Bra kurspotential i Balco

Aktieanalys Balkongbolaget tappade lite fart i tillväxten under första kvartalet, men vår bedömning är att det är temporärt och utsikterna ser alltjämt goda ut på sikt. Aktien värderas försiktigt och borde kunna ge en god avkastning det närmaste året.

Balco sysslar med balkongtillverkning och framförallt renoveringar av balkonger och sattes på börsen av riskkapitalbolaget Segulah i oktober förra året, till noteringskurs 56 kr. Vi har varit positiva sedan introduktionen och lockats av den höga tillväxten och goda marginalerna som bolaget presterat de senaste åren. Aktien ingår som en liten favorit i BV-portföljen och rapporten för det första kvartalet 2018 lades fram i torsdags förra veckan.

Denna visade på en omsättning som ökade med endast 5 procent organiskt, jämfört med helårssiffran på 23 procent för 2017 samt 19 procent isolerat under fjärde kvartalet, men justerar vi för förändrade redovisningsregler så var ökningen 8 procent organiskt, lite närmare målet om 10 procent som ledningen vill växa per år.

Rörelseresultatet kom samtidigt in 6 procent högre än motsvarande period 2017. Marginalen backade därmed marginellt till 10,3 procent (10,5) justerat för engångsposter och med oförändrade redovisningsregler. Målet är 13 procent så dit är vägen fortsatt ganska lång och inget vi heller räknat med att Balco når de kommande åren.

Efterfrågan är fortsatt stark och orderingången ökade med 23 procent i kvartalet. Orderstocken ökade till 1 280 Mkr vid utgången av Q1, vilket kan ställas mot den rullande omsättningen på 1 000 Mkr. Diffen mellan vad bolaget fakturerar i kvartalet och orderingången beror på bygglovsprocesserna som tar lite olika lång tid beroende på var man ansöker.

Ansökningstiden är lite längre i Köpenhamn för tillfället och det kan skilja sig åt även mellan kommuner i samma län. Det finns därmed en slagighet inbyggd i affärsmodellen och detta får man acceptera då det ligger utanför bolagets händer att göra något åt. Man försöker hjälpa kunderna (framförallt bostadsrättsföreningar) med bygglovsansökningar och andra formaliteter gentemot kommuner och myndigheter men ytterst är det tjänstemännen på kommunernas bygglovsenheter som dikterar villkoren kring tid och anpassningar/justeringar osv.

Exempelvis var tillväxten för första halvåret 2017 hela 34 procent. Under Q2 2017 isolerat så var den 26 procent och i Q3 låga 7 procent, för att sedan stiga mot 19 procent i fjärde kvartalet. Och nu alltså 8 procent. Sett till de senaste fem åren så ligger den genomsnittliga tillväxttakten på 13 procent årligen.

Vi noterar att Balco vunnit en rad större order på senare tid. I fjärde kvartalet erhöll man bygglovet för den största ordern hittills (värde 160 Mkr) för renoveringar i Östersund. Denna order kommer att betas av successivt under hela 2018. Man tecknade även ett avtal om leverans av balkonger till ett kryssningsfartyg till ett värde av 60 Mkr och i torsdags förra veckan kom besked att man vunnit en stororder på 100 Mkr för nya balkonger åt en bostadsrättsförening i Täby utanför Stockholm. Så tillväxtutsikterna är det ingen större fel på.

På det stora hela så var det lite svagare tillväxt i första kvartalet som sagt, men marginalerna var i princip intakta samtidigt som efterfrågan är mycket stark och vd Kenneth Lundahl målar upp väldigt ljusa utsikter framgent där man trycker på ett stort behov inom renoveringssegmentet som numera står för 90 procent av koncernens intäkter och som stod för 95 procent av kvartalets orderingång.

Samtidigt är den stora fabriken i Polen i full gång och det verkar finnas kapacitet att ta på för att växla upp framgent och vi räknar med att andra kvartalet kommer att uppvisa högre tillväxttal. Man ska inte heller glömma bort påskeffekten som också var negativ för bolaget i första kvartalet.

Balansräkningen är solid. Nettoskulden på cirka 134 Mkr motsvarar i runda slängar 1 gånger rörelsevinsten före av- och nedskrivningar (ebitda) och det är en bra bit under maxtaket på 2,5 gånger. Det innebär att det finns goda utrymmen för att agera offensivt via förvärv eller att skifta ut extrapengar till aktieägarna.

Vi gillar också det faktum att bolaget har 90 procent av intäkterna mot renoveringar som torde kunna verkställas även i lite sämre tider då det är behov snarare än ”good-to-have” som styr efterfrågan inom detta segment. När en balkong vittrar sönder så måste man som fastighetsägare agera, förr eller senare. Och här är känslan att Balco dragits över en generell ”bostadsoro-kam” på börsen på senare tid då värderingen är låg givet tillväxtförutsättningarna.

Kanske är det riskkapitalbolaget Segulahs sista aktiepost som motsvarar runt 20 procent av bolaget som först måste säljas innan man är redo att dra bort den våta filten över aktien? På ägarlistan finns spännande namn som Erik Selin (tredje största ägare med 10,5 procent) men även vd Kenneth Lundahl och ordförande Lennart Kalén äger betydande poster om minst 20 Mkr och har dessutom fortsatt öka ägandet efter noteringen. Faktum är att alla i styrelsen äger aktier för minst 1 Mkr vilket är positivt såklart. Även ledningen har betydande innehav totalt sett.

Marknaden väntas enligt Balco själva växa med 6 procent per år i Nordeuropa de kommande åren, vilket kan ses som en god proxy för bolagets långsiktiga tillväxttakt. Samtidigt så finns det goda möjligheter för Balco att flytta fram positionerna via förvärv framgent med tanke på att marknaden är fragmenterad och att balansräkningen tillåter förvärvsexpansion.

Vi ser ingen anledning till att byta ut köprådet efter rapporten och riktkursen på 80 kr bibehålls.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 21 den 21 maj. Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -