Nya aktiva fonder till Topplistan

Fonder Fondutbudet på Placeras Fondtopplistan utökas med två nya fonder. Placeras fondexpert Pär Ståhl väljer att bredda fondutbudet och tar in en fond i högre risk segmentet och en med högsta risk.

Den första nya fonden är Handelsbanken Amerika Småbolag som tar plats på listan för fonder i segmentet högre risk. Det är en aktivt förvaltad aktiefond som letar vinnare bland små och medelstora bolag på den amerikanska marknaden.

Fonden förvaltas av Joakim By och Ulrika Orstadius. De letare bolagsvinnare utifrån ett antal långsiktiga teman. Ett av fondens tydligaste teman är demografitemat med en allt mer åldrande befolkning. Livsstil är ett annat viktigt tema som man gärna investerar efter. Det viktigaste är automatisering och digitaliseringstemat så kallad produktivitetstema.

Joakim By

Investeringsprocessen går ut på att hitta så bra bolag som möjligt som gynnas av de långsiktiga teman man tror på. Bolagen ska ha en tydligt och långsiktigt hållbar affärsmodell. Bolaget ska gärna vara skyddat av tydliga inträdesbarriärer. Man värdesätter en tydlig dialog med företagsledningen som ska ha ett tydligt aktieägarfokus.

Hållbarhetsanalysen genomsyrar investeringsprocessen. Den hjälper till att identifiera bolagens möjligheter och risker. Exkludering görs av bolag som har en högre andel än 5 procent av exponering mot produktion eller distribution av tobak, pornografi, alkohol, spel, vapen och fossila bränslen.

Fonden har en koncentrerad portfölj på mellan 50–60 innehav. De fem största innehaven utgör knappt 18 procent. Inget innehav är större än 3,9 procent och fonden består av många små innehav, vilket ger en bra riskspridning. Medelstora bolag utgör lejonparten av fonden med 77 procent och resterande del är småbolag.

Förvaltarna har lyckats riktigt bra med förvaltningen. Fonden har stigit med 40 procent de senaste tre åren betydligt bättre än både kategorisnittet för liknande fonder och Stockholmsbörsen som helt trots lägre risk. Vilket gör att fonden belönats med fyra stjärnor av fondratingbolaget Morningstar.

På listan över fonder i segmentet högst risk tar jag in Danske Invest Latinamerika KL SEK. Fonden förvaltas av tillväxtmarknadsspecialisten Aberdeen Asset Management. Fonden förvaltas sedan fem år av Nick Robinson som till sin hjälp har ett Sao Paulo-baserat investeringsteam.

Nick Robinson

Teamet lägger stor vikt på företagsbesök och har ett långsiktigt investeringsperspektiv. Man föredrar att investera i bolag med låg skuldsättning och hög lönsamhet. Bolagen ska dra nytta av regionens tillväxt och inte vara helt beroende av externa omvärldsfaktorer för sin framgång. De bolagen som hamnar i fonden ska ha en tydlig potential för en långsiktig tillväxt och vara rimligt värderat.

Förvaltaren har avkastat bättre än både kategorisnittet och jämförelseindex sedan han tog över förvaltningen av fonden. De senaste tre åren har fonden i genomsnitt avkastat 10,3 procent per år, jämfört med 6,9 procent för kategorisnittet, till en lite högre risk. Det är en riktigt bra prestation som är belönad med fyra stjärnor av Morningstar.

Fondlistan bygger på våra bästa långsiktiga köpråd och det är härifrån vi plockar våra favoritfonder en gång i månaden. Här kan du läsa mer om hur Placeras Fondlista fungerar och vad vi menar när vi talar om Bas- och Spetsfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook, LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 822,31 -
Köp 131,65 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -