Köpvärda fonder i december - så gick det

Utvärdering Det har varit ett händelserikt halvår för fondspararen som trots allt levererat positiv avkastning. En ovanligt stark januaribörs som snabbt förbyttes till inflationsoro som spillde över till en förnyad börsoro.

Nu är inflationsoron ackompanjerad av ökad amerikansk protektionism, geopolitiska spänningar och instabil politik i Italien som skrämmer bort investerare från Europa.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför december 2017.

Alla stora regioner landar på plus det senaste halvåret, även Latinamerika som har haft det tufft den senaste månaden med stor valuta och börsturbulens. Det gäller till viss del för Östeuropafonder. Där det varit oroligt på Moskvabörsen efter utökade amerikanska sanktioner, och i Turkiet. Båda länder väger tungt i flera Östeuropaindex.

Trots att Stockholmsbörsen har fått upp ångan de senaste månaderna har breda Europaindex lyckats avkastat mer. Men den senaste månaden är det fördel Stockholm.

Nordamerika fortsätter att gå riktigt bra och är den högst avkastande regionen. Det är till stor del de stora amerikanska teknikbolagen som fortsätter att lyfta index. Det är särskilt tydligt när man ser att branschen ny teknik avkastat hela 17,5 procent det senaste halvåret. Det består till stor del av just amerikanska teknikbolag.

För andra utvärderingen i rad har alla fonder ökat i värde. I absoluta tal har sju av fonderna har utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex, vilket vi är väldigt nöjda med.

Vi gjorde ett fondbyte inför december. Blackrocks World Finance fick lämna för SEB Östeuropa Småbolag. Fonden har fokus på snabbväxande småbolag. Vi ser fonden som ett komplement till Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära. SEB Östeuropa Småbolag hamnar i den högsta riskkategorin och är för den riskvillige.

Det var ett mycket bra byte fram till i början på april. I och med att USA utökade sanktioner mot Ryssland och den senaste valuta och börsturbulensen i Turkiet har det påverkat avkastningen och det har varit en tuff period för fonden. Från tid till annan har ungefär två tredjedelar av fondens värde bestått av just ryska och turkiska aktier.

Trots det har fonden avkastat drygt 3 procent och varit bättre än kategorisnittet. Och den har levererat i nivå med Stockholmsbörsen det senaste halvåret.

Klart bästa och högsta avkastning hittar vi i Swedbank Roburs Ny teknikfond, soi har avkastat smått otroliga 22 procent på sex månader. Fonden har fått bra draghjälp av sina innehav i spelbolagen THQ Nordic och Paradox Interactive, som stigit med smått otroliga 158 procent respektive 150 procent under perioden.

God tvåa med knappt halva avkastningen hittar vi den smarta fonden Storebrand Global Multifaktor. Fonden har avkastat betydlig mer än globalt aktieindex.

Av de tre fonder som inte har orkat upp till positiv avkastning under perioden har två en stor exponering mot Stockholmsbörsen.

Placeras två fondval av blandfonder investerar just på Stockholmsbörsen. De har haft det fortsatt tufft och avkastat sämre än sina kategorisnitt. Det är värt att nämna att det ingår blandfonder med globala aktieinnehav i kategorin. Vilket har gynnats av de fortsatt starka uppgångarna på de globala marknaderna.

Lannebo Europa Småbolag satsar långsiktigt på små- och medelstora kvalitetsbolag har stigit med drygt 4 procent, men det är klart sämre än kategorisnittet för liknande fonder.

Investeringsfilosofin hos förvaltarna är långsiktiga investeringar och de avviker mycket från index. Nu har det varit en period när fondvalen avkastat sämre än index sådana perioder kommer nästan alltid för en aktiv förvaltare som vågar avvika mycket från index.

De tre lågriskfonderna som fokuserar på räntesparande har alla positiv avkastning. Det som imponerar mycket att det två företagsobligationsfonderna lyckat  avkasta bättre än sina kategorisnitt som faktiskt är på minus avkastning under perioden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ Placera på Facebook, LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -