Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Spectracure, Sivers, EQL Pharma, Alelion, Umida, Matra Petroleum, Tradedoubler, Wonderful Times Group: Här är resultaten.

Spectracure, som avser byta från Spotlight till First North under 2018, redovisar ett resultat efter skatt om -2,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (-1,8).

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -1,4 miljoner kronor (11,5). Likvida medel uppgick på balansdagen till 12,6 miljoner (11,1) och soliditeten var 92 procent (95).

Spectracure är fokuserat på cancerbehandling med medicintekniska system som innehåller laserljuskällor i kombination med fotoreaktiva läkemedel, även kallat PDT. Bolaget befinner sig i fas 1 med sitt PDT-system.

"Årets inledande kvartal var upptakten till en fortsatt positiv utveckling efter periodens utgång, däribland den femte och sjätte patientbehandlingen som båda ägde rum under samma dag", kommenterar vd Masoud Khayyami i rapporten.

Sivers, som säljer produkter baserade på mikro- och millimetervågsteknik som är listat på First North, redovisar intäkter om 25,2 miljoner kronor för det första kvartalet (10,3). Nettoomsättningen låg samtidigt på 13,1 miljoner kronor (6,0). Rörelseresultatet var -25,1 miljoner kronor (-7,1) samtidigt som resultatet efter skatt uppgick till -24,8 miljoner kronor (-7,1).

"… vi ser goda förutsättningar för en god omsättningstillväxt även framöver. CST Global bidrar förstås positivt till omsättningstillväxten då verksamheten ej var en del av koncernen under motsvarande period föregående år", skriver bolagets vd Anders Storm i rapporten.

EQL Pharma, som handlas på Spotlight (fd Aktietorget) hade en omsättning på 7,0 miljoner kronor (5,3) under januari-mars, det femte kvartalet i det utökade räkenskapsåret. Bruttovinsten uppgick för kvartalet till 3,7 miljoner kronor (4,1).

Ebitda-kvartalet uppgick till -0,6 miljoner kronor (0,3). Likvida medel var 8,9 miljoner kronor (26,6) vid periodens utgång.

"Femte kvartalets försäljning överensstämmer med vad som förväntats. Resultatmässigt drabbas kvartalet av nedskrivningar av utvecklingsprodukter i samband med bokslutet samt negativ periodiseringseffekt av intäkter för utlicensiering. De sistnämnda intäkterna kommer istället att bokföras under kvartal 1, 2018/2019", heter det.

EQL kommer från och med detta verksamhetsåret tillämpa en mycket mer restriktiv redovisningsprincip gällande utvecklingskostnader, vilket innebär att bolaget kommer att kostnadsföra stora delar av dessa direkt. Detta kommer få en inverkan på resultatet på runt -10 miljoner kronor.

First North-bolaget Alelion, som tillverkar litiumjonbatterier för bland annat industrifordon, ökade sin nettoomsättning till 56,6 miljoner kronor (25,8) under första kvartalet. Rörelseresultatet uppgick till 0,7 miljoner kronor (-8,2) och nettoresultatet blev 0,2 miljoner kronor (-8,3).

"Bakom resultatförbättringen ligger kraftigt ökad försäljning och fortsatta åtgärder för att minska våra kostnader", kommenterar vd Daniel Troedsson.

Orderingången under kvartalet uppgick till 51,6 miljoner kronor, (38,5) och är rekord för ett enskilt kvartal.

Umida, som handlas på Spotlight (tidigare Aktietorget), redovisar en nettoomsättning på 14,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (14,9).

Nettoresultatet var -6 miljoner kronor (-2,5), resultatet har belastats av stora, taktiska investeringar i marknadsföring i syfte att behålla hyllplatser inför sommaren då en stor del av Umidas försäljning sker, skriver bolaget i rapporten.

Nettointäkterna exklusive punktskatter uppgick till 9,9 miljoner kronor (9,5). Försäljningen av egna varumärken, oräknad Brands for Fans, ökade med 22 procent.

Matra Petroleum, som handlas på First North, redovisar intäkter på 2,4 miljoner dollar för det första kvartalet (2,4). Ebitda-resultatet uppgick till -38 tusen dollar (+414), och påverkades av realiserade värdeförändringar på derivat om -144 tusen dollar (+259).

Produktion av olja och gas, brutto, uppgick i genomsnitt till 588 fat oljeekvivalent per dag (654) Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 154 tusen dollar (626).

I april ökade produktion av olja och gas, brutto, till 680 fat oljeekvivalenter per dag. Målet är att fördubblera dagsproduktionen av olja och gas till årsslutet 2018, heter det.

Tradedoubler, som är verksamt inom prestationsbaserad digital marknadsföring, redovisar ett nettoresultat på -4 miljoner kronor i det första kvartalet 2018 (-2).

Nettoomsättningen under kvartalet uppgick till 288 miljoner kronor (336) medan bruttoresultatet justerat förförändringsrelaterade poster var 66 miljoner kronor (72). Ebitda uppgick till 8 miljoner kronor (7).

Vd Matthias Stadelmeyer skriver i en kommentar att det första kvartalet präglades av två huvudämnen - omfinansiering av bolaget och tillväxtfokuserat operativt arbete.

"Finansieringen i form av långfristiga lån på marknadsvillkor från två långivare, varav en är bolagets största aktieägare, ger Tradedoubler långsiktig stabilitet samt flexibilitet för investeringar i verksamheten framöver", skriver vd:n.

"Nedgången i intäkter och bruttoresultat är enbart kopplat till förlusterna av ett antal större kunder i slutet av 2016 och början av 2017 och den aktiva nedläggningen av olönsamma program som tidigare hanterades i Telford under samma tidpunkt", fortsätter Matthias Stadelmeyer.

Wonderful Times Group, som handlas på Spotlight (fd Aktietorget), redovisar en omsättning på 21,4 miljoner kronor (18,4) för det första kvartalet.

Bruttomarginalen uppgick under kvartalet till 40,1 procent (37,4). Ebitda-resultatet förbättrades till 1,6 miljoner kronor (0,6) och resultat efter skatt uppgick till 0,2 miljoner kronor (-0,8).

Resultatökningen är ett tydligt bevis på att bolagets fokus på ökad lönsamhet bär frukt, skriver vd Sofia Ljungdahl i delårsrapporten.

Den positiva utvecklingen har fortsatt under inledningen av det andra kvartalet.

"Vi har därmed all anledning att förvänta oss att helårets försäljning kommer att hamna över föregående års. Detta är givetvis mycket glädjande och stärker vår styrelse i sin beslutsamhet att vid årsstämman 2019 föreslå en utdelning för verksamhetsåret 2018. Detta ska inte ses som en engångsutdelning, utan som en årligen återkommande överföring till våra trogna aktieägare", heter det.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -