Då är det bäst att gå i pension

Pensioner Den nya pensionsåldern för en 35-åring är 70 år. Se här hur du räknar ut när det är dags för dig att gå i pension.

65 år är den ålder som de flesta av oss förknippar med att gå i pension. Men det finns faktiskt ingen bestämd pensionsålder, det är du själv som bestämmer när du vill börja ta ut din pension, tidigast dock från och med 61 år.

Men även om vi själva har rätt att gå i pension när vi önskar, är det få som har ekonomisk möjlighet till tidig pensionering. Faktum är att du får ungefär 7 - 8 procent mer i pension för varje år som du väljer att skjuta upp pensionsuttaget, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Därför har tidpunkten för när du väljer att påbörja uttag av pensionen stor betydelse för hur stor din pension blir. Ju längre du arbetar och tjänar in pensionsrätt, desto större blir din pension.

Det är svårt att själv räkna ut när det är möjligt att ta steget och bli pensionär. Därför har Pensionsmyndigheten gjort beräkningar på den så kallade alternativa pensionsåldern. Det handlar om vid vilken ålder du kan gå i pension och få minst 55 procent av din slutlön, den lön du hade precis innan du gick i pension.

Här kan du se alla alternativa pensionsåldrar, från årskull 1930 - 2017.

I beräkningarna för den alternativa pensionsåldern ingår bara den allmänna pensionen, det vill säga inkomstpension och PPM. Utöver den har du förhoppningsvis ett privat pensionssparande och en tjänstepension genom din arbetsgivare.

Beroende på hur stora alla dina pensionsdelar blir i slutändan, är det inte alls säkert att den alternativa pensionsåldern kommer att stämma överens med verkligheten, men den ger en bra fingervisning om storleken på din slutliga pension.

I tabellen nedan är några exempel på hur storleken på hur stor pensionen blir för några personer som börjar arbeta vid 23 årsålder.

Kompensationsgrad är ett mått på hur pensionen förhåller sig till inkomsten åren innan pensionsinträdet. Måttet gör det lite lättare få en bild av hur ens egna inkomster kommer påverkas när man blir pensionär. Måttet används också av Pensionsmyndigheten, regeringen och branschen för att följa hur pensionerna utvecklas över tid.

"Vid raka lönebanor fram till pensionen fungerar måttet bra. På verklig data på individnivå blir måttet lite mer svårtolkat", förklarar Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

"För de med låga inkomster kan 90 procent i kompensationsgrad ändå innebära en snäv ekonomisk situation medan en kompensationsgrad motsvarande 50 procent kan upplevas som tillräcklig för de som har haft höga inkomster i slutet av arbetslivet".

Källa: Pensionsmyndigheten. Vi har utgått från medianlönen uttryckt i 2018 års nivå. Historiska löner följer löneindex och prognostiserade löner följer inflationen. Överavkastningen är antagen till 2,1 procent per år i enlighet med prognosstandard (motsvarar 3,9 procent per år i realavkastning efter inflation men utan hänsyn till tillväxten).

Den första åldersgruppen som kommer att behöva jobba till 70-årsdagen är 35-åringarna, födda 1983, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Våra småttingar, som också väntas leva längre, kommer att kunna gå i pension vid 72 års ålder. Det som ligger till grund för uträkningarna för den alternativa pensionsåldern är nämligen främst den förväntade medellivslängden som räknas ut av SCB.

Den genomsnittliga livslängden i Sverige ökar och därför behöver vi jobba längre för att få ut samma nivå på pensionsinkomsten som den äldre generationen, 30 och 40-talisterna.

Sedan den allmänna pensionen infördes har medellivslängden ökat medan den faktiska pensionsåldern, när vi går i pension, har sjunkit.

Även om SCB:s prognos om medellivslängd är den viktigaste, finns det flera antaganden som ligger till grund för beräkningen av den alternativa pensionsåldern, exempelvis att man börjar arbeta vid 23 års ålder och att inkomstutvecklingen följer den genomsnittliga löneökningen.

Eftersom alternativ pensionsålder är beräknad utifrån prognoser och antaganden bör den enbart ses som en indikation på i vilken riktning vi rör oss.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -