Lågprisfonderna alla vill ha

Fonder Optimismen spirar bland Avanzas fondsparare som i maj gör de största köpen sedan rekordhandeln i januari. Lågprisfonder och USA-fonder lockar. Här är de mest köpta och sålda fonderna.

Månadens mest köpta fonder är globalfonder och det är främst lågprisfonder spararna vill ha. Länsförsäkringar Global Indexnära är en av fondspararnas favoriter i maj.

”Nära hälften av allt nysparande går till globalfonder och här ser vi också att spararna är extra prismedvetna. Sju av de tio mest köpta globalfonderna är lågprisfonder med under 0,4 procent i avgift”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Johanna Kull tycker att en billig globalfond ger en bra bas i sparandet, men att det kan vara bra att komplettera med andra smalare fonder.

Branschfonder som investerar i nya innovativa bolag finns också med i köptoppen.

”Just här är fonder ofta ett extra bra alternativ, då det som privatperson är svårt att analysera denna typ av tillväxtbolag”, säger Johanna Kull.

En annan tydlig trend är att spararna byter från Europa- till USA-fonder vilket delvis kan bero på en stark rapportperiod i USA och Trumps skattestimulanser.

”Europa får kalla handen efter något haltande makrostatistik och politisk turbulens i Italien. Här följer småspararna en global trend. Stora institutionella investerare gör de största försäljningarna av europeiska aktier på nära två år”, säger Johanna Kull.

Lannebo Europa Småbolag och SEB Östeuropafond Småbolag är två europafonder som finns med på listan över de mest tio sålda fonderna under maj.

Asien- och tillväxtmarknadsfonder är andra fonder som utmärker sig på säljlistan. Tundra Vietnam är ett exempel.

”Många tillväxtekonomier har stora lån i dollar och pressas därför av stigande amerikanska räntor och den starka valutan. Samtidigt är konjunkturen fortsatt stark och många analytiker ser positivt på flera av tillväxtmarknaderna”, säger Johanna Kull, men hon höjer ett varningens finger:

”Kursrörelserna är dock ofta kraftiga och för att undvika de värsta svängningarna är det viktigt att inte ha för stor andel av sitt sparande i denna typ av fonder”.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -