Placeras tio köpvärda aktier

Köptips Rapportperiod var den energiinjektion som börsen behövde men nu klingar effekten av. Euro-oro har blossat upp i Italien och den senaste veckan har Stockholmsbörsen backat 2 procent.

I brist på bolagens breda informationsflöde kommer marknadsaktörerna lägga större vikt vid makro-signaler under juni. Utfallen i den gissningsleken är mycket svårförstådda och det grumlar synfältet. Snabbt kan goda rapportresultat falla i glömska.

Italien-frossan har sänkt Europas börser och det är möjligt att vinsthemtagningarna fortsätter under juni. Finansmannen George Soros eldar på stämningen och talar om en ny finanskris i antågande. Säsongsmässigt är försommaren också generellt en svagare period på Stockholmsbörsen.

Som alltid när det stormar tar bankerna mycket styrk. De har tagit betalt för att ta på sig den finansiella risken. Kursfallen i de svenska bankarna är mildare men ute i Europa slaktas sektorn.

De senaste åren rymmer flera politiska och makroekonomiska händelser som skapat tumult och osäkerhet på börsen. Det fanns en tid då världsmarknaderna kunde röra i stora slag under ECB och FED:s ordinarie räntemöten. Varje stavelse utvärderats noggrant.

Brexit och Trumps tillträde på presidentposten var två händelser som skapade stor, men kortvarig turbulens. Greklandskrisen höll i sig längre. Gemensamt för politiska och makroekonomisk oro är dock att det ofta genererar bra köplägen för vältajmade investerare - när paniken väl lagt sig. Då vänder det fort.

Under juni väntar inga världsskälvande händelser av den mer akuta typen. Men krisstämningen i Europa kan hålla i sig och bli att fint läge för investerare som vill expandera portföljen utanför Sveriges gränser. Positivt för kapitalet på sidlinjen är att både börskurserna i Europa och euro-valutan fallit samtidigt senaste veckorna, vilket gjort Europa lite billigare för svenska sparare.

Under april och maj har oljesektorn stigit och fallit snabbt. Brentoljepriset var uppe och nosade på 80 dollar per fat men har nu backat till 77 dollar. I sektorn är kursrörelserna stora och som alltid gäller det att vara snabbfotad i råvarurelaterat för att tjäna pengar.

Aktiviteten på svenska småbolagslistor har också ökat markant under rapportperioden. Förvaltarfavoriter som Dometic och Thule har gått starkt. Riskbenägna småsparare med gamning-aktier i sikte har blivit rikligt belönade i aktier som G5 Entertainment och Paradox. Alltjämt är volatilitet hög.

Tidigare spelbolagsfavoriter som Leovegas har det tuffare, trots låga värderingar sett till analytikernas estimat. Vi sneglar mot sektorn men vågar inte ta klivet in i någon av Stockholmsbörsens spelunder ännu.

Globalt har antalet bolagsköp stigit till den högsta nivån sedan 2007, rapporterar Thomson Reuters. Det är en klassisk signal på att vi ligger sent i börscykeln. Ett aktuellt exempel är svenska Izettle som var på väg till börsen, men som istället snappades upp av Paypal i sista sekund för hissnande 19 miljarder kronor.

Proffsen har skjutit fram sin konjunkturhorisont globalt. Först 2019 tror merparten att vi slår i taket, enligt en färsk rapport från Bank of America.

Men precis som småspararna tenderar förvaltarna som svarat på enkäten att agera reaktivt på aktiemarknaden, konstaterade Placeras fondskribent Pär Ståhl under vårt senaste strategimöte. Därför är det ett svagt fundament att luta sig mot.

Börsveckans chefredaktör Gabriel Isskander har skrivit en krönika om vikten av triggers i aktiemarknaden. Ämnet är ständigt aktuellt och avsaknaden av just triggers kan stjälpa utvecklingen även för börsens mest välskötta bolag.

En trigger kan vara en av många saker, en uppdelning, omorganisation eller ett intåg på nya marknader. Från tid till annan dröjer kursdrivande aktiviteter hos börsbolagen.

Ett exempel i vårt urval av köpvärda aktier är Nibe, vars aktie under lång tid rört sig i sidled men som nu under våren fått en väldig fart på uppjusterade estimat. Därför är det högintressant att rannsaka sina innehav och på förhand avgöra vilken tidshorisont placeringen har.

Det är sannolikt att vi får en negativ rekyl i Nibe under juni – men långsiktigt förblir bolaget ett starkt kort som gynnas av miljötrender. Att utvärdera positionen på månadsbasis är därför mindre intressant.

Andra exempel på triggers i vår lista är de väntade uppdelningarna av Autoliv och MTG. Räkna med att det svänger innan det är klart.

Avsaknaden av triggers faller avgörandet för vilken aktie som får lämna Placeras topplista. Vitec, en välskött bolagsförvärvare i it-branschen har funnits med oss sedan november 2017. Men hittills har det inte betalat sig. Kanske ryms nästa genombrott runt hörnet men efter sju ofruktbara månader kastar vi in handduken.

Kvartalssiffrorna från Oriflame blev en utlösande faktor för ett rejält kursfall. Tajmningen att lyfta in aktien på listan över köpvärda aktier kunde inte blivit så mycket sämre. Men enligt vår mening har aktien straffats för hårt på ett svagt kvartal i Ryssland.

En marknad som bara står för en del av Oriflames intjäning i dagsläget. Nu återstår att se vad som sker i kommande kvartal och vi tror att den volatila aktien har potential att studsa tillbaka.

Månadsresultaten är ömsom vin ömsom vatten. Givet förutsättningarna är det helt okej med undantag för plumpen i Oriflame. Placeras lista över köpvärda aktier rymmer åtta aktier som avkastat positivt och tre som givit negativ avkastning sedan start.

När Vitec lämnar listan gör vi plats åt ett välkänt bolag som fallit tillbaka något efter ett svagare första kvartal. Bolaget styrs av en av börsens mest omtyckta ledare och vid halvårsskiftet kliver aktien i börsens finrum när Fingerprint kastas ut.

Inför juni väljer vi Hexagon till listan över köpvärda aktier. Bolaget levererar sensorer, scanners, kameror och mjukvaror ämnade för att effektivisera och automatisera industrin. Också internet of things, VR och självkörande bilar ryms i affärsbeskrivningen. Det är heta trender att investera i.

Aktien är aldrig billig. Men fallet från tidigare rekordhögsta öppnar ett bra läge att köpa in sig i aktien långsiktigt. Och utvecklingen har de senaste åren varit frånkopplad Stockholms svagare storbolagsindex.

Pekka Kääntä hanterar den rekommenderade aktievikten när Placera lägger sin månadsuppdaterade strategi. Inför juni sänker han aktievikten ytterligare till 45 procent.

Här är Placeras köpvärda aktier:

SPETS-VAL

Hexagon – Tillväxtresan fortsätter

Industrieffektivisering, AI, Internet of things och självkörande bilar är heta trender som gynnar Hexagon. Bolaget levererar scanners, kameror och sensor för utvärdering och förbättring av industrin. Aktien har en hög värdering men givet historiken är det välförtjänt. På analytikernas estimat för 2019 handlas aktien till p/e 20,6. Storägare i bolaget med 46 procent av kapitalet är investmentbolaget Melker Schörling.

NCC – Billig byggare värd en chansning

Byggbolaget NCC är billigt både i relation till konkurrenterna och i absoluta tal. På nästa års vinst värderas verksamheten till 7,8 rörelseresultatet. Men nedskrivningar i pågående projekt har förföljt bolaget. En storstädning har gjorts vilket gör att vi vågar oss på en chansning i aktien. Utdelningen är uppdelad i två och utöver de 4 kronor per aktie som redan delats ut väntar ytterligare 4 kronor per aktie i november.

Oriflame – Nedslagen efter svaga Rysslandsbesked

Motgångarna i kvartalet är isolerade till CIS-regionen. Här minskade omsättningen med 15 procent, men i lokala valutor var tappet bara 5 procent. På det hela taget missade Oriflame vinstestimatet med 8 procent och försäljningen var 1,6 under analytikernas konsensus i kvartalet.

Autoliv – Sämre än väntat i första kvartalet men avknoppning väntar

Den långa sidoförflyttningen i Autoliv-aktien har fått ett slut. Aktien var nyligen uppe och nosade på en ny rekordhögstanivå men den senaste kvartalsrapporten har pressat priset.

Vårt fokus ligger på den kommande avknoppningen av aktiv säkerhet. Den återstående del av Autoliv, passiv säkerhet, förväntas växa med 10 procent organiskt under året. Electronics, den aktiva säkerhetsdelen, ska knoppas av. Electronics motsvarar 20 procent av omsättningen men bara 5 procent av resultaten.

Bolaget har investerat för en ny tillväxtfas och den globala marknadsandelen har vuxit från 40 procent till närmare 50 procent. Flera nya bilmodeller som inkluderat Autolivs produkter är på väg ut.

Den 29 maj kablade bolaget ut att Veoneer, den aktiva säkerhetsdelen, vunnit ett kontrakt med en ledande biltillverkare för utvecklingen av kamerasystem.

Volvo – Stark orderingång och konjunkturexponering

Maskin- och fordonsbolaget Volvo inledde 2018 med en välfylld orderbok. På det stora hela var det ett starkt första kvartal som bolaget presenterade den 24 april. Prognosen har höjts till 300 000 sålda lastbilar på helåret, vilket är 23 procent bättre än i fjol.

Men på en springande punkt underlevererade bolaget i senaste kvartalet. Lönsamheten pressades och delvis beskyller Volvo på flaskhalsar hos underleverantörerna. Rörelsemarginalen i kvartalet var 9,3 procent och väntat var 9,5 procent.

Analytikerna tror att marginalen på helåret ska landa på 9,7 procent, enligt SME Direkt. På rådande estimat värderas Volvo till P/e 12 på årets prognos och p/e 11 på 2019.

Av någon anledning har Volvo dock inte lyft. Trots att bolaget gör bra ifrån sig och efterfrågan varit mycket god. Tendenserna känns igen i flera verkstadsbolag som rört sig i sidled. Uppsvinget för europakonjunkturen, blev det inte mer än så här?

Kanske är det något vi missar. Har analytikerna missat samma sak? På deras prognoser är Volvo-aktien billig. Antigen ska priset upp eller estimaten ned.

MTG – Spännande satsningar på E-sport och uppdelning sannolik

MTG ska sannolikt delas i två. Nordic Entertainment, vilket är den traditionella TV-verksamheten delas ut till ägarna. Kvarvarande delen rymmer e-sport och digitalt videoinnehåll. Beslutet förväntas tas vid en extrastämma under andra halvan av 2018. Det är det främsta motivet att äga aktien enligt oss.

Delarna kommer sannolikt värderas högre än helheten. På en uppumpad börs kan E-sportdelen sannolikt handlas med en väl tilltagen vinstmultipel. Högre än marknadens värdering av totalen. I skrivande stund värderas hela MTG till p/e 23.

Nibe – Ett kvalitetsbolag som levererar värmepumpar

Värmeproduktbolaget Nibe är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa bolag i många år till. Omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 och mycket sannolikt kommer bolaget slå detta i förtid. När det skett blir nästa mål 40 miljarder kronor i omsättning, enligt storägaren och vd Gerteric Lindquist.

På börsen har Nibe-aktien gjort en rejäl come back. I skrivande stund handlas bolaget på en ny rekordhögstanivå.

Nibe är ett av de äldsta förslagen på Placeras lista över köpvärda aktier och ett bolag vi känner varmt för. Bolagsledningen är tungt investerade i verksamheten och driver bolaget med tydligt fokus på kostnadseffektivt, vilket maximerar aktieägarvärdet. På årets prognos handlas kvalitetsbolaget till p/e 24, enligt SME Direkt.

Efter den snabba stigningen i maj har sannolikheten för en rekyl ökat avsevärt. Men Placera är långsiktigt positiva till bolaget och tillfälliga kurssvängningar är en del av spelet.

Bufab – Ägarfamiljen ökar, aktien på All time High

Familjen Liljedahl fortsätter att köpa in sig i fästelementstillverkaren Bufab. Aktien hör till listan över de bolag där insiders ökat sina innehav mest under det senaste halvåret. Sju affärer har gjort till ett värde av närmare 160 Mkr. Verksamheten ångar på. Första kvartalet var starkt och aktien har stigit till en ny rekordhögstanivå.

BAS-VAL

Lifco – Miss i första kvartalet, men vi tror på investment långsiktigt

Insiders har ökat sitt ägande i konglomeratet Lifco. Här har finansmannen Carl Bennet samlar en spretig men lönsam skara bolag under samma tak. Konjunkturstabila intäkter motiverar en premievärdering jämte börsens andra förvärvsdrivna verksamheter.

Investor – Bra grundsten i en svensk aktieportfölj. Köper automationskonsult.

Investors noterade portfölj rymmer elva kvalitetsbolag. Därutöver ryms en rad välskötta onoterade tillgångar. Baserat på en marknadsvärdering av dessa handlas aktien med en 26-procentig substansrabatt.

Långsiktigt har Investor många kvaliteter och kan liknas vid en bättre Sverigefond. En stor del av totalavkastningen kommer ifrån utdelningen som vardera ägare kan välja att återinvestera eller köpa annat för.

I senaste kvartalet genomförde ett intressant förvärv. Piab som tillverkar automationslösningar köptes av EQT för 7 miljarder kronor och bakas in i dotterbolaget Patricia Industrier. Piab omsatte i fjol 1,2 miljarder kronor och generade en ebitda-marginal på strax under 30 procent.

Kinnevik – En het blandning av digitala tillväxtsatsningar

Kinnevik har en god finansiell ställning och spännande exponering mot digitala tillväxtmarknader. Basen utgörs av tre stora, noterade innehav som tillsammans står för lejonparten av börsvärdet. Dessa är modehuset Zalando och telekombolagen Millicom samt Tele2. Den senare har gjort bra ifrån sig på senare tid.

Delägda dotterbolaget Global Fashion Group ökade omsättningen proforma med 20 procent i senaste kvartalet. Förra året var tillväxten motsvarande 19 procent i samma kvartal.

Aktien har tappat något på aktiemarknaden, även justerat för den tagna utdelningen. Substansrabatten har sen en månad stigit till cirka 9,5 procent.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bufab Köp 116,80 -
NIBE Industrier B Köp 90,42 -
Hexagon B Köp 494,80 -
Modern Times Group B Köp 342,80 -
Köp 298,60 -
NCC B Köp 162,65 -
Volvo B Köp 154,20 -
Autoliv SDB Köp 1 305,50 -
Kinnevik B Köp 305,50 -
Lifco B Köp 314,50 -
Investor B Köp 365,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -