagt stigande priser i maj.

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området har troligen dämpats en aning men väntas fortsätta ligga på en hygglig nivå. Dock är huvuddelen av undersökningen gjord innan den senaste tidens turbulens.

Tisdag

Inköpschefsindexen för tjänstesektorn rullas ut på bred front. Det väntas riktigt hyggliga nivåer där en rekyl uppåt för det amerikanska indexet sticker ut. I så fall ytterligare ett tecken på att det mesta för närvarande rör sig åt rätt håll i amerikanska ekonomi. Fortsatt höga index kan säkert ge riskaptiten ytterligare skjuts.

Onsdag

Sveriges nationaldag och den svenska börsen håller stängt. Den som vill kan ändå roa sig med indiskt räntebesked och amerikanska handelsbalanssiffror. De senare högintressanta nu när ett handelskrig tycks närma sig.

Torsdag

Norsk industriproduktion väntas ha rekylerat upp i april. Högre oljepris bidrar delvis. Reviderade BNP-siffror för EMU-området är knappast något som skakar om marknaden. De väntas för övrigt ligga nära de preliminära beräkningarna.

Fredag

Veckan avslutas med viktiga handelsbalanssiffror från Kina. Att importen procentuellt sett stiger snabbare än exporten är en av de siffror som Kina lär peka på i handelsdiskussionerna. G7-mötet i Kanada kan bli stormigt när övriga länder sannolikt gaddar ihop sig mot USA i handelsfrågorna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -