Börsen stiger, banker svagare

Börsen Stockholmsbörsen steg något i den inledande fredagshandeln med stöd av ökad riskaptit i marknaderna efter att Nordkorea sagt att landet är redo för ett möte mellan Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump "när som helst".

Häromdagen pressades sentimentet av att USA ställde in det planerade toppmötet den 12 juni med hänvisning till fientliga uttalande från Nordkorea.

Strax efter klockan 10 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 återhämtat sig 0,2 procent till nivån 1.596 efter torsdagens nedgång på 0,5 procent.

I Asien syntes en viss fortsatt press på fordonsaktier i spåren av beskedet att USA:s regering överväger att införa biltullar - en signal som tyngde fordonstillverkare tydligt redan dagen före.

Fingerprint Cards var upp 2,6 procent efter att ha inlett ett samarbete med det italienska biometriföretaget Card Tech avseende betalkort.

Swedish Match sjönk 0,8 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation på tobaksbolaget till sälj från behåll. Enligt investmentbanken har aktiens exceptionella utveckling de senaste månaderna lett till en överdriven värdering.

Bland de få OMXS30-bolag som backade gick storbankerna relativt svagt med nedgångar för Handelsbanken på 0,8 procent och Swedbank på 0,4 procent.

I sektorn har det rapporterats att den statliga bolåneaktören SBAB har sänkt flera av sina bolåneräntor. Vidare har frågan om penningtvätt fått förnyad aktualitet på sistone. Penningtvätten i Estland kan vara mer omfattande än vad man tidigare har trott, skriver Bloomberg News i en artikel.

Skolföretaget Engelska skolans aktie steg 1,8 procent efter att omsättningen för januari-mars stigit med 17 procent till 632 miljoner kronor, efter en tolvprocentig ökning av antalet elever i den svenska verksamheten. Rörelseresultatet och marginalen sjönk dock efter ökade personalkostnader.

Bussföretaget Nobina låg högt i aktieomsättningslistan efter att ett antal större aktieposter mäklats av Carnegie. Nobina-aktien var upp 0,3 procent.

Electrolux var ned försiktiga 0,4 procent i spåren av att bolagets amerikanska konkurrent Whirlpool sjunkit 8,3 procent efter ett svagt utfall i ett återköpserbjudande kring Whirlpools aktier.

Teckningskursen i den riktade emission på 110 miljoner kronor som bioteknikbolaget Nuevolution flaggade för efter börsens stängning på torsdagen landade på 16:50 kronor. Det motsvarar en rabatt på drygt 13 procent i förhållande till torsdagens stängningskurs på 19 kronor. Aktien föll 10,7 procent till 16:96 kronor.

Graf: Storbolagsindexet OMXS30 fredagen den 25 maj

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -