Cannabisaktien som växer snabbast

Börs Kanadensiska cannabisbolaget Aurora Cannabis har köpt rivalen Medreleaf för 2,2 miljarder amerikanska dollar eller runt 21 miljarder kronor. Det var den senaste och hittills största fusionen i raden av samgåenden inom cannabisbranschen.

Under de senaste två åren har Aurora Cannabis genom ett antal aggressiva förvärv växt till den största spelaren inom cannabisvärlden. Sammantaget har Aurora under de senaste 24 månaderna köpt tio konkurrenter.

Köpet av Medreleaf gör Aurora Cannabis till världens största producent av medicinsk cannabis. Sammantaget kommer Aurora Cannabis produktionskapacitet att öka till 570 000 kilo per år vid sina nio anläggningar i Kanada och två i Danmark.

I Danmark har Aurora omvandlat växthus för tomatodling till cannabisodlingar. Det sammanslagna företaget kommer också att ha ett väl utvecklat distributionsnätverk för försäljning i Europa, Sydamerika och Australien.

De kanadensiska marijuanaodlarna kämpar hårt för att vara så väl förberedda det går inför att Kanada den 7 juni med största sannolikhet fullt ut kommer att legalisera cannabisförsäljning. Då kommer parlamentet att rösta om den så kallade ”Cannabis Act”.

I samband med köpet meddelade Aurora Cannabis vd Terry Both att det stora köpet knappast är det sista som kommer att göras innan den nya lagen klubbas. Both räknar med att Aurora kommer att göra ytterligare affärer inom de kommande veckorna. I början av maj slutförde Aurora också köpet av CanniMed.  

Utöver att den kanadensiska marknaden nu legaliseras fullt ut så ser Aurora framöver framförallt stor tillväxtpotential inom EU.

Cannabistillverkarna har kämpat för att snabbt öka sin kapacitet och byggt ut så fort det går och så mycket som deras respektive balansräkningar tillåter. Klart snabbast har Aurora expanderat.

I slutet av 2017 hade Aurora Cannabis produktionskapacitet på 100 000 kilo torkad cannabis per år. I januari slöt Aurora avtal med den danska tomatproducenten Alfred Petersen & Son om att bygga om en tomatodlingsanläggning till att producera cannabis. Auroras nordiska anläggning kommer när den producerar fullt ut att kunna producera 120 000 kilo torkad cannabis per år. Tanken är att anläggningen ska förse Europa med medicinsk cannabis.

I januari köpte Aurora CanniMed Therapeutics och ökade kapaciteten med ytterligare 40 000 kilo. Utöver det meddelade man att man kommer att investera I ytterligare en modern produktionsanläggning i delstaten Alberta. När anläggningen är klar kommer man att kunna prodducera 150 000 kilo per år. Tillsammans med det senaste köpet innebär det att Aurora Cannabis nu har en produktionskapacitet på närmare 600 000 kilo torkad cannabis per år.

Försäljningen av icke medicinsk cannabis i Kanada beräknas uppgå till 6 miljarder kanadensiska dollar år 2021, enligt en rapport från Canaccord Genuity Corp.

Framöver är det dock inom EU som de kanadensiska cannabisbolagen vill växa inom området medicinsk cannabis. Inom EU har flera länder valt att eller håller på att legalisera medicinsk cannabis.

Aurora Cannabis värderas nu till 4,7 miljarder kanadensiska dollar motsvarande 31 miljarder svenska kronor. Sedan årsskiftet är Aurora Cannabis aktie ned 12 procent. Senaste året är aktien dock upp med hela 236 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -