På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Gigantisk börsnotering i farozonen

Fonder Den har kallats för världens största börsintroduktion, men nu börjar all fler ifrågasätta om den verkligen blir av – trots det höga oljepriset.

Saudiarabien har deklarerat att det statsägda oljebolaget Saudi Aramco ska börsnoteras. Bolaget är världens största oljebolag, mätt efter oljeproduktion och mängd påvisade oljereserver. Tanken är att börsnoteringen av Saudi Armaco ska bidra till att minska landets oljeberoende och bredda ekonomin till nya sektorer.

När börsintroduktionen först dök upp i media var planen en börsintroduktion under 2017. Sedan pratade man om våren 2018, där vi nu är. Nu verkar siktet snarare inställt på 2019.

Enligt saudiska regeringskällor tror de på en värdering av Saudi Aramco på runt 17 200 miljarder kronor. Det skulle innebära att bolaget skulle bli värt dubbelt så mycket som Apple, det bolag som idag är världens största bolag mätt i börsvärde. Det har pratats om att 5 procent av bolaget ska säljas ut för motsvarande 870 miljarder kronor.

Avsikten är att notera Saudi Aramco på den lokala Tadawul-börsen i Riyadh. Samtidigt är tanken att aktien även ska noteras på en större internationell börs för att lättare attrahera internationellt kapital. Den relativt lilla lokala Tadawul-börsen har ett totalt marknadsvärde runt 4 000 miljarder kronor, och klarar sannolikt inte av att ta hela noteringen på grund av sin storlek, valutamarknaden och diverse regelverk.

I förhandsspekulationerna har nämnts en notering på New York-börsen - världens största börs - som har ett totalt marknadsvärde på 170 000 miljarder kronor. Den råvaru- och oljetunga Londonbörsen sägs också vara ett alternativ. Londonbörsen är världen tredje största börs mätt till marknadsvärde, på 31 000 miljarder kronor. Det som talat för Londonbörsen är att det redan finns flera stora oljegiganter som Royal Dutch Shell och BP noterade där. Vid sidan om oljebolagen hittar vi även flera råvarujättar som schweiziska Glencore, brittiska Rio Tinto och australisk-brittiska bolaget BHP Billiton på börslistan.

Förutom Londonbörsens stora råvarufokus så sägs det att regelverken är betydligt lättare där än vid New York-börsen. Något som sannolikt börjat framgå som en allt viktigare faktor på resans gång.

”Jag tror inte på någon Saudi Aramco-notering. Det är klart att man börjar inse att de internationella börsregelverken är för omfattande och begränsar handlingsfriheten betydligt för den saudiska staten vid en notering. Man säljer sig alldeles för billigt för att få in 870 miljarder kronor vid en börsintroduktion. Ställ det i relation att man tar upp 10 miljoner fat per dag, gånger dagens oljepris på runt 80 dollar fatet och en produktionskostnad på bara 5 dollar fatet”, säger Dan Lindström, förvaltare hos Proxy P Management.

 Dan Lindström

”Ett mer sannolikt alternativ är att man noterar en obligation istället om man vill har in externt kapital. Saudi Aramco tar bara upp olja i Saudiarabien och letar inte efter olja utanför landet. Det kostar runt 5 dollar fatet att ta upp oljan. Reserverna är betydande men ingen vet hur stora de är. Verksamheten är stabil och påminner betydligt mer om ett obligations-case. Och man slipper de stora börsregelverken.”

Det som talar för obligationsspåret är det även skulle vara lättare att attrahera kapital. Efterfrågan är fortsatt stor efter företagsobligationer. Och det är inte lika attraktivt idag att börsintroducera oljebolag som det var före finanskrisen.

De senaste tio år har olje- och energibolagen försvunnit allt mer från listorna över världens största bolag då teknikbolagen har tagit över deras plats. Det är också tydliga trender som elbilstrenden, alternativa energikällor och klimatfrågor som idag är betydligt viktigare frågor för investerarna än före finanskrisen 2008. Trender som inte gynnar oljesektorn.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -