Carnegie: Swedish Match övervärderat

Börs Swedish Match exceptionella kursutveckling de senaste månaderna har lett till en överdriven värdering, anser Carnegie som därför sänkt rekommendation till sälj (behåll).

Samtidigt har investmentbanken gjort begränsade estimatjusteringar och upprepar därför riktkursen 360 kronor.

Det framgår av en analys.

"Aktien har stigit över 50 procent de senaste åtta månaderna och handlas till all-time high samtidigt som sektorkollegorna har tappat nära 20 procent i snitt och handlas på sina lägsta nivåer på sju år", skriver Carnegie.

Swedish Match operativa utsikter är starkare än på många år, enligt Carnegie som listar ett antal positiva faktorer: Bolagets skandinaviska marknadsandelar för snus har stabiliserats och prishöjningar har på nytt kunnat införas. Den amerikanska cigarrverksamheten fortsätter att redovisa bra tillväxt med höga ensiffriga tal och förlusterna för snus i USA håller på att minska väsentligt.

Swedish Match framgångsrika utrullningen för den tobaksfria nikotinprodukten Zyn fortsätter och har "utan tvekan" varit den mest positiva överraskningen under de senaste kvartalen. Framgången med Zyn har sannolikt varit den enskilt viktigaste anledningen till aktieuppgången, anser Carnegie.

"Men våra estimat pekar på att Zyn kan växa till att utgöra cirka 10 procent av koncernens rörelsevinst till 2023", skriver Carnegie och anser att det är långt ifrån tillräckligt för att försvara den stora premie Swedish Match handlas till jämfört med sektorn.

I analysen pekas även på regulatoriska risker. Ett potentiellt förbud mot smaksatta cigarrer i USA kan leda till en avtagande tillväxt för segmentet, eller till och med en tillbakagång. Dessutom kan expansionen av chew bags i Europa råka ut för liknande regulatorisk press, resonerar Carnegie.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -