Börsen: Trump och USA i fokus

Börsen Stockholmsbörsen steg svagt under torsdagen efter tidigare uppgångar i New York under onsdagen. Efter det publicerade ECB-protokollet dämpades börsen något.

Tillväxten i euroområdet väntas kunna bromsa in ytterligare framkom det där. Börsens fokus ligger annars på utvecklingen i de pågående handelsdiskussionerna mellan USA och Kina samt det senaste utspelet kring en granskning av importen på motorfordon, något som marknaden befarat kan leda till importtullar likt tidigare införande av ståltullar.

I Stockholm var det alltjämt ett lätt positivt sentiment där banker bidrog till uppgång medan råvarubolag noterades på minus. Vid 14-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till nivån 1.605. Omsättningen uppgick då till 6,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Bland OMXS30-bolagen sågs Swedish Match och hygienbolaget Essity i topp, med uppgångar på 2,0 respektive 1,5 procent.

Swedish Match har gått starkt hittills i år med en uppgång på 32 procent. Essity däremot har utvecklats sidledes sedan bolaget separerades från skogsbolaget SCA för nära ett år sedan.

I övrigt steg telekomjätten Ericsson med 1,1 procent. Ordföranden Ronnie Leten har utökat sitt aktieinnehav i bolaget.

Gruvbolaget Boliden tappade 1,1 procent och stålbolaget SSAB sjönk 0,8 procent.

Kinnevik noterades 2,6 procent lägre, vilket förklarades av avskild utdelning.

På ledande börser i Europa tyngde fordonsaktier i spåren av risk för importtullar för motorfordon efter uttalanden från USA:s president Donald Trump.

På Twitter sade han:" Snart kommer det att komma stora nyheter för de som jobbar inom amerikansk fordonsindustri. Efter att i årtionden tappat era arbetstillfällen till andra länder, ni har väntat tillräckligt länge!".

I Frankfurt sjönk DAX30 med 0,2 procent där Daimler och BMW tyngde med nedgångar på över 3 procent. I Paris föll Peugeot och Renault med omkring 2 procent.

I Stockholm var lastbilstillverkaren Volvo ned mer marginella 0,2 procent. Volvo uppger för Nyhetsbyrån Direkt att deras tolkning av den tillgängliga informationen är att USA-beskeden inte berör tunga lastbilar, där Volvo är verksamt.

Bland förlorarna på Stockholmsbörsen fanns bioteknikbolaget Hansa Medical som sjönk med nära 9 procent. Storägaren Nexttobe, som kontrolleras av Bengt Ågerup, har sålt 2,8 miljoner aktier med närmare 7 procents rabatt till nya ägare.

Bland vinnarna fanns seniortelefontillverkaren Doro som steg med nära 5 procent. Pareto har inlett bevakning med en köprekommendation och riktkursen 57 kronor. Aktien noterades till 44:90 kronor.

På First North steg bioteknikbolaget Irlab, som utvecklar läkemedel mot Parkinsons sjukdom, med 14,6 procent. Bolaget ska göra en riktad nyemission på 139 miljoner kronor till en rad namnkunniga investerare, bland annat AP-fonder och ett amerikanskt riskkapitalbolag New Leaf.

Uppåt var det även för rymdteknikbolaget Gomspace, som ökade sin omsättning med nära 100 procent jämfört med samma period ifjol. Bolaget avser komma med en ny tillväxtplan i höst. Aktien steg med 4,7 procent.

Under eftermiddagen riktas blickarna mot amerikansk statistik. Det väntas sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, boprisdata för mars från FHFA, klockan 15.00, samt data över försäljningstakten för befintliga bostäder i april och Kansas City Feds industriindex för maj, båda klockan 16.00.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 24 maj

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -