Billigare att sanera radonhus

Privatekonomi Att sanera ett radonhus kan kosta från 20 000 kronor upp till cirka 100 000 kronor. Men snart blir det billigare med det nya radonbidraget.

Den 1 juli införs ett radonsaneringsbidrag som täcker 50 procent av åtgärdskostnader upp till 25 000 kronor för dig som bor i villa. Efter sanering ska radonhalten vara högst 200 becquerel per kubikmeter.

För att kunna ansöka om bidraget måste du själv äga och bo i huset där saneringen ska genomföras. Du får bara bidrag om radonhalten överstiger 200 becquerel.

För att ta reda på om du har radon i ditt hus behöver du göra en mätning. Radonmätning i villor och radhus ska göras under perioden 1 oktober- 30 april och pågå under minst två, helst tre månader. Ansökan om radonbidrag görs hos länsstyrelsen i det län där huset ligger. Du som bor i nybyggt hus får ansöka om radonbidrag tidigast två år efter det att huset tagits i bruk.

Att bidraget införs har att göra med att det finns hundratusentals svenska bostäder som fortfarande har för höga radonhalter.

2004 sänktes Socialstyrelsens riktvärde från 400 becquerel till dagens 200 becquerel per kubikmeter. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar däremot att riktvärdet för bostadsradon sätts till 100 Bq/m³.

Radon är en osynlig och luktfri gas och det uppskattas att 500 personer per år drabbas av lungcancer på grund av för hög radonhalt i bostaden, 90 procent av dem är rökare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -