Ericsson och Nokia börssänken

Börs Stockholmsbörsen öppnade något upp men befäste sig sedan strax under nollstrecket. Bankerna noterades på plus medan Ericsson liksom Nokia sjönk.

Strax före klockan 11 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat med 0,4 procent till 1.620 Aktier för 3,8 miljarder kronor hade omsatts. I Tyskland var DAX-index upp 0,2 procent där fordonstillverkarna steg. Att Kina uppgett lägre nivåer på importtullar på fordon låg bakom enligt Bloomberg.

I Stockholm var det få bolag som steg inom OMXS30. Bland storbankerna steg SEB 0,8 procent medan Essity steg med 1 procent.

Bland förlorarna fanns Ericsson som tappade 1,5 procent och som fick sällskap av sektorkollegan Nokia som backade 1,9 procent. Enligt Wall Street Journal har USA och Kina kommit överens om att häva dispyten med ZTE.

Tele2 handlades utan utdelning på 4 kronor och sjönk med 4,2 procent vilket motsvarade 4,8 kronor.

Bostadsbyggaren JM uppges ha sänkt priserna på bostadsrätter vid ett nytt bostadsprojekt på Liljeholmskajen i Stockholm. Bolaget har i ett e-postmeddelande till Nyhetsbyrån Direkt meddelat att det finns en "ny prislista". Aktien tappade 3,4 procent.

Clas Ohlson tappade 3,9 procent till 80:30 kronor. I en analys från SEB Equities framgick att bolagets förändrade affärsidé att inkludera tjänster i hemmet, och den svaga onlinepositionen jämfört med konkurrenter som Amazon, ökar insatserna när bolaget under de kommande åren ska investera 1-2 procentenheter av sin rörelsemarginal i de strategiska initiativen. SEB har säljrekommendation med riktkurs 65 kronor på aktien.

På vinnarlistan fanns solenergiproducenten Etrion som fortsätter upp efter att Lundin-familjen köpt en storpost i bolaget på 40 miljoner aktier. Aktien steg med 14 procent.

Kopparbergs Bryggeri, listat på NGM MTG, ökade sitt resultat efter skatt med 28 procent till 31 miljoner kronor.

"Året har börjat mycket bra, med det bästa resultatet någonsin för perioden. Resultatförbättringen härrör sig bland annat till att pundet har återgått till en mer normal nivå jämfört med perioden föregående år", skrev vd:n Peter Bronsman i delårsrapporten.

Detta räckte dock inte för att blidka marknaden som handlade ned aktien med 2,3 procent.

Elekta har fått höjd riktkurs till 140 kronor av Nordea Markets som upprepar köp. Aktien handlades till 105:75 kronor under tisdagen, 0,7 procent upp.

Även spelbolaget THQ fick höjd riktkurs, av Carnegie, från 160 kronor till 195 kronor. Aktien noterades till 195 kronor vilket medförde en uppgång på 2,5 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index den 22 maj

image

Källa: Infront

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -