Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Three Gates, Nepa, Abelco , Gomspace, Irisity, Saniona , Alm Equity, Minesto: Här är resultaten. (Uppdaterad)

Three Gates, som handlas på NGM, hade en nettoomsättning på 1 miljon kronor under första kvartalet 2018. Det kan jämföras med 4 tusen kronor motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet före finansiella poster uppgick till -2,8 miljoner kronor, samma nivå som i fjol.

Bolaget upprepar sitt mål om att sälja minst 1 miljon exemplar av 8 to Glory till och med 2020 och att en konsollansering för Mainstream Fishing planeras för 2019.

First North-bolaget Nepa redovisar en nettoomsättning på 57,6 miljoner kronor (51,1) för det första kvartalet. Bruttovinsten steg med 12 procent till 42,7 miljoner kronor.

Rörelseresultatet för perioden uppgick till -5,1 miljoner kronor (-4,6).

Bolagets vd Fredrik Östgren lyfter fram att tillväxttakten i personalkostnader minskade för fjärde kvartalet i rad - från 40 procent under första kvartalet 2017 till 9 procent under första kvartalet 2018.

"Med starkare nettomarginaler på Sverige-marknaden, en förstärkt produktportfölj och växande internationell verksamhet är vi optimistiska inför resten av 2018 och därefter", heter det i vd-ordet.

NGM-noterade Abelco redovisar en nettoomsättning på 2,4 miljoner kronor (1,1) för det första kvartalet. Ebita-resultatet blev -5,1 miljoner (-1,9).

Likvida medel vid periodens slut uppgick till 0,9 miljoner kronor (1,6)

"Att städa är inte alltid kul men det måste göras. Att städa sin egen oreda tillhör vardag. Att städa andras oreda är direkt improduktivt. Mot bakgrund av detta har vi sorterat portföljen, med tydliga planer och ibland tuffa beslut för respektive innehav", säger vd Henrik Sundewall i delårsrapporten.

Rymdteknikbolaget Gomspace, listat på First North, redovisar en omsättningsökning till 37,7 miljoner kronor (19) i det första kvartalet jämfört med samma period i fjol, medan rörelseresultatet försämrades till -15,1 miljoner kronor (-10,3).

Nettoresultatet uppgick till -13,8 miljoner kronor (-10,3) och bruttomarginalen minskade till 35 procent (46).

"Det första kvartalet påverkas av ökat antal timmar utnyttjade för investeringsaktiviteter och förberedelser för det nya produktionsområdet för storskalig tillverkning av satelliter", skriver vd Niels Buus i delårsrapporten.

Intäktsökningen beskrivs som "över vårt tillväxtmål", medan bruttomarginalen är under bolagets långsiktiga mål.

Under det första kvartalet uppgick orderingången till 14,7 miljoner kronor, uppger bolaget vidare.

Irisity, som handla på First North, hade en omsättning på 9,5 miljoner kronor (4,7) under första kvartalet 2018. Ebitda-resultatet förbättrades till -1,2 miljoner kronor (-4,3) och resultat efter skatt blev -2,8 miljoner kronor (-5,5).

"Båda resultatnivåerna enligt plan", skriver bolaget i sin rapport.

Bruttomarginalen sjönk något och uppgick till 75,4 procent (79,8) vilket förklaras med ökade kostnader för underleverantörer.

Forskningsbolaget Saniona redovisar ett resultat efter skatt på -13,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (-6,4). Resultatet per aktie uppgick till -0:62 kronor (-0:31).

Rörelseresultatet blev -15,7 miljoner kronor (-7,6). Nettoomsättningen uppgick till 4,3 miljoner kronor (7,5). Det operativa kassaflödet under första kvartalet uppgick till -15,4 miljoner kronor (-11,0). Koncernens kassaflöde uppgick till 2,3 miljoner kronor (-11,0).

"De positiva resultaten från Fas 2a-studien med Tesomet för Prader-Willis syndrom är mycket uppmuntrande. Vi förbereder nu den andra delen av studien och arbetar för att utveckla Tesomet internt med målet att uppnå ett marknadsgodkännande för den här indikationen", kommenterar vd Jørgen Drejer i rapporten.

Alm Equity, som handlas på First North, redovisar en kraftigt minskad omsättning och resultat för det första kvartalet, enligt segmentsredovisning.

Omsättningen uppgick till 408 miljoner kronor (637) och rörelseresultatet blev 51,8 miljoner kronor (91,7). Enligt omräkning till IFRS uppgick omsättningen till 640 miljoner kronor (632) och rörelseresultatet till 64,9 miljoner kronor (104).

Under perioden byggstartades 38 (138) bostäder i projekt varav ALM Equitys andel var 19 (105) bostäder.

Under perioden såldes 24 (333) bostäder i projekt, varav ALM Equitys andel var 22 (193) bostäder.

"Det finns en del som tyder på att de många regleringarna på marknaden för bostadslån blir en framgång - även om priset blir att patienten dör. Byggandet av bostadsrätter kan minska kraftigt de närmaste åren", säger vd Joakim Alm i rapporten och pekar på reglerna för belåning, amortering och skuldtak.

First North-bolaget Minesto, som utvecklar teknologi för produktion av förnybar el ur havet, redovisar ett rörelseresultat om -2,2 miljoner kronor för det första kvartalet (-3,3).

Det negativa resultatet är till stor del hänförligt till affärsutveckling och administration kring teknikutvecklingen och inkluderar bland annat personalkostnader och inhyrda konsulter, skriver bolaget.

Av personalkostnaderna har 7,3 miljoner (8,8) aktiverats såsom arbete för egen räkning.

Vid periodens utgång uppgår de aktiverade utvecklingskostnaderna till 183 miljoner kronor (125), därtill kommer utgifter för patent om 10,1 miljoner (8,4). Periodens kassaflöde uppgår till 22 miljoner (48). De likvida medlen uppgick på balansdagen till 71,6 miljoner kronor (93,2).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -