Ologiskt dyr el trots värmeböljan

Privatekonomi Trots att det är ovanligt varmt i Sverige just nu och förbrukningen av el sjunkit kraftigt de senaste veckorna, ligger elpriserna på höga nivåer. Och de fortsätter uppåt. Placera har tagit reda på varför.

Det förväntade kunde vara att när förbrukningen av el går ner så borde också priserna på el gå ner. Men så är inte riktigt fallet just nu, eftersom spotpriset styrs av både utbud och efterfrågan.

"Nu när vi har det väldigt varmt dunstar en del av smältvattnet från fjällen på väg ner till magasinen. Dessutom har det de senare veckorna varit mindre nederbörd än vanligt", säger Kaj Forsberg på Energimarknadsinspektionen.

Spotpriset var cirka 37 EUR förra veckan. Förklaringen till de höga spotpriserna är alltså delvis att när det är så varmt dunstar vattnet så att det aldrig når magasinen.

"Tillgången på vatten i magasinen nu är bra, men priserna längre framåt i tiden ger incitament för producenter att spara vatten i stället för att producera för fullt just nu", påpekar Kaj Forsberg.

I Norden har vi stor del av vår produktionskapacitet i form av vattenkraft och en del av den produceras löpande. Det betyder att vattnet rinner ner i turbinerna utan kontroll eller påverkan. Men den största delen av mängden vatten kan magasineras, sparas, och då kan elproducenterna välja om de vill producera idag eller senare.

"Hade det inte varit riktigt så varmt som det är nu och vi haft mer snö och stora mängder smältvatten, hade det kunnat vara så att producenterna varit tvungna att producera mer el idag, utan att få några pengar för den alls och då hade spotpriserna kunnat störtdyka. I ett sådant läge pratar man om tvångsproduktion och risk för spill."

Utöver dynamiken för vattenkraften sjönk även vindkraftproduktionen med omkring 30 procent under förra veckan. Det är inte ovanligt att vinden avtar när ett högtryck parkerar över landet.

"Dessutom ser vi även svagt stigande bränslepriser på gas och kol som gör att terminskurvan, det vill säga priserna längre framåt i tiden, stiger. Detta lyfter då också alternativpriset för de vattenproducenter som har möjlighet att lagra vatten", säger Kaj Forsberg.

Kaj Forsberg

Men trots att elpriset ligger på höga nivåer är det ändå inte så många svenska hushåll som drabbas.

"Eftersom den största elkostnaden för de flesta hushåll uppstår vid uppvärmning drabbas hushållen marginellt av de högre elpriserna. Inte så många svenska hushåll har installerat AC, det är inte som på kontinenten. Men däremot ökar kylförbrukningen, främst hos hotell, butiker och liknande offentliga byggnader", säger Kaj Forsberg.

Just nu ligger terminspriset för september/oktober kring 42 EUR/MWh.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -