Så fungerar en direktpension

Privatekonomi Du som är företagare har flera olika alternativ att spara in pengar till pensionen. Två av de vanligaste sparformerna är tjänstepension och direktpension. Vi reder ut skillnaderna.

En direktpension är en form av tjänstepension där man pensionssparar från beskattad vinst inom bolaget, oftast betalas premien in i en kapitalförsäkring.

Vidare är det ett avtal mellan ditt företag och en anställd, exempelvis dig själv. Avtalet innebär ett löfte om pension som betalas ut direkt från företaget och kan användas som ett alternativ eller komplement till en vanlig tjänstepension.

Det är bara företagare med aktiebolag som kan välja den här typen av tjänstepension eftersom den bara kan ges till anställda. En företagare som driver verksamheten i enskild firma eller handelsbolag betraktas inte som anställd.

En av de största fördelarna som många företagare ser med att pensionsspara i en direktpension jämfört med i en vanlig tjänstepension är att du har större valmöjligheter.

Till en direktpension kan du exempelvis avsätta mer än de 35 procenten av lönen som är avdragsgilla till tjänstepensionen.  Många använder därför direktpensionen som ett komplement till en tjänstepension när pensionsavsättningarna ska vara högre än 35 procent av lönen och därmed inte längre är avdragsgilla.

Vid avsättning vid mindre än 35 procent av lönen blir det en viss spekulation om framtida skattesatser för att avgöra om det lönar sig eller inte med direktpension jämfört med tjänstepension.

För tjänstepensionen får du göra avdraget för själva avsättningen idag medan avdraget för direktpensionen sker först när pensionen betalas ut. Det betyder också att aktiebolaget behöver vara aktivt och har något att dra av ifrån när pensionen utbetalas för att avdraget ska kunna utnyttjas.

En direktpension är inte låst varken till en individ eller till pensionen utan avtalet kan ändras eller rivas när som helst. I sådana fall går kapitalet tillbaka till aktiebolaget vilket innebär både fördelar och nackdelar, men det gör att pensionsinslaget inte är lika stort som i en tjänstepension där pengarna är låsta, på gott och ont, till 55 års ålder.

Du kanske hellre vill ta ut pengarna som lön vilket kan vara skattemässigt fördelaktigt eftersom arbetsinkomst beskattas lägre än pensionsinkomst. Eller så tar du ut pengarna som aktieutdelning till 20 procent i skatt, eller som kapitalvinst.

Men samtidigt som det är en fördel att ha friheten att själv bestämma när och hur pengarna ska användas är det också en av nackdelarna. Händer det bolaget något, exempelvis konkurs, riskerar du som företagare i värsta fall att förlora både bolaget och din framtida pension.

Därför är det särskilt viktigt att man kompletterar direktpensionsavtalet och skriver ett särskilt avtal vad som gäller vid exempelvis konkurs, uppköp, dödsfall och så vidare.

Det finns ju inget försäkringsbolag som ansvarar för att pensionen betalas ut vid en direktpension utan det är företaget självt som står för ansvaret.

Jämfört med en tjänstepension kommer avkastningsskatten att vara högre i en direktpension än i en kapitalförsäkring (30 procent av schablonskatten per år) jämfört med tjänstepensionen (15 procent av schablonskatten per år).

I exemplet nedan framgår hur avkastningsskatten påverkar tjänstepensionen jämfört med kapitalförsäkring.

Karin har en inkomst på 35 000 kronor per månad och sparar undan 4,5 procent i en tjänstepension från 25 års ålder i likhet med grunden i ITP med flera avtal.

Det motsvarar 18 900 kronor i tjänstepension per år vilket ackumulerat med prognosstandard blir 1 033 942 kronor när Karin fyller 65 år. Med 30 procent skatt i en kapitalförsäkring istället för 15 procent blir det sparade kapitalet 983 372 kronor. Drygt 50 000 kronor mindre i pension för Karin med andra ord.

Förutom skillnaden i skattesats har vi beaktat att kapitalunderlaget för tjänstepensionen är kapitalet vid årets ingång X statslåneräntan, medan kapitalunderlaget för kapitalförsäkringen är kapitalet vid årets ingång plus inbetalningar under första halvåret plus hälften av inbetalningarna under andra halvåret  X statslåneräntan.

Direktpension med eller utan försäkring?

Om du bestämmer dig för att pensionsspara i en direktpension finns det två olika varianter: Direktpension med försäkringslösning, och direktpension utan försäkringslösning.

En direktpension med kapitalförsäkring är det absolut vanligaste alternativet. När du tecknar en direktpension hos exempelvis en bank eller värdepappersinstitut så placeras dina pensionspengar i en kapitalförsäkring.

Alternativet är att skaffa en direktpension utan kapitalförsäkring, på ett vanligt aktie-fondkonto. Det finns inte så många aktörer på marknaden som erbjuder det här alternativet och ofta får du betala en uppstartskostnad som kan ligga på runt 20 000 kronor.

Vilken av de här två varianterna som lönar sig bäst är högst individuellt. Beräkningen är komplicerad och det finns många argument för och emot. Det handlar bland annat om hur skattesystemet ser ut vid tiden pensionen ska plockas ut och hur hög avkastningsskatten förväntas vara över tid.

Men så länge du väljer en direktpension med en kapitalförsäkring utan avgifter kan du känna dig trygg. Det är här den stora skillnaden är.

För att ta ett par exempel: SEB erbjuder direktpension med en kapitalförsäkring som kostar 297 kronor i fast avgift per år, samt en rörlig årlig avgift på 0,65 procent av värdet i försäkringen.

Swedbank tar ut en fast avgift, beroende på hur stort ditt kapital är, på 120 kronor per år och som högst 0,75 procent i rörlig avgift.

Du riskerar också att drabbas av inlåsningseffekter och minimiinsättningskrav.

Två av aktörerna på marknaden som erbjuder direktpension med kapitalförsäkring utan försäkringsavgifter och fria uttag är Nordnet och Avanza.

Om du väljer en direktpension med kapitalförsäkring utan avgifter handlar frågan om du ska välja en direktpension med eller utan kapitalförsäkring till största del om samma fråga som valet mellan ISK, kapitalförsäkring eller vanlig fonddepå för en privatperson.

På lång sikt finns det skattemässiga fördelar med den årliga schablonskatten i en kapitalförsäkring istället för ett vanligt fondkonto där du skattar vinsten först vid realisation.

Schablonskatten för en direktpension med kapitalförsäkring, varierar beroende på aktuell statslåneränta men den kan aldrig bli lägre än 1,25 procent. 2018 ligger skatten på 1,49 procent.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -