Vd för Cherry anhållen

Börs Cherry har informerats om att Ekobrottsmyndigheten, EMB, har inlett en förundersökning avseende misstänkt insiderbrott med anledning av aktiehandel av Cherrys vd Anders Holmgren.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ekobrottsmyndigheten har under förmiddagen genomfört husrannsakan vid Cherrys huvudkontor i Stockholm och i samband med denna anhölls Anders Holmgren.

"Cherry kommer att samarbeta fullt ut med Ekobrottsmyndigheten i förundersökningen", heter det.

Under tidsperioden som undersökningen pågår kommer Gunnar Lind, ordförande i Cherrys revisionsutskott, att agera som tillförordnad vd för Cherry.

I slutet av mars köpte Anders Holmgren aktier i Cherry för 12 miljoner kronor. I mitten av april gjorde bolaget en omvänd vinstvarning. Rörande det vältajmade aktieköpet kort före den positiva vinstvarningen sade vd:n till Nyhetsbyrån Direkt att en positiv magkänsla låg bakom.

"Man får en bra magkänsla hur det går när man jobbar med någonting, momentum och hur det känns. Men man har ingen faktisk information förrän man sammanställt allt. Man har ju en känsla hur det går, allmänmässigt sett", sade han den 16 april.

Huruvida Ekobrottsmyndighetens förundersökning avser vd:ns köp i slutet av mars framgår inte av pressmeddelandet.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, bekräftar att Cherrys vd Anders Holmgren har anhållits och uppger att förundersökningen avser misstankar om grovt insiderbrott.

Det säger Katinka Wall vid EBM:s pressavdelning till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det här är ingenting som vi själva skulle ha berättat om, om det inte vore så att de själva (Cherry) gått ut med det", säger hon.

EBM kan inte heller uppge några ytterligare detaljer kring vad som utreds. Katinka Wall förklarar att under en sådan här förundersökning kan misstankar falla ifrån och tillkomma och säger att det inte går att säga exakt vad som kommer att utredas.

"Vi kan inte gå ut med något mer, till skydd för utredningen och för individen", säger hon.

Straffet för grovt insiderbrott är som högst sex års fängelse och som lägst sex månader i fängelse, beroende på omfattning och omständigheter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -