På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Förvaltaren tror på högre oljepris

Fonder Marknaden underskattar oljepriset på två till tre års sikt. Det tror energifondsförvaltaren Dan Lindström på ProxyPetroleum.

Dan Lindström förvaltar tillsammans med Niklas Hedman och Hans Berglund ProxyPetroleum Energifond sedan januari 2016. Enligt Morningstar finns det endast fem branschfonder inom kategorin energifonder på den svenska marknaden. Det är alltså inget getingbo med fonder.

Dan Lindström

Men fondbolaget Proxy P Management är det enda med svensk anknytning. I takt med stigande oljepris har det varit lönsamt att investera i energifonder. Det senaste året har fondkategorin stigit med knappt 16 procent och energifonder var fondvinnare den senaste månaden.

Oljepriset på tre år

Förvaltarna har gedigen bakgrund inom derivat och energimarknaden. Dan Lindström har arbetat med derivat i San Francisco.  Efter det flyttade han hem till Sverige för att jobba med derivat på Handelsbanken Markets i Stockholm och har dessutom ansvarat för en av Fortums tradingavdelning under några år.

”Jag började som derivathandlare i teknikaktier som Amazon och Apple på golvet vid Pacific Option Exchange i San Fransisco. Mitt sista jobb före Proxy Petroleum var att bygga upp och ansvara för Fortums tradingavdelning för egen handel. Där handlade vi derivat inom energisektorn i egen bok”, säger Dan Lindström.

Nu är det fokus på att bygga det perfekta virtuella oljebolaget. Det gör Dan Lindström tillsammans med sina förvaltarkollegor i ProxyPetroleum energifond.

Hans Berglund och Niklas Hedman

”Förvaltningsmodellen är en mix av fundamentalanalys och kvantitativanalys. Vi börjar fundamentalt med att titta på energimarknaden utifrån olika teman. Vi ser på makroekonomi, politiska trender och geografi. Vi analyserar prisstrukturen av olika energiråvaror. Sedan skapar vi olika teman som vi har som beslutsunderlag. Det kan vara stora mer långsiktiga tema som OPEC till små teman som pipelineproblematik i Kanada. När vi hittat de teman vi tror är avgörande för marknaden på sikt, så gör vi en klassisk bottom-up analys av bolagen för att förstå vilka bolag som gynnas alternativt missgynnas av de teman vi ser”, säger Dan Lindström.

”Primärt analyserar vi olje- och energiproducerande bolag. Vårt investeringsunivers är ungefär på 100 bolag. Målet är hitta de mest relevanta aktierna utifrån de teman vi tror på. Sedan försöker vi skapa det perfekta virtuella oljebolaget utifrån produktionsprofil och optimala energireserver och geografi. Som exempel när oljepriset är extremt lågt och vi tror att det ska upp, så investerar vi gärna energiaktier med hög skuldsättning och låga marginaler. Då får man en högre hävstång i investeringen.”

ProxyPetroleum Energy

Dan Lindström säger att fondens huvudtema nu är att marknaden tror på ett för lågt oljepris de närmaste två till tre åren.

”Vi tror att marknaden underskattar efterfrågan på olja de kommande åren. Ser man på terminskurvan indikerar det ett oljepris på 65 dollar fatet om några år. Med det finns inte så stort överskott av olja på längre sikt. En del i det för låga oljepriset på sikt har att göra med psykologiska effekter och mycket är osäkert.”

”Till exempel så är det stor osäkerhet kring hur stor del av bilmarknaden som elbilarna tar de närmaste åren. Även om det skulle finnas 300 miljoner elbilar inom kort tid så skulle det motsvara ett produktionsbortfall på 3-5 miljoner fat per dag beroende på hur fort det går. Det är mycket i sig, men lite i sig om man ser till hela världsproduktionen, som är närmare 100 miljoner fat. Jag tror att det tar längre tid än så för elbilar att slå igenom i större skala. Det gör att vi förväntar oss terminskurvan ska röra sig uppåt. Ifall oljepriset ska upp mer än marknaden tror så får det stor skillnad på bolagens värdering när man diskonterar med ett högre oljepris."

Fondportföljen innehåller stora delar oljeproducerande bolag som har produktionskurva som är hög och kan förbli hög de närmaste åren. Gärna i kombination med bra oljereserver som går att ta i produktion relativt snabbt. Det är bolag och aktier man tror gynnas bäst om temat blir rätt.

Dan Lindström berättar att svenska Lundi Petroleum är ett av fondens största innehav. Och i mångt och mycket är Lundin Petroleum det perfekta oljebolaget utifrån fondens tema om ett högre framtida oljepris.

”Lundin Petroleum har en mycket gynnsam mix av en bra produktionskurva med hög och stabil produktion, tillsammans med bra oljereserver. Bolaget har sannolikt haft tur när man hittade Sverdrupsfältet som är ett stort fält med tanke på Lundins storlek. Men de har också varit väldigt skickliga på att hitta nya oljefält och framförallt har de en historik med mycket bra kostnadskontroll och operationellt skickliga att kunna produktions sätta ett så stort fält.”

”Även om vi gillar Lundin Petroleum som bolag så kan vi inte lägga alla ägg i samma korg. Vi har exempelvis investerat i storbolaget Shell. Det växer kraftigt inom förnybar energi som solceller och vindkraft. Oljedelen har ett enormt kassaflöde som ger pengar att investera i förnybar energi, vilket inte är lika lönsamt som oljedelen ännu. Men det är helt klart att Shell investerar för framtiden för att bli ett modernt energibolag som spänner från olja till förnybar energi”, säger Dan Lindström.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -