På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Dyraste fonden är sämst

Fonder Den dyraste fond-i-fonden som kostar över 3 procent är också en av dem som avkastat sämst. Det visar en genomgång av Placera. Se hela listan här.

I Finansinspektionens färska kartläggning över 25 fond-i-fonder, som Placera skrivit om tidigare, visade det sig att merparten av fonderna har skyhöga avgifter, många gånger över 2 procent. Det kan jämföras med snittavgiften för svenska aktiefonder som ligger på 0,94 procent.

Men vad får vi egentligen för pengarna? Det är när vi kan väga pris mot nytta vi kan dra en bra slutsats. Avgifter har en stor påverkan på ett långsiktigt sparande och därför kräver högre avgifter en högre avkastning.

Placera har därför tagit reda på vad de dyraste fonderna har presterat och då visar det sig att dyrast också är sämst.

Den dyraste av fonderna i undersökningen, Advisors Advisor Multihedge specialfond som tar ut över 3 procent av investerat kapital har avkastat ynka 6 procent på tre år. Det kan jämföras med jämförelseindexet Morningstar kategori Global med en avkastning på 24,6 procent under samma tidsperiod.

Två av fonderna med högst avgifter levererar minusavkastning. OPM Absolut Managers A med en avgift på 2,1 procent har exempelvis backat -2,6 procent.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -