Håll koll på protokollen

Makroveckan I veckan som kommer publicerar både Federal Reserve och ECB penningpolitiska protokoll. De blir extra viktiga sett mot bakgrund av den uppgång i långa räntor som skett.

Vi har en hygglig europeisk börsvecka bakom oss och den svenska börsen steg med 0,9 procent. I USA  är det däremot nedåt och S&P500-index backade med 0,5 procent. En stor förklaring till den nedgången är att den amerikanska tioårsräntan nu stigit över viktiga 3 procent och nu handlas kring 3,06 procent. Räntenivån är därmed den högsta sedan 2011, vilket gjort investerarna lite mer nervösa.

Mer positivt är att handelsförhandlingarna mellan USA och Kina går framåt och att Kina utlovat högre import av amerikanska varor i utbyte mot att USA slopar planerna på höjda tullar och andra handelshinder. Mycket återstår att lösa och som vanligt lär det bli svårt att komma överens om detaljerna. För tillfället lär dock det här ge riskaptiten en skjuts uppåt.

Den amerikanska dollarn har fortsatt att stärkas och handla nu kring 1,175 dollar per euro.

Oljepriset har fortsatt stiga och Brentolja handlas nu kring 79 dollar per fat. Stigande oljepris väntas bidra till ett visst tryck uppåt på inflationen och därmed kan diskussionerna kring kommande räntehöjningar ta förnya fart.

Därför lär det också riktas stort intresse mot de penningpolitiska protokoll som Federal Reserve och ECB publicerar under veckan. Huruvida Fed-ledamöterna diskuterat fler räntehöjningar än de två som tidigare aviserats kan få stor effekt på marknadshumöret. Inte minst mot bakgrund av stigande långräntor. ECB-ledamöterna väntas i sin tur ha fört en diskussion kring hur snabbt räntan ska höjas efter att programmet för obligationsköp har avslutats.

Lite oroande för finasmarknaderna i EMU-området är att Italien ser ut att få en populistregering som, av allt att döma, verkar gå fram med finanspolitiska åtgärder som till stora delar är ofinansierade. Det betyder i så fall att landet kommer att bryta mot EU-reglerna och oron syns redan på att italienska räntor stigit kraftigt. Fortsättning följer.

På onsdag får vi dessutom viktiga konjunktursignaler när de preliminära inköpschefsindexen för maj publiceras. Väntat är stabila index en bra bit över den kritiska 50-nivån som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Om indexen ligger kvar på dessa nivåer kan det förhoppningsvis ge riskviljan en liten extra skjuts.

Måndag

Relativt tomt på makroagendan så en hel del av marknadens fokus kommer att riktas mot handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Signalerna från helgens förhandlingar ör positiva vilket kan bidra till en bra start på börsveckan.

Tisdag

Den svenska arbetslösheten väntas ha legat still på 6,2 procent i april. Det är därmed långt kvar till regeringen löfte om lägst arbetslöshet i EU. Ungern lämnar räntebesked.

Onsdag

De preliminära inköpschefsindexen för maj rullas ut på bred front. Väntat är stabila index på hyggliga nivåer. Det kan antingen tolkas som fortsatt stark konjunktur eller som att konjunkturen numera har toppat. Vad marknaden väljer blir centralt för börsreaktionen. Än viktigare blir kanske det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar. Eventuellt hökaktiga diskussioner kan sätta fart på räntespekulationerna.

Torsdag

Lär bli en hel del fokus på det penningpolitiska protokoll som ECB publicerar. Uppgången på räntemarknaden fick ju sin egentliga start när ECB-ledamöter började flagga för att en första räntehöjning kunde komma betydligt tidigare än marknaden hade räknat med. Protokollet lär därför komma att läsas med lupp för att utröna om så verkligen är fallet.

Fredag

Det tyska IFO-indexet, som baseras på enkätmaterial från större delen av det tyska näringslivet, väntas ligga stabilt i maj. Annars har indexet visat en lite oroväckande negativ trend i de senaste mätningarna. En ny nedgång lär väcka den del frågetecken kring konjunkturen i hela EMU-området. Euroförsvagningen kan möjligen ge en positiv boost men frågan är om det hunnit ge något genomslag. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -