Börsen: Bank och SSAB mot strömmen

Börsen Stockholmsbörsen har sjunkit något på tisdagen. Ett par svenska storbanker noteras på plus medan Ericsson tappar.

Klockan 14.30 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat med 0,3 procent till 1.621. Aktier för 7,6 miljarder kronor hade då omsatts.

I Stockholm var det relativt få OMXS30-bolag som lyfte. Storbankerna SEB och Nordea ökade 1,1 procent vardera medan stålbolaget SSAB steg 1,3 procent.

Bland förlorarna fanns Ericsson som tappade 1,9 procent och som fick sällskap av sektorkollegan Nokia som backade 0,8 procent. Enligt Wall Street Journal har USA och Kina preliminärt kommit överens om att häva den amerikanska dispyten med kinesiska konkurrenten ZTE.

Bostadsbyggaren JM uppges ha sänkt priserna på bostadsrätter vid ett nytt bostadsprojekt på Liljeholmskajen i Stockholm. Bolaget har i ett e-postmeddelande till Nyhetsbyrån Direkt meddelat att det finns en "ny prislista". Aktien tappade 2,9 procent.

Clas Ohlson sjönk 4,8 procent till 79:55 kronor. I en analys från SEB Equities framgick att bolagets förändrade affärsidé att inkludera tjänster i hemmet, och den svaga onlinepositionen jämfört med konkurrenter som Amazon, ökar insatserna när bolaget under de kommande åren ska investera 1-2 procentenheter av sin rörelsemarginal i de strategiska initiativen. SEB har säljrekommendation med riktkurs 65 kronor.

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning rörande spelbolaget Cherry avseende misstänkt insiderbrott med anledning av aktiehandel av bolagets vd Anders Holmgren. Aktien föll 5,7 procent.

På vinnarlistan fanns solenergiproducenten Etrion som fortsätter upp efter att Lundin-familjen köpt en storpost i bolaget på 40 miljoner aktier. Aktien steg med 8 procent. Något pliktbud är dock inte att vänta trots att ägandet efter transaktionen överstiger 30 procent, då bolaget är kanadensiskt och kanadensiska regler gäller, sade Robert Eriksson, Lundingruppens talesman i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bildskärmsleverantören Multiq redovisade ett något lägre kvartalsresultat, trots stigande försäljning. Fortsatt tillväxt och kostnadskontroll krävs för att förbättra resultatet, enligt den tillförordnade vd:n Lars Pålsson. Aktien sjönk 5,8 procent.

Kopparbergs Bryggeri, listat på NGM MTF, ökade sitt resultat efter skatt med 28 procent till 31 miljoner kronor. Det räckte dock inte för att blidka marknaden som handlade ned aktien 0,7 procent.

Elekta har fått höjd riktkurs till 140 kronor av Nordea Markets som upprepar köp. Aktien handlades upp 0,3 procent till 105:30 kronor.

Även spelbolaget THQ fick höjd riktkurs, av Carnegie, från 160 kronor till 195 kronor. Aktien noterades till 189 kronor, vilket innebar en uppgång på 0,6 procent.

Tele2 handlades utan utdelning på 4 kronor och sjönk med 4:85 kronor, motsvarande 4,3 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index den 22 maj

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -