På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

FI: Dyra avgifter för fond-i-fond

Fonder Över 3 procent i avgift får du betala för de dyraste fond-i-fonderna, konstaterar Finansinspektionen i en färsk rapport.

En fondandelsfond, även kallad fond-i-fond, är en fond som främst investerar i andra fonder. Marknaden för fond-i-fonder är stor och erbjuds till konsumenter av många aktörer på marknaden. Enligt SCB har 11 procent av svenskarna en fond-i-fond. 

Om du väljer att investera i en fondandelsfond investerar du indirekt i ett antal fonder, som är underliggande fonder till fondandelsfonden. Ett alternativ är att investera direkt i underliggande fonder eller i andra fonder med liknande placering.

En fondandelsfond kan vara svårare att förstå eftersom avgiftsstrukturen är mer komplex då ett extra lager avgifter tillkommer. Det gör det svårare att bedöma om investeringen är prisvärd.

Avgiften för fondandelsfonder är generellt hög, speciellt i jämförelse med indexfonder och svenska aktiefonder. Det konstaterar Finansinspektionen i en färsk kartläggning av 25 fondandelsfonder förvaltade av 25 fondbolag och AIF-förvaltare.

En majoritet av förvaltarna investerar fondandelsfondens kapital i egna fonder, vilket av dem själva uppges bero på att de får rabatt på avgifterna i dem. Men trots rabatter konstaterar FI att den totala avgiften är hög jämfört med andra placeringsalternativ.

”Avgifter har en stor påverkan på ett långsiktigt sparande, därför kräver högre avgifter en högre avkastning”, skriver FI i rapporten.

Avgiften ligger inom 0,68 till 3,06 procent av investerat kapital och snittavgiften är 1,71 procent. Det kan jämföras med snittavgiften för svenska aktiefonder som ligger på 0,94 procent.

Jämför vi med indexfonder blir skillnaden ännu högre, där ligger snittavgiften på 0,37 procent.

Förutom att avgifterna är höga för fondandelsfonder konstaterar FI att även informationen om avgifterna är dålig. Nästan hälften av de kartlagda fondandelsfonderna använder sig exempelvis inte av ett jämförelseindex vilket kan försvåra för konsumenten att göra en bra utvärdering av fonden.

Istället skriver många ”Vi vill uppnå högsta möjliga värdetillväxt” eller ”Uppnå en tillfredställande tillväxt på investerat kapital över tiden”.

Även här ser FI förbättringspotential, myndigheten anser att fondandelsfondernas mål inte ska vara uttryckta i tomma fraser.

”Att ge konsumenten en möjlighet att utvärdera fondandelsfondens prestation är grunden för att denne ska kunna avgöra om den är prisvärd eller inte. Ett jämförelseindex är ett bra och enkelt sätt”, skriver FI.

Vidare kritiserar FI de förvaltarna som placerat hela eller stora delar av innehavet i sina egna fonder och som informerar inte om att investeringar i egna fonder tillåts. Vilket majoriteten inte gör.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -