Teknikjättar slår ut riskkapitalet

Marknad Asiatiska teknikjättarna som Tencent och Alibaba står för större investeringar i snabbväxande bolag än vad de traditionella riskapitalfonderna gör. Är de på väg att helt ta över från rikskapitalisterna?

Politiker i både i USA och Europa höjer rösterna mot kinesiska bolagsuppköp. USA hotar med handelskrig. Kinas ambitiösa plan att bli ledande inom flera framtida teknikområden som exempelvis AI med sin 2025-plan ses inte med blida ögon från Silicon Valley.

Spelplanen ändras och det kan vara smärtsamt att se dominansen förflyttas. Men så har det alltid varit. Med facit i hand handlar det oftast köp av mogna och vissa fall övermogna bolag i väst som politikerna ser som ett problem.

Li Shufu, Geely

Geelys inhopp i vår svenska nationalklenod Volvo Cars har uppenbarligen räddat många arbetstillfällen i Sverige och stärkt varumärket betydligt. Äntligen är Volvo en reell utmanare till de tyska prestigemärkena Audi, BMW och Mercedes, något som Volvo aldrig tidigare varit i närheten av.

Men frågan är om inte de asiatiska teknikdrakarna tagit över ledartröjan inom ännu ett område som tidigare dominerades av bolag från väst – och som sannolikt är mycket viktigare på sikt?

Den amerikanska detaljhandelsjätten Walmart tar ett kliv in i Indien genom köpet av Indiens största e-handlare Flipkart-aktier. Mn det som sticker ut är när Walmart förhandlat om köpet med tidigare ägare sker det till stor del med teknikjättar från tillväxtmarknader och inte några riskkapitalbolag från Europa eller USA. (Men väl den amerikanska hedgefonden Tiger Global. Fonden räknas som en av tidigaste hedgefonderna som grundades redan 1980 av Julian Robertson som räknas till en av Wall Streets stora investerare.)

Flipkart-affären värderar den Bangalore baserade e-handlaren till runt 180 miljarder kronor. Det är minst en fördubbling av bolagsvärdet sedan april i fjol. Då gick det japanska telekom- och internet-konglomeratet Softbank in som 20-procentig ägare och har på mindre än ett år fått 100 procents avkastning.

Vi hittar även den kinesiska teknikjätten Tencent och den sydafrikanska media- och teknikbolaget Naspers på ägarlistan. Naspers är förövrigt storägare i just Tencent.

Lägg till det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba och du har fyra företag som allt mer dominerar riskkapitalinvesteringar i Asien, Afrika och till viss del i Europa och USA. I Kina dominerar Alibaba och Tencent, enligt den amerikanska konsultbolaget Mckinsey står de idag för halva riskkapitalmarknaden.

Naspers och inte minst Softbank är aktiva även i resten av Asien, precis som i indiska Flipkart. Den afrikanska kontinenten är sydafrikanska Naspers hemmaplan. Men även här hittar vi de övriga aktörerna.

Vad är det som gjort att de fyra stora teknikbolagen transformerat marknaden för riskkapital?

De traditionella riskkapitalbolagen från Europa och USA startar en ny fond med kapital från bland annat pensionsfonder - som våra AP-fonder - och andra typer av institutionella investerare. Fonderna stängs och planeras för att ge tillbaka en hög avkastning inom ett antal år. En långsiktig investering men ändå inte riktigt långsiktig.

De fyra teknikbolagen har haft en enorm tillväxt på sin verksamhet. Det har skapat starka och välkapitaliserade balansräkningar med stabila och stora kassaflöden. De har blivit världsledande på oligopolliknande marknader. Alla bolagen har idag en så kallad Venture Capital verksamhet (VC). VC- verksamheten är en form av riskkapital som främst riktar sig till nystartade företag med stor tillväxtpotential. Vi pratar om mycket små företag med hög risk.

Förutom att de har mycket kapital, så har de mycket stor kunskap inom internet, e-handel, telekom och media. De har själv lyckats bli marknadsledare, vilket man kan se som det bästa track-record av alla. De har alltså mycket kunskap att dela med sig till de bolag de investerar i.

Många nystartade bolag kan behöva mer kapital på resans gång. Det kan teknikbolagen stå för, och de kan uppfattas som att de är mer långsiktiga till skillnad mot klassiska riskkapitalbolag som vill göra sig av med investeringen för att dela ut kapitalet till de befintliga investerarna efter några. Det kan stressa fram dåliga börsintroduktioner från riskkapitalbolag som marknaden sett alldeles för mycket av.

Teknikbolagen har ytterligare fördelar mot det traditionella riskkapitalet. Förutom kapital och stor kunskap är deras största styrka att de kan ge nya bolag tillgång till internettrafik från och på redan existerande internetplattformarna som är många.

Förutom teknikbolagens starka balansräkning så har bolagen flera källor till kapitalet.

Balansräkningen och kassaflödet från bolagen är ett som de kan investera via de egna VC-bolagen. Men utöver det så är huvudägarna ofta villiga att investera tillsammans med bolaget - då talar vi om en stor mängd kapital man har tillgång till.

I Kina och övriga Asien är det inte ovanligt att Tencent och Alibaba bjuder över varandra på intressanta investeringar som driver upp priset betydligt. Softbank anses vara det bolag som oftast ger de högsta värderingarna vid en investering. Men allt som oftast ser man flera av teknikbolagen i samma ägarlista, precis som i indiska Flipkart.

Kritiker inom den traditionella riskkapitalindustrin hävdar att de förstör marknaden och blåser upp priserna, vilket skadar investeringsindustrin på sikt.

Alibaba – e-handelsgigant med stora molntjänstambitioner och stenrik grundare.

En av bolagets grundare är Jack Ma, en av kinas rikaste med en förmögenhet på över 350 miljarder kronor. Bolaget är verksamt i över 200 länder och flaggskeppet är e-handelsbolaget alibaba.com. Japanska Softbank var en av de tidigaste investerarna i bolaget. Alibaba investerar globalt i bolag inom teknik, e-handel, hälsovård och fintech.

Jack  Ma, Alibaba

Bland investeringarna finns kinesiska AutoNavi som säljer kartor och navigation till både Google och Apple. E-handelsbolaget Lazada Group som är verksamma i sydostasien, som Alibaba köpte av Kinnevik och Rocket Internet.

Alibaba satsar stora resurser på forskning och investerar drygt 140 miljarder kronor i olika forskningsnätverk globalt, med ett tydligt mål att konkurrera med Silicon Valley om framtida teknik.

Tencent Holding - Kinas största bolag med ett marknadsvärde på drygt 2 500 miljarder kronor.

Pony Ma är medgrundare och Vd i Tencent. Enligt McKinsey har Tencent investerat i bolag för över 500 miljarder kronor.

Pony  Ma , Tencent

Tencent har bland annat investerat i svenska Spotify, och i China Unicom tillsammans med Alibaba. China Telecom är ett av kinas största telekombolag med över 100 miljoner mobilabonnemang.

Tencent har enligt uppgifter från Digi-Capital dominerat globala investeringar inom spelindustrin det senaste året. De har investerat över 80 miljarder kronor, vilket motsvarar 40 procent av de globala investeringarna. Största spelaffären var köpet i den franska spelutvecklaren Ubisoft från det franska mediabolaget Vivendi. Tencent betalade över 17 miljarder kronor för Vivendis 5-procentiga andel i Ubisoft. Ubisoft är vid sidan av de amerikanska spelutvecklarna EA och Activision Blizzard världsledande.

Softbank – Har skapat världens största investeringsfond för teknikbolag

Masayoshi Son brukar kallas för världens mäktigaste tech-investerare. Han är grundare, VD och teknikvisionär. Softbank grundades redan 1981 och har idag ett marknadsvärde på 750 miljarder kronor. Softbank var en av Alibabas tidigaste finansiärer, en affär man tjänat enorma pengar på.

Masayoshi Son

Softbanks framgång har gjort grundaren till japans rikaste person med nästan 200 miljarder kronor i förmögenhet.

Förutom Softbanks stora balansräkning och starka kassaflöde har man nyligen startat Visionsfonden. En fond som attraherat kapital från såväl den Saudiska investeringsfonden som de amerikanska teknikbolagen Apple och Oracle. Med ett fondkapital på runt 900 miljarder kronor är målet att investera i både start-up bolag och befintliga bolag. Målet är fylla fonden med ett hundratal bolag.

Hittills har Visionsfonden investerat i onoterade amerikanska WeWork som erbjuder kontorsnätverk till taxiplattformen Uber och inte minst i Flipkart. En andel man nu säljer till Walmart och en affär som genererat 100 procents avkastning på ett år.

Naspers – Sydafrikas största bolag som är huvudägare i Tencent

Naspers skiljer sig på flera sätt mot de övriga teknikbolagen. Först och främst är det betydligt äldre, det startades redan 1915 och är inte sprunget ur internet. Och det är baserat i Sydafrika på den afrikanska kontinenten. Men likheterna är desto större. Som övriga teknikbolag törstar de efter teknik, telekom och mediainvesteringar. Naspers tidiga intåg i Tencent där man fortfarande äger 31 procent räknas som en av världens bästa investeringar. Och man har tydliga band till den kinesiska teknikjätten, i likhet med Softbank och Alibabas ägarrelation.

De har ett aktivt riskkapitalben med kontor i Amsterdam, San Fransisco och Hongkong. Naspers har över 600 bolagsinvesteringar. De gör många investeringar i Afrika och Europa. Huvuddelen av de asiatiska investeringarna har man till stor del lämnar till Tencent. Men som i indiska Flipkart investerade man vid sidan av Tencent.

Naspers kassa för nya bolagsinvesteringar är välfylld, knappt 90 miljarder kronor kom in när man sålde av två procentenheter av sitt stora Tencent-innehav i mars.

De stora teknikbolagen investerar inte bara i teknikbolag baserade i Asien och Afrika, utan har också breddat sig till både amerikanska och europeiska bolag. Nya närliggande sektorer som går att transformera med ökad digitalisering är fintech och hälsovård.

Traditionella riskkapitalbolag har de senaste decennierna gärna investerat i så kallade disruptiva bolag, företag som ändrar spelplanen för befintliga företag inom en sektor - oftast genom ny teknik. Den stora frågan är om inte de traditionella riskkapitalbolagen håller på att själva blir disruptade av teknikjättarna med färre framgångsrika investeringar som resultat.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook, LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -