Därför är Atrium Ljungberg köpvärd

Aktieanalys Atrium Ljungbergs aktie har återhämtat sig efter en svag start på året. Rabatten mot substans har vuxit sig stor och vi tror aktien har mer att ge.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg förknippas fortfarande till stor del med handelsfastigheter. Bolaget äger ett antal handelsplatser runt om i Sverige och vid utgången av 2010 stod handelslokaler för 55 procent av hyresvärdena i beståndet. Idag har den andelen sjunkit till 27 procent (36 om vi även räknar med livsmedelsbutiker).

Dels har Atrium Ljungberg sålt vissa handelsplatser, dels har bolaget på olika sätt investerat i kontorsfastigheter. Kontor dominerar idag med 47 procent av hyresvärdena.

Att förknippas med handelslokaler är inte längre positivt, tvärt om. Den fysiska handeln tappar snabbt mark till e-handeln och trafiken i köpcenter och handelsplatser sjunker. Atrium Ljungberg tror dock fortfarande på handeln, åtminstone som en del i en större stadsdelsmiljö.

Bolaget bygger precis som sektorkollegan Fabege gärna hela stadsdelar. Sickla söder om Stockholm är Atrium Ljungbergs alldeles egna kronjuvel. Där har bolaget utvecklat en stadsmiljö under 20 års tid. Förutom handelsplatsen finns kontor, bostäder, skolor, restauranger och olika samhällsinrättningar. Genom att blanda upp utbudet av lokaler skapas en miljö som lever dygnet runt vilket höjer hela områdets attraktionskraft.

Ett liknande stadsdelsprojekt drivs nu av Atrium Ljungberg i Gränby norr om Uppsala. Där har bolaget för närvarande ett stort antal projekt igång.

Att driva egna projekt är en viktig del av Atrium Ljungbergs verksamhet. Det är ett arv från framför allt Ljungberggruppen som 2006 slogs samman med KF:s Atrium Fastigheter för att bilda Atrium Ljungberg. Från Atrium kom tyngdpunkten mot handelsfastigheter.

Atrium Ljungberg har som målsättning att varje år investera minst 1 miljard kronor i ny-, om- och tillbyggnader. I fjol investerades knappa 1,6 miljarder kronor och prognosen för innevarande år ligger på 1,5 miljarder kronor. Målet är att få en avkastning på minst 20 procent på projekten.

I dagsläget har bolaget 10 aktiva projekt där 2,4 miljarder kronor återstår att investera. Totalt i projektportföljen finns dock möjligheter att investera cirka 14 miljarder kronor i befintlig mark och med de markanvisningar som finns.

Av de möjliga framtida projekten är nära 60 procent bostäder. Idag utgör bostäder bara 3 procent av hyresvärdena. För att skapa stadsdelar som lever dygnet runt behövs dock som sagt även bostäder och Atrium Ljungberg gör därför en satsning på området. Den absoluta merparten av bostäderna är tänkta att bli bostadsrätter så andelen bostäder i fastighetsportföljen väntas förbli låg framöver.

Bostäderna byggs på mark som Atrium Ljungberg ägt länge vilket gör kalkylen attraktiv. Bostadsmarknaden har bromsat in rejält sedan bolaget först presenterade sina planer. Vd Annika Ånäs stod dock i samband med rapporten för det första kvartalet fast vid beskedet att säljstart i Sickla av de första bostäderna väntas ske i höst med plan att börja bygga tidigt 2019. Från 2019 och framåt är tanken att cirka 300 bostäder om året ska byggstartas.

Förutom egen produktion växer Atrium Ljungberg även via förvärv. Under fjolåret köptes fastigheter för 2,3 miljarder samtidigt som fastigheter såldes för 900 Mkr. Bland annat stärkte bolaget sin position på Södermalm i Stockholm.

Stockholm är Atrium Ljungbergs absoluta hemmamarknad. Regionen stod vid utgången av det första kvartalet för 74 procent av årshyrorna i bolaget. Uppsala växer i och med projektet Gränbystaden och står idag för 11 procent. Malmö står för 9 procent av hyresvärdena och Göteborg för 6 procent.

Atrium Ljungbergs egen prognos för 2018 års förvaltningsresultat är 1,2 miljarder kronor. De analytiker som bevakar bolaget har enligt SME Direkt i snitt lagt sig något högre och väntar sig ett resultat på 1 254 Mkr. Per aktie blir det 9,41 kronor. För de kommande två åren ligger prognoserna för förvaltningsresultatet per aktie på 9,81 kronor respektive 10,13 kronor.

Prognoserna för 2019 och 2020 innebär p/e-tal på 14,6 respektive 14,1.

Substansvärdet per aktie uppgick vid första kvartalets utgång till drygt 168 kronor. Jämfört med det handlas Atrium Ljungbergs aktie med en rabatt på 15 procent. Kursen är ungefär i nivå med eget kapital per aktie. Enligt databasen Factset väntas substansvärdet per aktie öka med 8 procent i år och drygt 5 procent nästa år.

Direktavkastningen i Atrium Ljungberg-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 3,4 procent respektive 3,6 procent.

Atrium Ljungberg-aktien har haft svårt att lyfta de senaste åren. Hela fastighetssektorn har tyngts av förväntingar om stigande räntor och utplanande fastighetspriser. I Atrium Ljungberg har sannolikt även detaljhandelns problem spelat in.

Oron för räntorna har dock dämpats en hel del på sistone. De väntas inte stiga vare sig särskilt mycket eller särskilt snabbt. Samtidigt är efterfrågan på kontor fortsatt stor och hyresnivåerna trycks uppåt. Det håller uppe prisnivåerna på fastigheterna. Även i Atrium Ljungbergs fyra stora handelsplatser var utvecklingen relativt stabil under första kvartalet. Omsättningen föll sammantaget 1 procent men hyresnivåerna steg något.

Aktien har återhämtat sig bra från bottennivåerna i början av april. Det första kvartalets rapport mottogs väl.

Vi har svårt att se att rabatten mot substans ska tillåtas växa sig så mycket större än idag i Atrium Ljungberg. Efterfrågan är fortsatt stark och med fortsatt bra tillgång till billig finansiering och en stark projektportfölj finns goda förutsättningar till stigande substansvärden de kommande åren. Därmed är förutsättningarna även goda för aktien och vi ser den som köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atrium Ljungberg B Köp 142,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -