Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Multiq, Oboya, Kopparbergs, Surgical Science, Karessa, Neurovive, Imint, Obducat, Absolent: Här är resultaten.

Bildskärmsleverantören Multiq redovisar ett resultat efter skatt på -0,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (0). Resultatet per aktie uppgick till -0:00 kronor (-0:00).

Bruttomarginalen uppgick till 42,2 procent (45,8%) och rörelseresultatet sjönk till -0,7 miljoner kronor (-0,1).

Intäkterna uppgick till 36,4 miljoner kronor (33,2).

"Resultatet för kvartalet blev -0,2 miljoner kronor vilket återigen är nära ett nollresultat. Omsättningen ökade dock igen till drygt 36 miljoner kronor vilket är mer i linje med tidigare kvartal. Fortsatt tillväxt och kostnadskontroll krävs för att förbättra resultatet", skriver tillförordnad vd Lars Pålsson i rapporten.

First North-listade Oboya Horticulture, som säljer produkter inom odlingsområdet, ökade omsättningen 20 procent till 141 miljoner kronor (117) under första kvartalet 2018.

Rörelseresultatet, på ebit-nivå, uppgick till 1,7 miljoner kronor (8,6) och nettoresultatet sjönk till 1,1 miljoner kronor (6,0).

Under det första kvartalet hade bolaget en bra tillväxt framförallt under januari och februari. Mars, som normalt är den starkaste månaden i kvartalet, visade dock en lägre tillväxt än förra året.

"En tidig påsk och ovanligt kall vår har medfört att våra europeiska bolag har en lägre tillväxt under mars månad. Odlingssäsongen har förskjutits ett flertal veckor framåt så vi har en bra ordersituation med oss in i andra kvartalet", skriver vd Mikael Palm Andersson i delårsrapporten.

Han uppger vidare att Oboya medvetet har prioriterat framtida tillväxt, vilket fått till följd att lönsamheten under perioder kan minska. Bolagets finansiella mål står fast och fokus är att fortsätta skapa betydande tillväxt och öka lönsamheten.

Bryggeriet Kopparbergs Bryggeri, listat på NGM MTF, redovisar ett resultat efter skatt på 30,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (24,0). Resultatet per aktie uppgick till 1:48 kronor (1:16).

Nettoomsättningen uppgick till 343 miljoner kronor (362). Rörelseresultatet blev 38,6 miljoner kronor (41,1), medan resultatet före skatt uppgick till 44,1 miljoner kronor (37,8).

Surgical Science, som handlas på First North, ökade sin nettoomsättning med 5 procent under första kvartalet 2018 till 11,6 miljoner kronor (11,1).

Rörelseresultatet summerades till -4,5 miljoner kronor (-0,5) och nettoresultatet blev också -4,5 miljoner (-0,6). Per aktie var resultatet -0:93 kronor (-0:78).

Totala kostnader ökade med 33 procent till 17,7 miljoner kronor (13,3). Kostnadsökningen är i linje med den tillväxtplan som lades fast när bolaget noterades i juni 2017, skriver Surgical Science i delårsrapporten.

Likvida medel uppgick per 31 mars till 37,1 miljoner kronor (1,6).

Surgical Science tillverkar virtual reality-simulatorer för titthålskirurgisk och endoskopisk träning.

First North-listade Karessa Pharma redovisar ett resultat efter skatt på -4,2 miljoner kronor (-3,1) för det första kvartalet.

Kostnaderna under kvartalet uppgick till 4,3 miljoner kronor (3,3). Den största posten utgjordes av forsknings- och utvecklingskostnader som steg till 3,3 miljoner (2,0).

Karessas kassaflödet från den löpande verksamheten blev -3,6 miljoner (-2,1). Bolagets likviditet var vid periodens slut 35,9 miljoner kronor (50,1). Karessa hade ingen försäljning i kvartalet.

Läkemedelsföretaget Neurovive redovisar ett resultat efter skatt på -13,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (-21,4). Resultatet per aktie uppgick till -0:25 kronor (-0:40).

Bolaget hade ingen nettoomsättning (27.000 kr) och övriga rörelseintäkter var 174.000 kronor (63.000).

I april genomförde Neurovive en företrädesemission som tillförde boaget cirka 78,5 miljoner kronor före emissionskostnader.

Mjukvarubolaget Imint, listat på Aktietorget som från och med idag heter Spotlight Stockmarket, redovisar ett resultat efter skatt på -2,1 miljoner kronor för det första kvartalet (-2,3).

Rörelseresultatet blev -2,0 miljoner kronor (-2,4).

Nettoomsättningen uppgick till 6,4 miljoner kronor (2,0).

"Under kvartalet har vi vunnit ett par viktiga kontrakt. Särskilt inspirerande är vår affär med kinesiska Xiaomi, idag den fjärde största smartphone-tillverkaren i världen och den som växer mest av alla. I ett första skede så levererar vi Vidhance Video Stabilization, med förhoppningen om att genom ett fortsatt nära samarbete erbjuda fler lösningar", skriver Anderas Lifvendahl i sitt vd-ord.

Obducat, som är verksamt inom system för så kallade litografiprocesser och som är noterat på NGM Equity, redovisar intäkter om 7,5 miljoner kronor för det första kvartalet (3,8).

Orderingången för det första kvartalet 2018 uppgick till 12,9 miljoner kronor (2,9). Orderstocken uppgick vid rapportperiodens utgång till 34,9 miljoner kronor (26,7).

Rörelseresultatet var -9,3 miljoner kronor (-13,0) samtidigt som nettoresultatet landade på -8,1 miljoner (-13,1).

Av rapporten framgår även att den sedan tidigare aviserade företrädesemissionen av units tecknades till cirka 38 procent och att bolaget därmed tillförs 14,2 miljoner kronor före kostnader för emissionen.

First North-listade Absolent, som verkar inom luftfilter till industrin, nådde en nettoomsättning på 146 miljoner kronor (116) under det första kvartalet 2018.

Rörelseresultatet steg till 30,0 miljoner kronor (22,5) och rörelsemarginalen ökade därmed 20,5 procent (19,4).

"Första kvartalet var starkt på i princip alla områden. Försäljningen ökade något över förväntan och orderingången har varit hög. Återigen sätter vi rekord för rörelseresultat i ett kvartal och försäljningen är klart högre än något tidigare förstakvartal", skriver vd Axel Berntsson i delårsrapporten.

Bakom de stigande siffrorna ligger bland annat en starkare organisation, en tydligare strategi och "rätt steg i vårt effektiviserings- och förbättringsarbete", enligt vd:n.

Absolent rapporterar en organisk tillväxt om 16 procent och bedömer att marknadsandelarna ökade väsentligt inom kärnaffären oljedimma för bearbetande industrikunder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -