RBC: UK-rapportering har tyngt SHB

Börs Den relativt svaga utveckling som SHB har haft gentemot den närmaste sektorkollegan Swedbank under den senaste tiden är delvis en följd av rapporteringen om bristerna inom den brittiska verksamheten, enligt RBC.

Det skriver RBC i ett marknadsbrev på fredagen och kallar det ytterligare "ofördelaktigt regleringsbrus".

RBC pekar på Dagens industris rapportering om Handelsbankens riskbedömning av företagskunder samt arbete för att undvika penningtvätt inom den brittiska verksamheten. Samtidigt har Handelsbanken försvarat sin nuvarande process för att bedöma kreditrisker inom den brittiska verksamheten kombinerat med ett påpekande att en diskussion är ett standardförfarande i tillsynsärenden, påminner RBC.

"Vi ser SHB:s svar som nyttiga i skenet av hur mycket rapportering det varit i pressen i frågan och som vi bedömer åtminstone delvis har bidragit till att SHB-aktien gått svagare än den närmsta konkurrenten Swedbank", skriver RBC.

På fredagsförmiddagen har de två bolåne-tyngsta bankerna SHB och Swedbank öppnat ned 0,9 respektive 0,5 procent och har tappat 13,3 respektive 5,6 procent sedan årsskiftet. SEB har inlett fredagens handel med ett smärre tapp medan den nordiska storbanken Nordea samtidigt hittades svagt upp.

Nya tecken på den ökade konkurrensen på den svenska bolånemarknaden har märkts med SBAB som sänkt sina listräntor. Samtidigt har svenska statsobligationsräntor rört sig nedåt i fredagens inledande räntehandel, i rådande lågränteläge är detta något som pressar bankernas inlåningsmarginaler.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -