Bolagen med minst fria aktier

Börs Majoriteten av de 20 aktier med lägst free float på Stockholmsbörsen har gått sämre än index under de senaste tolv månaderna. Bara sex av aktierna har stigit under perioden.

Aktiemåttet free float talar om hur många aktier som handlas fritt det vill säga som inte kontrolleras av huvudägare eller insiders. Ett bolags free float talar om hur potentiellt volatil en aktie är.

Aktier med liten free float tenderar att vara mer volatila eftersom det bara finns ett begränsat antal aktier som kan köpas eller säljas. Om ett bolag med liten free float släpper nyheter tenderar dessa aktier att röra kraftigt på sig.

Samma sak gäller åt andra hållet; det vill säga att aktier som med hög free float generellt sett är mindre volatila. Institutionella investerare vill helst se bolag med hög free float av den enkla anledningen att de då kan köpa och sälja stora mängder aktier utan att för den delen påverka aktiekursen alltför mycket.

På Stockholmsbörsens listor är det butikskedjan Swedol som har lägst free float. Och det är en aktie som gått bra det senaste året.

Bara 19 procent av bolagets aktier är öppna för handel över börsen, enligt Holdings. Senaste året är aktien upp 14 procent. Största ägarna i Swedol är Nordstjernan. I april lade Nordstjernan ett så kallat budpliktsbud på Swedol. I fredags förlängde investmentbolaget budet till 30 maj och meddelade samtidigt att man kontrollerar drygt 66 procent av aktierna.

I samband med budet skrev tidningen Börsveckan att Nordstjernans budpliktsbud är snålt och bedömer att det är värt att hålla i sina Swedolaktier framgent.

Näst lägst free float har industrikoncernen Duroc som till 79 procent kontrolleras av Peter Gyllenhammar. På tredje plats hamnar Lundin Gold, med en free float på bara 22 procent. Båda aktierna har gått knackigt och backat med 25 respektive 15 procent under det senaste året.

Många investmentbolag har låg free float som Latour, Lundbergföretagen, Volati, Creades och Traction med 24, 34, 34, 36 respektive 37 procent free float. Störst av dessa är Lundbergföretagen och Latour som värderas till 75 respektive 60 miljarder kronor.

Svagast av aktierna med lägst free float har rederiet Viking Supply Ships och bostadsutvecklaren SSM Holding gått. Aktierna har rasat med 71 respektive 68 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -