Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Zetadisplay, Absolicon, Eyeonid, Hybricon: Här är resultaten.

Zetadisplays nettoomsättning ökade med 46 procent under det första kvartalet 2018 till 65,0 miljoner kronor (44,7). Den organiska tillväxten var -8,5 procent, vilket förklaras av stora utleveranser av hårdvara under första kvartalet 2017.

Bruttomarginalen uppgick till 61 procent (55). Den högre marginalen förklaras av en högre andel licens- och tjänsteintäkter i förhållande till hårdvarurelaterad försäljning.

Justerat ebitda-resultat uppgick till 7,4 miljoner kronor (6,6). Rörelseresultatet blev 2,5 miljoner kronor (2,6).

Koncernen genererade under perioden ett kassaflöde från den löpande verksamheten om -6,9 (3,3) miljoner kronor och det totala kassaflödet uppgick under perioden till -20,8 miljoner (-2,6).

Solenergibolaget Absolicon, som handlas på Aktietorget, visade vinst under första kvartalet - den första i bolagets historia - efter att ha levererat en produktionslina till Kina.

Rörelseresultatet blev 4,5 miljoner kronor (-2) och utöver detta har bolaget finansiella intäkter, främst valutavinst, vilket gjorde att resultat före skatt uppgick till 5 miljoner kronor. Per aktie blev vinsten 4:19 kronor (-2:14).

I februari sändes Absolicons första leverans av produktionslinor till kunden Heli New Energy i Sichuanprovinsen i Kina. Leveransen är värd 19,5 miljoner yuan, vilket till dagens växelkurs motsvarar cirka 26 miljoner kronor, och är till största delen betald i förskott.

NGM-bolaget Eyeonid, som är verksamhet inom IT-säkerhet, redovisar en nettoomsättning på 1 miljon kronor för det första kvartalet (0). Periodens resultat blev -6,7 miljoner kronor (-2,5).

Bolaget upprepar sina mål för 2018, som inkluderar att stänga 25 stycken kundavtal, att ha avtal med kunder i tio länder samt att nå en underliggande lönsamhet från fjärde kvartalet.

Eyeonid påpekar att bolaget i vissa fall inte får kommunicera något innan avtal är påskrivet, som i Telenor-fallet.

"Jag kan förstå att detta kan skapa en viss oro för huruvida vi kommer nå våra mål eller inte och av det skälet kommer vi se över huruvida vi skall börja skicka ut PM igen vid t ex ingångna LOI:er etc", säger vd Daniel Söderberg i rapporten.

Hybricons start på 2018 innehöll både positiva och negativa nyheter.

Det framgår av vd Johan Suups kommentar i delårsrapporten för det första kvartalet.

"Många av de tekniska problem som verksamheten har brottats med det senaste året är lösta eller är på väg att lösas", säger han i rapporten.

Som negativt lyfter Johan Suup fram att Hybricon inte fick den större upphandlingen från Umeå Kommun rörande nya elbussar för stadstrafik.

"Att Hybricon nyligen gick miste om den beställningen måste tyvärr betecknas som ett stort bakslag", säger han.

Hybricon låg cirka 4 procent dyrare än konkurrenten i upphandlingen.

"Anbud av dessa slag värderas dessutom ofta genom ett poängsystem där vi i detta fall missgynnades ytterligare. Till följd av detta har vi inlett ett analysarbete och överväger en eventuell överklagan av tilldelningsbeslutet för upphandlingen i Umeå", säger Johan Suup.

Under det första kvartalet uppgick Hybricons rörelseintäkter till 3,5 miljoner kronor (3,4) vilka består av nettoomsättning och övriga intäkter. Nettoomsättning kommer från löpande serviceintäkter samt uppdatering av levererad förserie.

Bolagets rörelseresultat uppgick för perioden till -7,6 miljoner kronor (-9,3).

"Avsaknad av order har påverkat resultatet", heter det i rapporten.

Den 31 mars 2018 uppgick Hybricons likvida medel till 4,2 miljoner kronor (1,0). Likvida medel bestod av kontanta medel hos bank.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -