Betalbolaget som rusat 500 procent

Börs Vinnaraktierna på tyska börsen senaste året är en brokig skara med allt från halvledare till biluthyrning, fotonik och sportaccessoarer. Bäst går en aktie som sysslar med digitala betalningslösningar.

Största bolaget på tyska börsen är mjukvarubolaget SAP med ett börsvärde på 120 miljarder euro, följt av teknikkonglomeratet Siemens med ett börsvärde på 96 miljarder euro och kemikoncernen Bayer med 89 miljarder euro i marknadsvärde. Ingen av dessa hör dock till vinnarna på tyska börsen senaste året.

Bäst har det gått för betalföretaget Wirecard, vars aktie stigit med 123 procent under de senaste tolv månaderna. På fem är år aktien upp över 500 procent. Bolaget verkar inom samma kategori som nyligen uppköpta Izettle. Wirecard är dock betydligt större med ett marknadsvärde på 16,5 miljarder euro.

Wirecard är en av världens snabbast växande företag inom digitala betalningslösningar. Bolaget har funnits i 16 år och har drygt 237 000 kunder. Bolaget sysslar med digitala betalningslösningar. Bolaget har cirka 4500 anställda.

Under 2018 väntas omsättningen öka med drygt 30 procent, enligt 4-traders. För 2019 spås en omsättningsökning med 23 procent. Resultatet för första kvartalet som släpptes den 16 maj var mycket övertygande. Omsättningen ökade med 53 procent jämfört med första kvartalet 2017. Ebitda ökade med drygt 38 procent och transaktionsvolymen steg 56 procent.

Wirecard har ledarpositionen när det gäller innovation och inom digitaliseringen av betalningsprocesser. Wirecard har en perfekt position för att dra nytta av den globala trenden mot ökad digitalisering”, skriver Wirecards vd Markus Braun i senaste rapporten.

Rörelseresultatet väntas växa med 44 procent under 2018 jämfört med 2017. Aktien handlas till ett p/e-tal på 47. Det ger ett PEG-tal på strax över 1. Aktien kan alltså trots kursuppgången fortsatt sägas vara lågt värderad. En tumregel är att PEG-talet ska ligga under 1,5.

Trots tillväxten och storleken på bolaget finns aktien endast i 156 portföljer hos nätmäklaren Avanza.

Näst bästa tyska bolaget är halvledarunderleverantören Aixtron, vars aktie stigit drygt 120 procent senaste året. Aixtron tillverkar utrustning till halvledarindustrin. Bolaget värderas till 1,5 miljarder euro.

Hur unikt bolaget och dess produkter är framkom i oktober 2016, då kinesiska staten försökte köpa bolaget. Budet då låg på 6 euro per aktie. Idag handlas Aixtrons aktie till drygt 12 euro per aktie.

Budet från Kina avvisades av tyska regeringen efter påtryckningar från USA som menade att Aixtrons teknologi skulle kunna användas av den kinesiska försvarsindustrin.

I Tyskland har man sedan ett par år tillbaka pratat om risken med att kinesiska staten köper upp nyckelindustrier. Kinesiska investerare har varit mycket aktiva på uppköpsfronten under de senaste fem åren. Mest omdiskuterade köpet var av världsledande industrirobottillverkaren Kuka.

Aixtron grundades 1983 och är en spin-out från universitetet i Aachen. 65 procent av bolagets omsättning kommer från kunder i Asien, 16 procent från EU och 19 procent från USA. Tillverkningen sker i Herzogenrath i närheten av Aachen och i engelska Cambridge.

Aixtron handlas till ett p/e-tal på 66 för innevarande år. Vinsten under 2018 väntas dock bli strålande. Analytikerna väntar sig att vinsten ökar med 450 procent för helåret 2018.

Tredje starkaste aktien är biluthyrningsföretaget Sixt, vars aktie rusat drygt 100 procent. Sixt är dominerande när det gäller biluthyrning i Tyskland. Bolaget är dock aktivt i över hundra länder. Företaget har funnits sedan 1912. Bolaget värderas till 4,5 miljarder euro.

Andra kända tyska aktier som gått starkt senaste året är energibolaget Uniper, fotonikbolaget Jenoptik, sportaccessoarsbolaget Puma, charterkoncernen TUI och flygbolaget Lufthansa.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -