En olycksbådande trend

Börs Inköpschefsindexen för EMU-området i maj ligger visserligen på en hygglig nivå men trenden är olycksbådande och risken är att den fortsätter nedåt när negativa ekonomiska faktorer tillkommer.

Konjunkturen i EMU-området fortsätter att visa tecken på att svalna av. Det sammanvägda inköpschefsindexet för industri- och tjänstesektor sjönk i maj för fjärde månaden i rad och landade på 54,1, jämfört med 55,1 i april. Det är visserligen fortfarande en hygglig bit över den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång men trenden börjar definitivt bli lite olycksbådande.

Det är framför allt inköpschefsindexet för industrin som backat rejält sedan toppen på 60,6 i december i fjol och i maj sjönk till 55,5, vilket är den lägsta noteringen sedan februari 2017. Nedgång i tjänsteindex har varit något mildare och här ha indexet sjunkit till 53,9 från toppen i januari på 58,0.

Positiv är ändå att industriindexet i Tyskland fortsatt ligger på en så hög nivå som 56,8 och att det franska industriindexet faktiskt steg till 55,1. Ett tecken på att den globala efterfrågan är fortsatt stark (se tabell). Enligt Markit, som genomför undersökningen stördes också majmätningen i EMU-området av ovanligt många helg- och klämdagar. Så visserligen är det alldeles för tidigt att tala om någon större konjunktursvacka men inbromsningen kommer ändå lite olyckligt och företagens förväntningar fortsätter att dämpas.  

Till hösten ska ECB, enligt planerna, avsluta sina köp av obligationer vilket riskerar att pressa upp räntorna och bidra till att den finansiella osäkerheten ökar. Något som också lär spädas på av den italienska regeringsbildningen mellan 5-stjärnerörelsen och Lega Nord.

Här råder fortfarande stor osäkerhet kring vilket ekonomiskt program den nya regeringen kommer att gå fram med men införandet av plattskatt i två nivåer, medborgarlön och sänkt pensionsålder bådar inte gott för de italienska statsfinanserna. Det här syns redan i att de italienska marknadsräntorna rört sig uppåt och att ränteskillnaden mot tyska räntor nu ligger på den högsta nivån sedan förra sommaren.

Ytterligare osäkerhet bidrar handelsförhandlingarna mellan USA och Kina med. För om länderna når någon form av överenskommelse som leder till att Kina snabbt måste öka importen från USA lär det påverka den europeiska exporten till Kina negativt. Bland annat exporter Tyskland för nära 200 miljarder per år till Kina.

Första juni ska dessutom USA ge nytt besked kring om införandet av tullar på stål och aluminium från EU-området återigen skjuts upp. Enligt Wall Street Journal sägs president Donald Trump överväga åtgärder för att minska EU:s stål- och aluminiumexport till USA med cirka 10 procent, vilket inte bådar särskilt gott inför det beslutet.

Lite lättnad får exportföretagen i EMU-området av att euron fortsätter att försvagas. Den handlas nu kring 1,17 dollar per euro vilket är den lägsta nivån sedan november i fjol. Mycket lite talar just nu för att den negativa trenden för euron ska vändas. Möjligen skulle ett större misslyckande i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina kunna bryta den på positiva dollartrenden.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -